Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
» Grupul Carrefour


Grupul Carrefour


Grupul Carrefour

Istoria noastra

Crearea Carrefour de catre familiile Fournier si Defforey

Carrefour a deschis primul supermarket la Annency, in Haute-Savoie.Primul Hyper la Ste-Genevieve-des-Bois (Essonne).

Carrefour a inventat un nou concept de comert: hypermarketul. Deschiderea primului hypermarket Carrefour la Sainte-Genevieve-des-Bois care furniza produse alimentare si nealimentare pe 2500 m².

Carrefour deschide primul hypermarket in strainatate, in Belgia.

Primul Hyper in Spania.

Carrefour deschide primul hypermarket in Brazilia.

lansarea produselor libere (fara marcaj), dar 'la fel de bune si mai ieftine'.

Dezvoltarea conceptului de maxireduceri: Carrefour creeaza insemnul Ed.

Carrefour lanseaza propria carte de credit: cardul Pass.

Lansarea produselor marca Carrefour.

Fuziunea intre Carrefour si Promodès;

Lansarea hartii Carrefour;

Deschiderea site-ului BOOSTORE;

BOOSTORE devine Carrefour Online;

Precursorii de ieri si de azi

In 1963, compania a fost prima care a deschis un hypermarket de 2 500 mp, in Sainte-Genevieve-des-Bois (91), cu un concept inovator: totul in acelasi loc si un serviciu care permitea consumatorilor sa compare produsele si preturile.

Astazi, mai mult de 350 de milioane de clienti sunt bineveniti in unul din cele 226 de magazine, a caror suprafata variaza de la 3 000 la 25 000 mp.

Dupa aceea, Carrefour a fost de asemenea primul care a oferit livrarea la domiciliu si de asemenea multe servicii suplimentare pentru achizitionarea produselor alimentare si nealimentare sunt dezvoltate (de calatorie, asigurare, de divertisment ) sau au fost amenajate spatii in interiorul magazinelor precum un loc pentru modificari, loc pentru copii.

Prin dezvoltarea unui concept inovator de buticuri de specialitate, compania a investit in crearea unui spatiu autentic si de prietenos pentru cumparaturi, care sa raspunda asteptarilor consumatorilor.

Meserii si cariere

Cu mai mult de 490 000 de angajati, dintre care    140 000 in Franta, grupul Carrefour este al 9-lea angajator privat pe plan mondial si primul din Franta. In 2007, el a recrutat aproximativ 100 000 de noi angajati in intreaga lume si prevede circa 60 000 de angajari in Franta in 2008. In toate tarile incearca sa fie un model in gestionarea resurselor umane si responsabilitatii sociale. Atragerea, formarea, insotirea si fidelizarea: totul este facut pentru a stimula dezvoltarea angajatilor, ambasadorii firmei in fata clientilor.

1. Varietatea meseriilor ofera oportunitati in toate domeniile Grupul se concentreaza pe abilitatile in magazin, apropierii de clientii. In consecinta meseriile traditionale de distributie sunt privilegiate: manager de raion, casiera. Grupul Carrefour cultiva spiritul 'de comerciant', dezvoltand sensul de clent service si promoveaza cultura provocarii comericale. Aceasta ofera oportunitati de cariera pentru toti : cu studii superioare sau fara, incepatori sau cu experienta, oriunde in lume.
In acelasi timp, grupul Carrefour foloseste abilitati specifice pentru 'back office': logistica, sisteme informatice, contabilitate, finante.

2. Specializari la toate nivelurile alimentare si nealimentare
Experienta companiei permite valorificarea meseriilor traditionale (macelari, brutari, catering, pescari). In acest sens, Franta poseda o gama larga de meserii, capabile de diseminare in cadrul Grupului a celor mai bune practici, in acelasi timp imbogatinduse cu cunostintele locale.

In paralel, pentru a se adapta in permanenta cerintelor consumatorilor si dezvoltarea de noi servicii, magazinele apeleaza la expertiza specialostilor in electronica, hi-fi si noi tehnologii. In alte domenii, se bazeaza pe experti in farmaceutica, in asigurari, in calatori, in credit, de livrare la domiciliu si de internet. O gama extinsa constant prin crearea de noi concepte si servicii.Angajatii

Pierre, 30 de ani - manager de vanzari:' Tenacitatea, usurinta interactiunii cu clientii, capacitatea de a incheia o vanzare si a valorifica produsele sunt punctele forte ale meseriei noastre.

Estelle, 29 de ani - manager de raion incepator " Este un loc de munca dificil, care ma obliga sa ma pun in cauza in permanenta. Dar atunci cand un client ne felicita pentru aranjamentul raionului sau cand imi intalnesc un coleg zambind, stiu ca imi folosesc bine timpul."

Sandrine, 38 de ani - casiera:" Este foarte important sa fim amabili cu clientii

Karine, 31 de ani - casier sef Gestionez o echipa de 120 de oameni. In fiecare zi organizez fiecaruia dintre ei avand grija sa-mi consiliez cat mai bine colaboratori fara sa-i uitam insa niciodata pe clienti."

Paola, 22 de ani - casiera principala Am o responsabilitate mare, atat pentru clienti cat si pentru colegii mei."

Bernard, 29 de ani - vanzator alimentar:" Eu nu am o profestie am profesii. Sunt in acelasi timp comerciant, bucatar inventiv, controlor al calitatii."

Alain, 21 de ani - lucrator la raion:" Atmosfera este placuta, oricine ar fi, colegii sau managerul meu, toata lumea are aceeasi dorinta de a da tot cei mai bun din ei pentru a satisface clientii. E foarte laudabil

Frédéric, 24 de ani - macelar Dupa ce am lucrat prin piete, in conditii dificile am decis sa aplic intr-un magazin Carrefour. Si am facut alegerea corecta!"

Cédric, 21 de ani - vanzator nealimentar A studia si a muncii in acelasi timp? Marea majoritate a prietenilor mei credeau ca este imposibil. Asta ma face sa rad pentru ca eu cred ca este chiar un plan bun, cel putin cu Carrefour!"

Christophe, 32 de ani - farmacist Lucrez mai mult, dar raspunzand de o platforma Fitness & Beauty mi-a oferit o autonomie pe care intr-o farmacie nu as fi avut-o."

Hugues, 37 de ani - controlor de gestiune Angajatii sunt cei care aduc reusita colectiva la care contribui si eu prin asigurarea celor mai bune practici, dezvoltarea instruirii, prin analiza rentabilitatii si calitatii. Miza e importanta iar misiunea mea este pasionanta."

Noua organizare teritoriala

Consiliul executiv este format din 7 membri:

- José Luis Duran Director Executiv

- Gilles Petit Director General Franta

- Guy Yraeta Director General Europa (in afara Frantei)

- Thierry Garnier Director General International (in afara Europei)

- Javier Campo Director General Maxireduceri

- José Maria Folache Director General Vanzari si Marketing

- Jacques Beauchet Director General Resurse Umane, Comunicatii, Juridic, Calitate, Responsabilitati si Riscuri.

6. Cifra de Afaceri in 2008

CA in primul trimestru 2008

Un inceput bun pentru un an de crestere profitabila
Cifra de afaceri in crestere cu +10,5% cu schimbari constante
(+10,2% cu rata de schimb curenta)

CA al 2-lea trimestru 2008

Crestere sustinuta a cifrei de afaceri in TTC : + 8,6 % in S1 si + 6,7% in T2 cu schimbari constante
S1 2008 : Crestere preconizata a rezultatului operational (inainte de elemente non-recurente) de cel putin 5%
Accelerarea planului operational, prioritate avand hypermarketurile din FrantaCA al 3-lea trimestru 2008

Continuarea cresterii intr-un mediu dificil
Creserea vanzarilor cu 8% cu schimbari constante in primele 9 luni ale anului (+6,8% in T3), Crestere organica (exclusiv achizitii) : +5,8% in primele 9 luni (+5,9% in T3)
Pe calea cea buna in atingerea obiectivelor in 2008

Un group al brandurilor, al marcilor . peste tot in lume grupul Carrefour este un lider al distributiei

In patruzeci de ani, grupul Carrefour a devenit un lider mondial in distributiePe locul 2 in intreaga lume Si primul distribuitor european, el a dezvoltat patru forme de magazine alimentare: hipermarketurile, supermarketurile, de reducere si magazinele de proximitate. In prezent, grupul Carrefour are mai mult de 12 500 de magazine proprii sau cu franciza. Un mare grup cu valori puternice, lider european si mondial Carrefour are la un loc peste 456000 de angajati in intreaga lume si peste 2 miliarde de clienti anual.

Un distribuitor international

Un pionier in tari ca Brazilia in 1975 sau China in 1995, Carrefour isi desfasoara activitatea pe 3 continente: Europa, America de Sud si Asia. Prezent in 29 de tari, realiseaza peste 52% din cifra sa de afaceri in afara Frantei. In strainatate, Grupul are un puternic potential de dezvoltare in urmatorii ani. Acest lucru este valabil mai ales pe pietele mari, cum ar fi China, Brazilia, Indonezia, Polonia sau Turcia.

Un actor de dezvoltare economica locala

Oriunde este prezent, grupul Carrefour este un actor implicat in dezvoltarea economica locala. Deoarece comertul este o profesie in contact cu oamenii, ofera in mod sistematic prioritate recrutarii si formarii angajatilor (atat manageri cat si simpli angajati) pe plan local astfel contribuiind si la scaderea somajului.
Carrefour este de cele mai multe ori unul din primii angajatori privati in tarile in care opereaza. Acesta este cazul in Franta, bineinteles, tara de origine a grupului, dar si in tari ca Brazilia, Argentina, Columbia, Italia sau Grecia. In acelasi timp, Grupul se concentreaza si asupra lantului de aprovizionare al tarii; in functie de tara, 90% pana la 95% din produsele de pe rafturi provin de la producatorii si fabricantii locali.

Valorile Carrefour

Libertatea, responsabilitatea, respectul, integritatea, solidaritatea, progresul: aceste valori pe care angajatii nostri le pun in practica in fiecare zi, Carrefour le revendica de asemenea ca un stalp al vietii sociale si economice.

Recrutarile sunt axate pe ideea egalitatii tuturor celor care aspira la un post in cadrul grupului: le permitem tinerilor sa obtina o diploma si sa gaseasca un loc de munca; ajutam la integrarea persoanelor cu dizabilitati (peste 2800 de persoane); si de asemenea favorizam dezvoltarea aptitudinilor prin formarea si promovarea interna.

Aceste angajamente nu sunt doar de fatada asa cum pot demonstra numerosii nostri parteneri, iar actiunile grupului nostru sunt aplicate pe plan mondial la toate filialele grupului.

Prioritate pentru tineri

51% din angajatii nostri au sub 35 de ani iar 20% au sub 25 de ani. Tinerii absolventi gasesc in cadrul Carrefour oportunitati de angajare cu mari responsabilitati pe partea comericala cum ar fi managementul si serviciile; dar propunem de asemenea solutii fiabile si pentru cei fara studii.
Acesti tineri sunt recrutati ori in mod direct pentru un prim loc de munca sau sunt rectrutai din scoala Carrefour sau din scolile partenerilor nostri unde le propunem diferite tipuri de training. In iunie 2005, Carrefour a semnat Carta de Invatare care cauta sa dezvolte formarea profesionala in cadrul companiei, cu o rata de angajare de 50% la 75% din ucenicii care ajung la sfarsitul trainingului, este o oportunitate unica, pe care noi o oferim.

Locuri de munca pentru studenti

Studentii au un loc important in dispozitiv de recrutare al hypermarketurilor Carrefour: aproximativ 5 000 dintre ei lucrueaza pe tot parcursul anului in magazinele Carrefour. De retinut ca 20% dintre angajati au ramas in cadrul grupului dupa un stagiu, dupa ce au lucrat o vara sau ca job pe perioada studiilor.

In fiecare an hypermarketurile Carrefour propun in jur de 1000 de noi locuri de munca studentilor. O oportunitate unica pentru ai ajuta sa isi finanteze studiile si in acelasi timp de a descoperi multitudinea de joburi din cadrul grupului care pe viitor pot sa le apartina. De asemenea, o oportunitate pentru Carrefour, care poate in acest fel gasi viitori manageri.Contractele adaptate la programul de studentilor si care prezinta numeroase avantaje au fost infiintate: contracte de 8, 12, 16 sau 20 de ore, programe elaborate in functie de orele lor de curs, disponibilitatea pentru examene, un salariu lunar garantat si de asemenea tot pachetul de avantaje: reduceri pentru produse si servicii (5% reducere daca achizitioneaza produse folosind cardul Pass), posibilitatea de a trece la program integral pe parcursul vacantelor pentru studentii care o doresc. Dar, de asemenea, oportunitatea de a deveni manageri de la sfarsitul studiilor, in functie de profil si de dorintele lor.

Strategia noastra

Accelerarea cresterii economice profitabile si durabile

Grupul Carrefour si-a anuntat un nou tip de crestere dinamica pentru 2005. De exemplu, pe piata franceza grupul a recastigat in mod constant degmente din piata alimentara in 2005, o premiera fata de anul 2000. Acestea sunt primele rezultate dintr-o strategie de crestere profitabila urmarite in timp. Scopul nostru pentru 2008-2010 este de a accelera cresterea.

Consolidarea pozitiei grupului pe pietele cheie

Pentru a face fata concurentei internationale si locale din pozitia de lider, grupul urmeaza o strategie clara si exigenta: obiectivul sau este de a fi printre primele trei din fiecare piata pe care este prezent. Acolo unde acest obiectiv nu putea fi atins in termen scurt grupul nu a ezitat sa se retraga. Din acest motiv sa retras din Japonia si Mexic in 2005 si din Coreea de Sud, Slovacia si Republica Ceha in 2006, Elvetia si Portugalia in 2007. In acelasi timp, Grupul si-a consolidat recent pozitia prin intermediul achizitiilor tactice din Brazilia, Polonia si Spania.
Aceasta politica de crestere economica prin dublarea ritmului de deschidere si intarire a grupului acolo unde era deja bine implementat. Grupul prevede deschiderea a 1,2 milioane de metrii patrati de noi centre de vanzare. Aceastra strategie de deschidere a noilor magazine se concentreaza pe pietele cheie acolo unde grupul tinde sa ocupe pozita de lider cum ar fi in China, Brazilia, Indonezia, Turcia si Polonia. Din anul 2005, grupul cunoaste cea mai rapida crestere avuta vreodata, cu mai mult de doua ori de noi spatii create in fiecare an intre 2001 si 2004.

Clientul in centrul preocupirii Grupului Carrefour

Grupul Carrefour pune clientul in centrul strategiei sale. Pentru a face acest lucru si-a simplificat organizarea oferind mai multa autonomie managerilor fiecarui magazin pt ca acestia sa se poata adapta cat mai bine zonei in care este amplasat. De asemeni Grupul Carrefour a largit gama de produse propuse clientilor, adaptand gama si marcile proprii oferind de asemenea mai multe servicii. Crearea unui nou concept de magazine este un raspuns la schimbarea modului de viata al clientilor. De mai multi ani Grupul consolideaza in intreaga lume programele sale de fidelitate, astfel incat produsele sa indeplineasca noile nevoi de consum si tendintele actuale.

O politica a resurselor umane motivanta pentru toti

Grupul Carrefour are ca scop adaptarea continua a politicii sale de resurse umane la asteptarile angajatilor sai, in aacelasi timp valorificand performantele individuale si colective. Astfel, Grupul acorda prioritate promovarii interne pe care o acompaniaza cu o politica activa a formarii profesionale si managementul carierei.

1. Promovarea si mobilitatea interna ca si ideal de corporatie
Ambitia grupului Carrefour este aceea de a fi un angajator de referinta. Pentru a face acest lucru grupul a stabilit un sistem prin care asteptarile angajatilor in evolutia carierei si in obtinerea e noi competente. Grupul a facut din promovarea interna unul din principalele obiective ale politicii sale de resurse umane.

In conformitate cu politica de gestionare a carierei si de instruire efectuate de catre Grup, angajatilor le sunt oferite multe oportunitati de dezvoltare. Asa au posibilitatea de a se duce spre alte meserii sau de instruire in domeniu daca au potentialul. De asemenea Carrefour propune pasarele intre diferitele magazine si departamente.

2. Formarea, un instrument al progresului
Profesionalismul colaboratorilor este un element cheie de diferentiere si al dinamismului firmei. Este, de asemenea, un factor de dezvoltare personala prin dobandirea de noi competente. Astfel, grupul Carrefour realizeaza o politica activa de formare profesionala, care contribuie la performanta colectiva si permite angajatilor sa isi dezvolte abilitatile. Pregatirea se adreseaza tuturor functiilor si la toate nivelele de cariera, in toate etapele parcursului profesional. In 2006, 69% dintre angajati au finalizat un modul de formare. (o cifra in crestere cu 18% fata de 2004 si 2005). Grupul a infiintat de asemenea o formare specifica si a stabilit parteneriate cu diverse scoli. Dintotdeauna grupul Carrefour a privilegiat recrutarea locala si a promovat largirea cunostiitelor prin centrele de formare profesionala in tarile in care opereaza, 9 dintre aceste tari avand astfel de centre.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate