Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
MUSCHIUL PTERIGOIDIAN LATERAL


MUSCHIUL PTERIGOIDIAN LATERAL


MUSCHIUL PTERIGOIDIAN LATERAL

Muschiul pterigoidian lateral (sau extern) este cel mai adesea considerat ca facand parte din categoria muschilor propulsori ai mandibulei; de drept el participa la toate miscarile functionale ale mandibulei. Este un muschi scurt, gros si aplatizat transversal, situat in regiunea pterigo-maxilara. Se prezinta sub forma unei piramide triunghiulare care se intinde orizontal de la baza craniului (aripa mare a sfenoidului si apofiza pterigoida) pana la articulatia temporo-mandibulara (unde contribuie la formarea aparatului discal) si colul condilului mandibular.

Insertii. Este format din doua fascicule: unul superior, sfeno-pterigoidian, si altul inferior, pterigoidian, mai voluminos.

Fasciculul sfeno-pterigoidian (superior) prezinta insertiile:

- aripa mare a sfenoidului, feta laterala a aripii externe a apofizei pterigoide; unele fibre ajung pana la fanta sfeno-maxilara (fisura orbitara inferioara), ceea ce explica durerile retro-orbitare sau pseudo-sinusale;- pe lama tendinoasa pre-discala (marginea anterioara si mediala), pe tuberculii si fata posterioara a condilului (complexul condilo-discal) prin intermediul aparatului discal (aripile discale si lama retrodiscala inferioara), pe treimea superioara a fosetei situate pe partea antero-mediala a colului condilului. Aceasta insertie discala si condiliana permite controlul simultan al pozitiei discului si al capului condilian in timpul miscarilor de inchidere (complexul condilo-disco-muscular).

Fasciculul pterigoidian (inferior) se insera pe:

- fata laterala a aripii externe a apofizei pterigoide, in cele doua treimi inferioare, fata laterala a apofizei piramidale a osului palatin, fata externa a tuberozitatii maxilare;

- cele doua treimi inferioare ale fosetei colului condilului, depasindu-l spre baza.

Cele doua fascicule ale pterigoidianului lateral, intr-un plan aproximativ paralel cu planul de ocluzie, se dirijeaza inapoi si in afara convergand catre articulatia temporo-mandibulara: fasciculul sfeno-pterigoidian aproape orizontal (sub baza craniului), iar fasciculul pterigoidian usor ascendent. Acesta din urma este putin mai oblic in raport cu planul medio-sagital decat fasciculul superior. Fibrele destinate discului constituie un fascicul muscular izolat.

Actiune. Muschiul pterigoidian lateral (sau extern) este primul muschi masticator care intra in actiune la fat (realizand propulsia). Cel mai frecvent solicitat fiziologic, el intervine in toate miscarile mandibulare atunci cand ceilalti muschi nu intervin efectiv. De asemenea, este cel mai frecvent solicitat patologic, in miscarile de evitare si in parafunctii, fiind muschiul sindromului de disfunctie temporo-mandibulara. Fiecare din cele doua fascicule musculare are o activitate proprie.

Contractia bilaterala a fasciculelor inferioare va determina propulsia mandibulei in ansamblu si previne deplasarea excesiva spre distal si superior a condililor. In ansamblu, fasciculele inferioare sunt implicate in toate miscarile functionale mandibulare, precum si in mentinerea pozitiei de postura. Fasciculul inferior actioneaza in sinergie cu muschii coboratori.

Contractia bilaterala a fasciculelor superioare apare in conjunctie cu muschii ridicatori, in special in cursul inchiderii contra rezistenta. De remarcat este ca fibrele musculare ale ambelor fascicule sunt de tip I, rezistente la oboseala, adica pot sustine pozitia condililor pe perioade mai lungi.

Contractia unilaterala a fasciculelor inferioare determina o miscare de lateralitate mandibulei spre partea opusa muschiului contractat. Contractia unilaterala a fasciculului superior are ca rezultat o lateropulsie pura, pe cand contractia unilaterala a fasciculului inferior produce si coborarea mandibulei. Functia principala a acestui fascicul consta in realizarea translatiei ansamblului condil ipsilateral-disc articular in etajul superior al ATM.

Inervatia celor doua fascicule ale muschiului pterigoidian lateral este asigurata de filete nervoase desprinse din nervul temporo-bucal in momentul in care acesta patrunde intre cele doua fascicule.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate