Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Sindromul vestibular manifestare clinica de debut in Scleroza multipla la copil


Sindromul vestibular manifestare clinica de debut in Scleroza multipla la copil


Sindromul vestibular manifestare clinica de debut in Scleroza multipla la copil

Introducere: Scleroza multipla este cea mai frecventa afectiune a dultului tinar, care poate debuta si la copil determinind invaliditati majore. La copil in 80% din cazuri Scleroza multipla debuteaza dupa virsta de 10 ani, adesea brutal mono sau paucisimptomatic avind ca si manifestari clinice: tulburari vizuale, sensitive, motorii, precum si prin afectare a functiilor trunchiului cerebral. Sindromul vestibular, poate fi o manifestare clinica in debutul Sclerozei multiple, de aceea se impune necesitatea investigarii complexe a acestuia la copil.Material si metoda Vom prezenta doua cazuri clinice de SM (2 fete) din totalul de 16 pacienti diagnosticati cu SM intre anii 1996-2005 internati in sectia de neurologie pediatrica a Sp clinic "Alex Obregia" avand ca manifestare de debut sindromul vestibular. Diagnosticul de SM s-a pus pe baza investigatiilor clinice si paraclinice (PL, IRM cerebral, ex.oftalmologic) intrunind criteriile Mc Donald

Rezultate: Pacienta MA, 14 ani; pacienta, VA 13 ani

MI: tulburari de mers si echilibru,vertij, varsaturi repetate, tremor intentional, cefalee

APP: pacienta MA a prezentat in urma cu 2 ani, dupa o expunere prelungita la soare a prezentat cefalee, vedere incetosata, stare de rau, varsaturi repetate, tulburari de echilibru, care sub tratament cu Penicilina, HHC si Manitol simptomatologia s-a remis.

Pacienta VA a prezentat in urma cu 1 an, stare febrile prelungita, pneumopatie interstitiala, tulburari de echilibru, vertij. S-a pus diagnosticul de encefalita acuta, si a fost tratata cu corticoterapie, sub care simptomatologia s-a remis.

Examenul neurologic la internare: pacienta MA prezenta nistagmus in privirea laterala OS; Hipoacuzie US; Romberg cu derobari spre stg.Mers cu baza usor largita, merge cu pasi mici cu dezechilibrari multiple spre stg.Acuza ameteli, a prezentat o varsatura.

Pacienta VA - acuitate vizuala usor diminuata OS; oculomotricitate normala;Romberg cu lateropulsiuni predominant spre dr.Nistagmus orizontogirator bilateral.Mers cu baza usor largita, cu dereobari frecvente.Acuza ameteli si cefalee.

Examenele paraclinice S-au efectuat la amindoua paciententele PL, examen oftalmologic, IRM cerebral.

PL a aratat la amindoua paciententele proteinorahie (58mg% respective 59mg%)

Examenul oftalmologic a fost normal la pacienta Ma, iar la pacienta VA a arata o aciutate vizuala usor scazuta OS, deceolorare papilara temporala AO.

Diagnosticul de etapa Sindrom vestibula periferic (neurinom de acustic)

S-au efectuat CT cerebral si examenul ORL - la pacienta MA care au exclus neurinomul de acustic.

IRM cerebral - zone de demielinizare cerebrale (punte, pedunculii cerebelosi, emisfere cerebeloase) si cervicale , suggestive pentru scleroza multipla.

POZE . . . .

La pacienta VA, IRM cerebral - demielinizari multiple in tegmentul pontomezencefalic bilateral; leziune 20/20 cmdifuz conturatain pedunculul cerebelos mijlociu stg, precum si o leziune punctiforma la nivelul jonctiunii bulbospinale.

POZE . . .

Evolutia imediata sub corticoterapie fost cu remisie completa. Una dintre paciente a prezentat ulterior noi pusee cu aspect de nevrita optica retrobulbara, toate cu remisiunie completa, iar la reexaminarea IRM cerebral noi leziuni.

Concluzii Consideram necesara investigarea cu atentie a oricarui sindrom vestibular la copil acesta putand reprezenta manifestare clinica unica de debut in SM la copil.

Sindromul vestibular, manifestare clinica de debut in scleroza multipla la copil

Autori : Carmen Burloiu, Cristina Motoescu, A. Burloiu*, Sanda Magureanu

Clinica de Neurologie Pediatrica, Spital Al.Obreagia Bucuresti ; * Spital N. Malaxa Bucuresti

Introducere: Scleroza multipla ( SM ) este cea mai frecventa afectiune a adultului tinar, care poate debuta si la copil determinind invaliditati majore. La copil SM debuteaza in 80% din cazuri dupa virsta de 10 ani, adesea brutal, mono sau paucisimptomatic avind ca manifestari clinice: tulburari vizuale, sensitive, motorii sau afectare a functiilor trunchiului cerebral. Desi rar, sindromul vestibular poate fi o manifestare clinica de debut in SM la copil.

Material si metoda: Prezentam doua cazuri clinice de SM din totalul de 16 pacienti diagnosticati cu SM intre anii 1996-2005 internati in sectia de neurologie pediatrica, a Sp clinic "Alex Obregia" care au avut ca manifestare de debut sindrom vestibular. Diagnosticul de SM s-a pus pe baza investigatiilor clinice si paraclinice ( PL, IRM cerebral, ex.oftalmologic, PEV si PEA ) conform criteriilor Mc Donald

CAZ 1: MA, 14 ani, sex feminin

MI: vertij, varsaturi, tulburari echilibru si mers, tremor intentional, cefalee

APP: in urma cu 2 ani, dupa o expunere prelungita la soare, a prezentat cefalee, vedere incetosata, stare de rau,varsaturi repetate,tulburari de echilibru, simptomatologie care s-a remis complet dupa scurt timp sub tratament cu Manitol, corticoterapie; ulterior remarca usoara hipoacuzie US

Examen neurologic: vertij, varsaturi, nistagmus in privirea laterala OS; Hipoacuzie usoara US; Romberg pozitiv stg Mers cu baza usor largita, cu deviere spre stg., acuza ameteli.

Investigatii:PL care arata proteinorahie 58mg%) ;

CT cerebral - normal

Ex ORL - Hipoacuzie de perceptie US ;Ex clinic sub camera TV in IR - fara nistagmus spontan.Conxcluzie - afectare vestibulara centrala.

IRM cerbral- zone de demielinizare cerebrale (punte, pedunculii cerebelosi, emisfere cerebeloase) si cervicale suggestive pentru scleroza multipla

Poze IRM . .

Diagnostic :Scleroza multipla.Sindrom vestibular central recurent remis.

Tratament :Corticoterpie

Evolutie :Favorabila cu remisiune completa a simptomatologiei

Discutii : Avind in vedere aspectul clinic la internare s-a suspicionat un neurinom de acustic, diagnostic infirmat de CT cerebral.Aspectul IRM cerbral a fost evocator de maladie demielinizanta.

CAZ 2 : VA 13 ani, sex feminin

MI: tulburari de mers si echilibru, varsaturi repetate, tremor intentional, vertij

APP:Pacienta VA a prezentat in urma cu 1 an, stare febrile prelungita, pneumopatie interstitiala, tulburari de echilibru, vertij. S-a pus diagnosticul de encefalita acuta, si a fost tratata cu corticoterapie, sub care simptomatologia s-a remis.

Examenul neurologic: vertij, acuitate vizuala usor diminuata OS, Nistagmus orizontogirator bilateral, Romberg cu deviere dr, Mers cu baza usor largita, cu derobari frecvente, cefalee

Investigatii PL proteinorahie 59mg%,

examen oftalmologic - o aciutate vizuala usor scazuta OS, decolorare papilara temporala AO.

IRM cerebral. - demielinizari multiple in tegmentul pontomezencefalic bilateral; leziune 20/20 cmdifuz conturatain pedunculul cerebelos mijlociu stg, precum si o leziune punctiforma la nivelul jonctiunii bulbospinale.

POZE . . .

Evolutia imediata sub corticoterapie fost cu remisie completa. Ulterior pacienta a prezentat noi pusee cu aspect de nevrita optica retrobulbara, toate cu remisiunie completa; reexaminarea IRM cerebral- noi leziuni.

Concluzii Consideram necesara investigarea cu atentie a oricarui sindrom vestibular la copil acesta putand reprezenta manifestare clinica de debut a SM.

Bibliografie: Ghiduri de diagnostic si treatment in neurologie - Editura Amaltea, 2005

The international MS journal - vol 10, number 4, Dec 2003.

Multiple sclerosis - George D Perkin and Jerry S Wolinsky, second edition, 2006

Multipla scleroza -Ghid therapeutic, Sorin Tuta, Bucuresti 2002

Diagnosticul si tratmentul modificator al evolutiei sclerozei multiple - experienta acutuala in Romania, Revista Neurologie practica in Romania - 2005

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate