Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
HOMEOPATIE SI BIOTIPOLOGIE


HOMEOPATIE SI BIOTIPOLOGIE


HOMEOPATIE SI BIOTIPOLOGIE

Confucius - sfat dat printului Ling :"Puneti in ordine denumirile. Cand denumirile sunt incorecte, rationamentele sunt incorecte".

Biotipologia este stiinta care cauta pentru fiecare individ corelatia posibila intre forma corporala, tendintele fiziologice si comportamentul psihic.

Bioterenul este un ansamblu structural normal si patologic.Omul sanatos este definit prin constitutie si temperament.

Constitutia este fixa, ereditara, formata din anumite caractere morfologice, fiziologice si psihice care pot conduce la o inclinatie spre o anumita morbiditate.

Temperamentul este castigat in timpul vietii si dupa unii autori (Aurian-Blajeni de ex. )   evolueaza dupa varsta. Fiecare temperament reprezinta o anumita predominanta metabolica ce-i determina semne fiziologice, psihice si tendinte morbide, modificate continuu de agresiunea mediului intern si extern.

Omul bolnav este definit prin constitutie, temperament si miasma .

Miasmele sunt grupari patologice cu simptome si reactii fiziopatologice comune.

Toxinele metabolice si microbiene actioneaza asupra constitutiei si temperamentului si pot modifica prin transmitere ereditara constitutia.

Diateza este dispozitia generala care predispune individul la anumite afectiuni patologice

Constitutia, temperamentul si miasma formeaza tripticul diatezic ce caracterizeaza bolnavul in afara caracterelor proprii ale bolii.                                              Diateza ar fi fondul morbid pe care se aseaza boala, impreuna cu care alcatuieste aspectul clinic.

Etiologia, cauzalitatea homeopatica, este ansamblul cauzelor declansante si favorizante ,  endo sau exogene, care transforma, impreuna cu boala, omul sanatos in om bolnav.

Biotipologia e interesanta pentru corespondentele clinico-terapeutice spre care conduce,  ca predispozitie, la un mod de reactie specific al unui organism, pentru prevederea cauzelor profunde ale afectiunilor patologice si incercarea unei profilaxii. Deci interes diagnostic, pronostic si chiar terapeutic prin orientarea spre un anumit grup de remedii.

Important de subliniat : nu trebuie confundat diagnosticul biotipologic cu diagnosticul patogenezic. Nu se prescrie un remediu pe considerente biotipologice, ci pe similitudinea tabloului simptomatic prezent cu patogenezia remediului.

ISTORIC

Hippocrate in antichitate din relatia celor 4 elemente primordiale : pamant, apa, foc si aer cu cele 4 stari : uscat, umed, cald si rece a descris cele 4 tipuri de temperamente : limfatic, sanguin, bilios si atrabiliar sau nervos. El spunea : "trebuie sa stii spre ce boala tinde fiecare constitutie individuala".

Broca la inceputul secolului nostru a fost fondatorul antropologiei si al antropometriei.

Sigaud pe criterii clinice a descris tipurile respirator, digestiv, muscular si cerebral.

Viola si Pende au descris tipurile endocrinologice hiper, iso si discrinic.

Martiny a descris tipurile embrioblastice : cordo, meso, ento si ectoblastic.

Kretschmer, psihiatru, a descris tipurile somato-psihice : picnic ciclotim, leptosom schizotim si atletic ixotimic.

Sheldon a descris tipurile endomorf visceroton, mesomorf somatoton, ectomorf cerebroton

Grauvogl a descris cele 3 stari biochimice :

-         carbonitrogenoid caracterizat prin oxidare incetinita ce duce la o supraincarcare cu metaboliti si la tulburari de excretie

-         hidrogenoid caracterizat prin retentie hidroclorurata , duce la infiltrare, hidropexie.

-         oxigenoid caracterizat prin accelerarea metabolismului, duce la slabire cu uscaciune cutaneo-mucoasa si a fanerelor.

Morfotipologie homeopata

Nebel, elvetian si Leon Vannier, francez, au pus bazele tipologiei homeopatice cu clasificarea in 3 tipuri constitutionale minerale calcice, reprezentate prin carbonic, phosphoric si fluoric, reflectate n policrestele Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica si Calcarea fluorica si carora le corespund miasmele psora, tuberculinism si luetism. Henri Bernard considera constitutia mai putin fixa, in sensul ca, pe langa un fond de caractere comune, se poate, sub influenta mediului, sa apara caractere noi corespunzatoare unor serii homeoterapice , care sunt sarurile diferite ale aceluiasi acid, de unde stadiile evolutive.

El distinge 3 constitutii primitive carbonica, sulphurica si phosphorica. La centru este sulphuricul neutru care poate evolua spre sulphuric gras sau sulphuric slab, la stanga se gaseste tipul carbonic, iar la dreapta tipul phosphoric. Constitutia fluorica este considerata autonoma, dar secundara, ea se poate grefa pe oricare din constitutiile principale dand tipuri constitutionale mixte.             Constitutiile mixte apar din combinatiile intre 2 sau 3 constitutii principale si secundara si sunt cele mai frecvent intalnite. Singura combinatie imposibila este cea carbo-phosphorica.

"Cu toate ca aceste clasificari nu pot acoperi sintetic complexitatea si varietatea patogenezica din homeopatia hanemanniana, ele capata un cert interes didactic in studiul fiziopatologic al remediilor respective, aducand si un plus de congruenta demna de a fi avuta in vedere in practica homeoterapica, pe stadii evolutive, a patologiei.  (Dr. Ioan Teleianu)

CONSTITUTIA SULPHURICA

Morfologie

Aspect general

        armonios, echilibrat, talie normoligna, greutate mijlocie,

atitudine armonioasa, dreapta,

mers regulat, cadentat, sobru,

gesturi controlate,

actiuni bine gandite.

Ap. locomotor

segmente mijlocii, armonioase,

        muschi, ligamente, articulatii cu tonicitate normala in hiperextensie unghi usor inferior la 180 grade in artic. cot, genunchi

Ap. buco-dentar

         dinti usor dreptunghiulari, albi sau alb-galbui, rare carii,

         radacini mijlocii si paralele,

         ligament alveolo-dentar solid,

arcade circulare, regulate,

bolta palatina rotunjita,

ocluzie perfecta

Fiziologie si tendinte patologice

Armonie fiziologica, echilibrat neuro-endocrin cu amfotonie, hiperhipofizie moderata.

Tendinta la pletora compensata prin eliminari naturale pe fond congestiv general, cu  congestii active arteriale si venoase acute localizate : piele - furuncule, eczeme, mucoase -  hemoroizi, seroase - reactii artritice, sau generalizate : HTA, alergie.

Mentalitate

Dorinta si nevoie de activitate moderata, rationala, spirit intreprinzator, dar cu judecata, obiectiv, dinamism si optimism moderat de ratiune, constient de responsabilitatile sale, cu "self control" si incredere in sine.

Tipul decompensat este incapatanat, obtuz, iritabil si exploziv.

Examene complementare

Poate usoara poliglobulie, hipercolesterolemie si hiperazotemie mici.

CONSTITUTIA CARBONICA

Morfologie

Aspect general : talie breviligna, scurta, greutate marita, obezitate, aspect trapu, patrat sau sferic, dezvoltat in largime, fata  sferica, lunara sau in para, abdomen important, atitudine hipotona in copilarie, rigida la adult, mers regulat, lent, greoi, sacadat, talonat, actiuni gandite si precise

Ap. locomotor : craniu brahicefalic cu frunte larga, rotunjita, segmente scurte, maini scurte, patrate, carnoase, moi, picioare scurte, late, muschi, ligamente si articulatii hipotone la copil, rigide la adult

in hiperextensie unghi inferior la 180 grade in articulatiile cot, genunchi

Ap. buco-dentar : dinti albi, patrati, solizi, dar cu carii de colet, radacini puternice, divergente, ligament dens si solid, arcade eliptice si largi, bolta palatina rotunjita, ocluzie aproape perfecta

Fiziologie si tendinte patologice

Predominanta limfatica si digestiva cu hipotonie la copil, rigiditate scleroasa la adult.

Distonie neuro-endocrina cu un prim stadiu stenic cu hipersuprarenalism de origine hipofizara si apoi un stadiu astenic cu vagotonie de epuizare si hiposuprarenalism terminal, hipotiroidie de fond si hipogenitalism.

Tendinta la obezitate cu blocarea eliminarilor deseurilor metabolice, cu congestii pasive si degenerescente scleroase, neuroartritism, HTA scleroasa cu hipercolesterolemie si hiperazotemie, boli de nutritie - diabet, guta, artroze.

Friguros care se teme de caldura, mai ales solara, sensibil la umiditate (hidrogenoid)

Mentalitate

Domina pasivitatea si economia, se repliaza asupra sa oferind mediului exterior un minimum de efort posibil. Doreste liniste, pace, ordine. Este econom, un realizator metodic cu rationament de bun simt, perseverent, vorbeste putin, doar ce stie.

Tipul decompensat este lenes, incapatanat, indiferent afectiv.

Examene complementare

Uree sanguina crescuta, hipercolesterolemie, scleroza renala, diminuarea metabolismului bazal, hipercorticism la stres, artroze precoce.

CONSTITUTIA PHOSPHORICA

Morfologie

Aspect general : talie longilina, greutate mica, tendinta la slabire, inalt, adus de spate, torace alungit si aplatizat dinainte inapoi, bazin basculat inainte, atitudine supla, eleganta, dar aplecata in repaus, mers suplu si gratios, rapid si usor, gesturi suple, expansive, vii, actiuni spontane si dezordonate depasind scopul prin exagerare afectiva, exteriorizari zgomotoase

Ap. locomotor :  craniu dolicocefalic, frunte inalta, segmente lungi si subtiri, maini lungi, suple, elegante, cu degete si unghii lungi si fine picioare lungi si subtiri cu tendinta la platfus, muschi, ligamente si articulatii hipotone cu laxitate moderata, rectitudine in hiperextensia articulatiilor cot, genunchi,

Ap. buco-dentar : dinti galbeni, dreptunghiulari, cu mici deviatii, carii multiple simetrice            radacini lungi si paralele, ligament alveolo-dentar subtire si nu prea solid              arcade in elipsa, bolta palatina alungita, ocluzie imperfecta

Fiziologie si tendinte patologice

Predominanta bilio-nervoasa cu hipersensibilitate nervoasa, insuficienta hepatica si spasme hepato-biliare, tendinta la demineralizare celulara.

Hiposuprarenalism de fond si distonie neuro-endocrina cu un stadiu stenic cu simpaticotonie, hipertiroidie, hipergenitalism si un stadiu astenic cu vagotonie de epuizare, hipotiroidie si depresie sexuala.

Tendinta la slabire, chiar cu apetit exagerat, cu prezenta de ptoze viscerale, congestie venoasa periferica ce accentueaza hipotensiunea arteriala esentiala, demineralizare si pierdere de substanta tisulara.

Boli inflamatorii ale mucoaselor, seroaselor, organelor nobile.

Tuberculoza excavata pulmonara, renala, meningee. (Sulphuric : tbc cutanat, Carbonic : tbc fibroasa, osteo-articulara)

Instabilitate termica : frilozitate, dar nu suporta aerul inchis, sensibilitate la frig.

Decalcifiere osoasa. Artrite.

Mentalitate

Hipersensibilitate nervoasa si fatigabilitate, tendinta la exaltare si deprimare rapida, hipersensibilitate imaginativa si afectiva, mai mult intuitiv decat rational, mai mult visator decat realizator. Distrat, boem, sentimental si superficial. Are oroare de ordine si disciplina, nu are rabdare.Actiunile reusite trebuie sa fie de scurta durata, in cursul unei perioade de exaltare. Nu rezista la efort, cade in depresie, suicid.

Tipul superior poate fi artist genial, dar cu realizari capricioase.

Tipul inferior este infatuat, palavragiu, superficial si meschin, cu faze de depresie in care senzatia de gol din viata sa il poate duce la sinucidere.

Examene complementare

Anemie, limfocitoza, uree si colesterol scazute, demineralizare - calciu, fosfor, magneziu.

CONSTITUTIA FLUORICA

Morfologie

Aspect general : variabil, talie mai mult mica, greutate variabila, asimetrie, aspect batranicios, atitudine dezechilibrata, dislocata si instabila, mers neregulat, disgratios, gesturi dezordonate, stangace, inutile, actiuni variabile si paradoxale, imprevizibile

Ap. locomotor : asimetric, maini flexibile, prea suple, degete efilate, hiperlaxitate, unghii mici, moi, triunghiulare sau trapezice, platfus, entorse, malformatii osoase de toate felurile, hipotonus muscular, hiperlaxitate articulara, elastopatie, in hiperextensie unghi peste 180 grade in articulatiile cot, genunchi.

Ap. buco-dentar : dinti gri triunghiulari si mici, incalecati sau cu spatii libere, radacini conice sau convergente, policarii, ligament gros si lax, arcade variabile, retrognatie inferioara, bolta palatina foarte ogivala, asimetrica, ocluzie foarte defectoasa.

Fiziologie si tendinte patologice

Disarmonie distrofica, instabilitate, hiperlaxitate ligamentara, scleroza, induratie, malformatii

Distonie neuro-endocrina cu raspunsuri variabile, imprevizibile.

Instabilitatea fluoricului accentueaza demineralizarea phosphoricului, dar prin tendinta la scleroza ii cicatrizeaza excavatiile, precipita scleroza carbonicului, dar ii anima ritmul de viata, agraveaza decompensarea sulphuricului.

Mentalitate

Instabilitate si paradox. Indecis, dezordonat, agitat. Nu are continuitate in actiuni, capricios,  in miscare continua, cu nevoia de schimbare.

Tipul superior este intuitiv, asimileaza repede, fara a invata, actioneaza fara multa gandire, dar cade just printr-un deosebit simt de observare si intelegere.

Tipul inferior este ambitios fara scrupule, irational, depravat, vicios, personalitate disarmonic structurata cu tendinta la perversiuni sexuale.

CONSTITUTII MIXTE

Combinatii de 2 sau 3 din tipurile descrise anterior.

REMEDII CONSTITUTIONALE

Carbonic : Calc. c. , Magn. c. , Kali c. , Natr. c. , Baryta c. , Ammon. c. , Carbo anim. , Carbo v.

Sulphuric : Sulphur - gras : Calc. s. , Hepar s. , Magn. s. , Kali s. , Natr. s. , Bar. s. , Sulph. ac.

             slab : Calc. mur. , Magn. m. , Kali m. , Natr. m. , Ammon. m. , Mur. ac.

Phosphoric : Calc. ph. , Magn. ph. , Kali ph. , Natr. ph. , Ammon. ph. , Phos. ac. , Phosphorus

Fluoric Calc. fl. , Natr. fl. , Fluoric acid.

PROFILAXIE CONSTITUTIONALA

Sulphuric

se combate plethora si supraincarcarea

- va evita sedentaritatea si aerul inchis

- se recomanda sporturile, chiar violente, competitiile, transpiratia

- va evita excesele alimentare repetate

- educatia : mai mult trebuie franat

- profesional : profesiuni in care isi poate exercita dinamismul, responsabilitatea

Carbonic

se combate limfatismul, obezitatea, scleroza

- se evita sedentaritatea, climat uscat si cald

- sporturi neviolente, evitarea competitiilor, masaj

- alimentar : lupta cu atonia prin alimente gustoase, picante, restrictie de sare, grasimi

- profesiuni subalterne, fara responsabilitate si fara rapiditate de executie

Phosphoric

- se combate hipersensibilitatea, demineralizarea, insuficienta hepatica

- se evita eforturile mari, necesita repaos si calm

- mare sau munte de mica altitudine

- activitate in aer liber, fara expunere la soare

- sporturi neviolente, fara competitie si transpiratie

- alimentatie variata, bogata in materiale azotate si minerale

- educatie : incurajat, calmat, tact in educatia sexuala

- profesiuni ce necesita intuitie si imaginatie, activitati artistice

Fluoric

- se combate instabilitatea

- necesita climat sedativ, munte, nu mare

- alimentatie hipotoxica, cu masura

- educatie : trebuie avut tot timpul sub control

- profesiuni care sa nu necesite eforturi, animate si nesablonizate

TEMPERAMENTE

Limfatic-digestiv : mai ales in copilarie cand predomina organele digestive, iar endocrin timusul, tiroida, sistemul adeno-limfoid.

Sanguin-respirator : mai ales in adolescenta cand predomina organele respiratiei si circulatiei sanguine, iar endocrin glandele genitale.

Bilios-muscular : mai ales la adult cand predomina ficatul.

Nervos-cerebral : mai ales la batran cand predomina scleroza.

REMEDII DE TEMPERAMENT

Limfatic : Calc. c. , Baryta c. , Graph. , Sil. , Puls , Natr. s. , Kali c. , si altele

Sanguin : Sulphur, Arnica, Aurum, Kali bich. , Ferrum si altele

Bilios : Lyc. , Iod. , Nux v. , Nitri ac. , China, Bry. , Act. rac. si altele

Nervos : Natr. mur. , Sepia, Alum. , Arg. nitr. , Conium, Caust. , Rhus tox. si altele.

MIASME

Cele 3 miasme hahnemaniene - psora, sicoza si luetismul, descrise in "Bolile cronice" plus   alte 2 miasme noi - tuberculinismul si cancerinismul.

PSORA

Hahnemann intelegea prin psora un complex de simptome comune mai multor categorii patologice, atasate unei patologii predominante, scabia. Caracteristici dupa Hahnemann :

- la inceput boala generala si interna

- aparitie secundara de semne cutanate, care tratate duc la metastaze morbide, la disparitia  semnelor cutanate si la alternante morbide, deplasari pe alte organe.

Astazi psora este socotita o entitate patologica definita printr-un mod de reactie particular al unui grup de indivizi la agresiuni patogene cunoscute sau nu.              

Caracteristici

-         tendinta la recidive

-         alternante morbide cutaneo-mucoase

-         ameliorare generala prin eliminari- diaree, transpiratie, menstra, etc.

Clinic - alternanta de stari stenice si astenice, de euforie si anxietate

       - tulburari digestive cu alternanta diaree-constipatie, pusee hemoroidare

       - tulburari eliminatorii genito-urinare

       - tulburari alergice respiratorii

       - tulburari cutaneo-mucoase

Etiologie : nu numai scabia, infectiile cronice virale, ereditare sau/si castigate si altele.

Psora are rezonanta mai mare asupra constitutiei sulphurice.  

SICOZA

Hahnemann descrie sicoza ca boala cu transmitere predominant sexuala care se caracterizeaza prin aparitia de vegetatii cutaneo-mucoase de tip condilomatos, verucos, etc, mai ales pe organele genitale, putand fi sau nu asociate cu gonoree. Prin gonoree Hahnemann  intelegea scurgerea - Neisser va descoperi gonococul abia peste 100 ani.

Henri Bernard numea sicoza reticuloendotelioza sau mezenchimatoza cronica de origine  politoxica si polimicrobiana, a carei modalitate reactionala este tendinta la incarcerare, la staza, incetinire a eliminarilor centrifuge. 

Caracteristici : - retentie hidrolipopexica

          - tendinta la neoformatii

          - catabolism incetinit, eliminari cutaneo-mucoase torpide

Clinic : - psihic lentoare cu tendinta depresiva

       - hipersensibilitate hidrometrica

       - infiltrare hidrica si adipoasa : palid, buze groase, facies "bouffi", piele lucioasa   si grasa, infiltratii ale 1/3 inferioare a gambelor mai ales seara

- secretii subacute si cronice rino-faringee sau genito-urinare

     - incetinirea tranzitului intestinal si oligurie, congestii hepato-biliare         

     - neoformatii : veruci, condiloame, polipi, adenoame, fibroame, etc

     - tulburari ale fanerelor : unghii casante, deformate, par rarefiat, fragil

       - mana sicotica (Michaud) : unghii casante, striate, dedublate, cu disparitia lunulei, iar pe dosul mainii vene accentuate si pete melanice.

Etiologie : gonococia, mai ales cea recidivanta

vaccinari  repetate, seroterapie

            poliinfectii, mai ales colibacili, bacili tifici si paratifici

politoxicoza - toate noxele moderne

Constitutia carbonica ar facilita instalarea sicozei 

LUETISM

Sifilisul este tot o boala generala cu manifestari locale a caror reprimare prin tratament  duce la aparitia de complicatii secundare cu caracteristicele :

- mod reactional fiziopatologic centripet

- formare de leziuni ulcero-necrotice

- procese tisulare cu tendinta sclerogena

Clinic : - labilitate neuro-senzoriala si emotionala

       - hiperalgii - dureri liniare nocturne

       - morfologic asimetrie

 - anomalii dentare

       - hiperlaxitate ligamentara

       - piele uscata si crapata, unghii subtiri, par rar

       - scleroza arterio-venoasa, ulceratii cutaneo-mucoase trenante 

Etiologia : infectia sifilitica, alcoolismul cronic, ecotoxicologia

Constitutia fluorica este mai receptiva la luetism 

TUBERCULINISM

. Caracteristici : - insuficienta hepatica congenitala, disritmic vegetativ, discrinic

-         variabilitatea simptomelor - alternari excitatie-depresie

-         congestie venoasa periferica, cianoza periferica

-         procese inflamatoare, apoi ulcerative, acute si cronice

-         demineralizare cu deshidratare si slabire, pete albe pe unghii, carii dentare

-         tendinta de a raci, fragilitate respiratorie

eliminari cutaneo-mucoase de deseuri metabolice (coriza repetitiva, eczema zemuinda, ulceratii varicoase zemuinde = eliminari toxinice)

Clinic : - sindrom neuro-endocrin-psihic : instabilitate caracteriala, ras si plans facil,  alternante de astenie-hiperstenie, hipertiroidie, frilozitate, transpiratii, tremor.

-         sindrom cardio-vascular : eretism circulator, palpitatii, extrasistole, cianoza

-         sindrom digestiv : apetit capricios, absenta setei, desgust de grasimi, diaree urmata de constipatie, parazitoze intestinale - oxiuri mai ales

-         sindrom loco-motor : dureri dorsale, deformari ale coloanei vertebrale, diskinezii articulare, tulburari in metabolismul calcic si fosforic, carii dentare

-         piele marmorata, eruptii zemuinde sau pruriginoase

Patologie : rujeola, pertussis, bronsite, pleurezie, eritem nodos, colibaciloza, gripe, rinofaringite, reumatism articular acut, adenopatii. Nebel il asemuia cu psora lui Hahnemann.

Constitutia phosphorica reprezinta terenul favorabil

CANCERINISM

Este o stare de disfunctie care poate duce la degenerescenta oncogena.

Caracteristici : - depresie endogena, astenie psiho-fizica, slabire fara cauza

-         contrarietati familiale si griji profesionale

-         tulburari de somn

Clinic : - neuro-endocrino-psihic : hipostenie, hipotimie, cancerofobie

        algii centrale si periferice

        diminuarea transpiratiei

        hipotiroidie cu ten palid, umflarea pleoapelor, par rar si casant, frilozitate

-         digestiv : gura amara, desgust de carne, limba fisurata, buze livide si fisurate, greata matinala, ficat gros, sensibil, pete galben-brune in regiunea hepatica, constipatie cu hipotonie intestinala, hemoroizi, jena in hipocondrul stang

-         cardio-vascular : tulburari ale tensiunii arteriale

-         genito-urinar : lombalgii, oligurie

-         piele inchisa, flasca, puncte negre, comedoane, nevi rubinii, cheratoza, melanoza 

Etiologie : cauze endogene : disritmie neuro-endocrina, varsta, imbatranirea prematura

          cauze exogene : factori telurici si hidro-climatici

                    factori ecotoxicologici si psiho-sociali

                    alimentatie si igiena defectuoase

                    raspunsuri imunitare anormale

                    virusuri oncogene, infectii microbiene cronice   

NOSODE (Remedii antitoxinice)

Psora : Psorinum

Sicoza : Medorrhinum,Colibacilinum,Vaccinotoxinum,etc

Luetism : Luesinum,Ethylicum,Absinthium

Tuberculinism : Tuberculine : TK,TR,Marmorek,Spengler,Denys,Bacilinum

Cancerinism : Carcinosinum

REMEDII MIASMATICE

Psora : Sulphur,Calc.c.,Lyc.,Hepar s.,Graph.,Carbo v.,Sil.,si altele

Sicoza : Thuya,Natr.s.,Caust.,Staph.,Lach.,Dulc.,Hydr.si altele

Luetism : Merc.,Aurum,Arg.nitr.,Kali bich.,Plat.,Phyt.,Nitri ac.,Bar.c.si altele

Tuberculinism : Natrum mur.,Kali c.,Phos.,Puls.,Ign.,Apis.Stan.,Ferr.,Iod.si altele

Cancerinism : Ars.alb.,Carbo an.,Conium,Bromium,Hydr.,Kreos.,Thuya si altele

BIBLIOGRAFIE

Aurian-Blajeni C.  Homeopatia  EdituraLitera  Bucuresti 1983

Bungetzianu G., Chirila P.  Manual de homeopatie  Editura Medicala Bucuresti 1983

Encyclopedie Medico-Chirurgicale  Editions Techniques  Paris

Hahnemann S.  The chronic diseases

Julian O. A. Abregee d`homeopathie  Ed. Masson 1981

Little D.  Les miasmas  Homeopathy on line

Ortega P.S. Notes on the miasms or Hahnemann`s chronic diseases   Ed. N.H.F. 1980

Zissu R. Matiere Medicale homeopathique constitutionelle

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate