Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Laxativele si purgativele


Laxativele si purgativele


LAXATIVELE SI PURGATIVELE


Laxativele si purgativele sunt medicamente care:

accelereaza tranzitul intestinal,

si/sau maresc continutul in apa al bolului fecal,

favorizand in final eliminarea scaunului.

Laxativele produc 1-2 scaune moi, dar formate, pe cand purgativele determina scaune multiple, moi, cu golirea tractului gastrointestinal.

Delimitarea intre actiunea laxativa si purgativa este relativa, aceeasi substanta in functie de doza folosita, putand avea un efect sau altul.

Sunt indicate in constipatia functionala, in situatiile care contraindica efortul de defecatie (infarct miocardic, postoperator, hemoroizi sau fistule anale), in pregatirea bolnavilor pentru proceduri diagnostice (sigmoidoscopie, colonoscopie), dupa interventii perianale (ex. hemoroidectomie), in unele intoxicatii alimentare sau medicamentoase sau dupa tratamente cu antihelmintice (pentru a usura eliminarea parazitilor intestinali).Nu trebuie utilizate timp indelungat, deoarece pot produce lezarea plexului mienteric al colonului si atonie colica, cu posibila obisnuinta la medicamente laxative - 'boala laxativelor" (pierderi marcate de apa, electroliti si vitamine) si colite.

Sunt contraindicate in obstructii intestinale, apendicita si in general in dureri abdominale.

Mecanism de actiune -laxativele si purgativele pot actiona prin:

stimularea directa a motilitatii (purgativele iritante de tipul oleu de ricin, derivati antrachinonici);

cresterea difuziunii si secretiei active a apei si electrolitiIor in lumenul intestinal;

retinerea apei in intestin prin forte hidrofile sau osmotice (fibre vegetale nedigerabile si coloizi hidrofili, laxative de volum, purgative saline);

inmuierea directa a scaunului (laxative uleioase sau cu proprietati tensioactive: oleul de parafina, docusatul sodic).


LAXATIVELE DE VOLUM

Sunt reprezentate prin compusi naturali (fibre vegetale nedigerabile), polizaharide semisintetice sau derivati de celuloza care se combina cu lichidul intestinal, formand un gel care creste peristaltismul, favorizand eliminarea continutului intestinal. Mecanismul de actiune, similar celui fiziologic, permite utilizarea indelungata a acestor substante. Sunt laxative de volum: semintele de in, agarul (geloza), metilceluloza, carboximetilceluloza si altele.

Laxativele de volum nu trebuie administrate la pacientii ce iau salicilati sau digitalice, deoarece le diminua absorbtia.

LAXATIVE OSMOTICE (saline), reprezentate prin sulfat sau fosfat de magneziu sau sodiu, raman in intestin si retin osmotic apa, marind volumul continutului intestinal, cu consecinte laxative. Magneziul are si actiune de stimulare a eliberarii de colecistokinina, care induce la randul ei, acumularea intraluminala de apa si electroliti.

Efectul laxativelor osmotice este rapid (1-3 ore de la administrare), fiind utile in pregatirea preoperatorie a interventiilor chirurgicale pe intestin, inaintea examenului radiologic digestiv si in unele intoxicatii. Sarurile de magneziu trebuie evitate la bolnavii cu insuficienta renala, iar cele de sodiu la bolnavii care contraindica aportul salin (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca etc.).

SULFATUL DE SODIU se foloseste ca purgativ, in doza de 15 g (cu multa apa).

PURGATIVE STIMULANTE ALE MOTILITATII INTESTINALE (purgative iritante) actioneaza prin iritarea mucoasei intestinale sau prin influentarea plexurilor nervoase din musculatura neteda intestinala. Efectul este intens si poate produce ca reactii adverse crampe abdominale si scaune foarte frecvente.

OLEUL DE RICIN, obtinut din semintele de Ricinus comunis, elibereaza in intestinul subtire, sub actiunea lipazei pancreatice, acid ricinoleic. Acesta se transforma in ricinoleat care se comporta ca surfactant anionic, stimuleaza intens peristaltismul intestinal si diminua absorbtia intestinala a apei si electrolitilor. Doza terapeutica este de 15-30 ml la adulti si 5-15 ml la copii.

PURGATIVE ANTRACHINONICE naturale (produse vegetale ca Frangula - crusin, Rubarba - rizomul de revent, Aloesul - sucul de aloe etc.) sau sintetice (dantronul) actioneaza la nivelul colonului, prin derivati antrachinonici de tipul emodinei sau acidului crisofanic, eliberati din produsele vegetale sub actiunea florei

intestinale. La 6-8 ore de la administrare se produc 1-2 scaune moi si abundente, realizandu-se golirea rapida a colonului. Pot apare colici intestinale.

FENOLFTALEINA (ciocolax) si BISACODILUL (dulcolax) sunt derivati sintetici de difenilmetan care actioneaza ca purgative iritante, de tipul antrachinonelor.

LAXATIVELE PRIN INMUIEREA SCAUNULUI inmoaie direct bolul fecal, usurand progresia acestuia. Sunt utile la batrani si in conditiile in care trebuie evitat efortul de defecare.

OLEUL DE PARAFINA -ulei mineral nedigerabil, patrunde in bolul fecal, usurandu-i progresiunea si eliminarea. Utilizarea repetata scade absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) si a unor grasimi. De asemenea, mici cantitati se pot absorbi si depune in ganglionii limfatici intestinali, unde provoaca reactii granulomatoase (parafinoame). Doza eficace este 15-45 ml seara la culcare.

DIOCTILSODIU SULFOSUCCINAT (docusatul sodic) actioneaza ca agent tensioactiv, producand dupa 1-3 zile inmuierea scaunului (usurand patrunderea apei si grasimilor in bolul fecal). Se administreaza oral sau rectal.


STIMULANTELE SI SUBSTITUENTELE SECRETIILOR DIGESTIVE


AMARELE reprezentate prin diferite tincturi amare - tinctura de Gentiana, tinctura de coji de portocala Actiune - stimuleaza reflex, datorita gustului lor amar, secretia salivara si gastrica si consecutiv pot creste apetitul. Efectul, atunci cand apare, este in mare masura de ordin placebo.

ACIDUL CLORHIDRIC DILUAT, preparat oficinal ce contine acid clorhidric circa 10%, este util ca medicatie de substitutie in caz de aclorhidrie.

Se administreaza oral 2,5-10 ml diluat in 200-250 ml apa si se suge cu paiul (pentru a nu ataca smaltul dentar), fractionat in timpul mesei.

PEPSINA, enzima proteolitica din sucut gastric, poate fi folosita ca tratament de substitutie la bolnavii cu achilie gastrica. Beneficiul este indoielnic.

FERMENTII PANCREATICI si alte enzime digestive sunt folositi pentru substituirea fermentilor digestivi, in special a celor pancreatici, in caz de deficit al acestora.

PANCREATINA este un preparat enzimatic purificat, ce contine tripsina, lipaza si amilaza, obtinut din pancreas de porcine sau bovine, folosit in insuficienta pancreasului exocrin, pentru tratarea tulburarilor dispeptice.

Intra in preparate de tipul triferment, cotazym, nutrizym.

PANCREOLIPAZA este un preparat enzimatic obtinut din pancreasul de porcine, cu activitate enzimatica superioara pancreatinei.

COLERETICELE sunt medicamente care cresc formarea hepatica a bilei, probabil prin mecanism osmotic. Astfel, acizii biliari naturali si produsul semisintetic acid dehidrocolic (fiobilin) si fenilpropanolul (carbicol) au actiune hidrocoleretica - provoaca secretie biliara apoasa, abundenta. Sunt utili pentru drenarea bilei.

PREPARATELE DIN BILA (extractul de bila de bou) si sarurile biliare favorizeaza digestia si absorbtia lipidelor, fiind folosite ca tratament de substitutie, in cazul deficitului secretiei biliare.

ACIDUL CHENODEZOXICOLIC, acid biliar fiziologic, favorizeaza dizolvarea calculilor biliari de colesterol.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate