Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
CANCERUL BRONHIILOR MARI (CENTRAL)


CANCERUL BRONHIILOR MARI (CENTRAL)


TUMORI MALIGNE PRIMARE BRONHO-PULMONARE

CANCERUL BRONHO-PULMONAR

Este o tumora maligna primitiva cu punct de plecare de la nivelul epiteliului bronhiilor mari (si intermediare) sau de la bronhiile periferice- cancerul solitar. Cancerul bronsic este cea mai frecventa tumora intratoracica, reprezentand peste 90% din totalul tumorilor maligne cu aceasta localizare.

Cand pleaca din mucoasa bronhiilor mici, de gradul 5, si mai mici (in 25% din cazuri) se dezvolta periferic, ca un nodul solitar, fiind din punct de vedere histologic, adenocarcinom.

CANCERUL BRONHIILOR MARI (CENTRAL)Poate avea evolutie endo sau exobronsica, ceea ce este hotarator pentru imaginea radiologica.

A. Cancerul endobronsic sau obliterant, in cazurile in care este diagnosticat precoce si are sediul la distanta suficienta de bifurcatie, este operabil. In aceasta etapa, el realizeaza mai multe forme clinico-radiologice care sunt, in acelasi timp, si etape evolutive:

  1. Cancerul bronsic - varietate bronhoscopica.

Clinic bolnavul acuza tuse iritativa si, uneori, elimina sputa hemoptoica. La examenul radiologic nu se constata nici o modificare. Confirmarea diagnosticului se face prin bronhoscopie, bronhografie.

  1. Cancerul endobronsic - varietate destructiva.

Daca tumora nu este diagnosticata in faza bronhoscopica, leziunea creste in dimensiuni si ingusteaza lumenul bronsic, fapt care poate avea consecinte mecanice cum sunt bronhostenoza cu hipoventilatie, emfizeul de obstructie distala carcimomului (fig.68) si atelectazia (fig.67) cu modificari de transparenta.

Fig. 67 Modificari atelectatice in cancerul endobronsic

Fig.68 Emfizemul de obstructie distala

Cancerul bronsic - forma supurativa. Apare in cancerele incipiente in teritoriul atelectatic prin fenomene inflamatorii si supurative.

Evolutia cancerului bronsic este progresiva; el infiltreaza si se extinde la structurile anatomice din jur, produce adenopatii satelite si in mediastin, metastaze in creier si schelet. In cancerul central, adenopatiile se produc masiv (80% din cazuri) si precoce. Cancerul periferic afecteaza ganglionii mai tarziu si prima statie este constituita din ganglionii lobari (interbronsici).

B. Cancerul central cu evolutie exobronsica poate realiza mai multe forme anatomopatologice:

1. Cancerul bronhogen ramificat - tumora are originea in mucoasa bronhica, infiltreaza de la inceput toate tunicile peretelui bronhic si se dezvolta in afara lumenului bronhic, in tesutul interstitial peribronfovascular din hil si se extinde - retrograd - pe caile limfatice (blocate prin adenopatii).

   

Fig. 69 Cancer exobronsic hilar stanga

Radiologic se constata ca opacitatea hilului este mai mare si din ea se desprind opacitati liniare orientate in sensul desenului vascular care radiaza divergent spre periferia hemitoracelului si se resfira ca "armatura unui evantai".Cancerul masiv al hilului - consta intr-o opacitate nodulara, de dimensiuni variabile care se localizeaza in hil si este intim unit cu umbra mediastinului. Conturul medial este pierdut in mediastin, dar conturul lateral poate fi net si arciform.

Fig.70 Cancer nodular central

Fig.70a Tomografie computerizata cancer central

3. Cancerul lobar si pneumonia canceroasa - procesul tumoral care pleaca de la nivelul mucoasei unei bronhii mari din hil sau de la mucoasa unei bronhiole periferice, invadeaza parenhimul vecin si poate cuprinde tot teritoriul unui lob pulmonar.

Daca extinderea se face pe cale aeriana si alveolele sunt invadate prin mugurii ce progreseaza si se intind de-a lungul lumenelor bronhice, apare pneumonia canceroasa.

Daca procesul patologic se extinde de la mucoasa, pe cale interstitiala si, in cele din urma, sunt prinse si alveolele se realizeaza cancerul lobar.

Radiologic, se constata o opacitate intinsa, net conturata, expansiva, care bombeaza scizura, peretele toracic, se insoteste de adenopatii si impinge mediastinul.

4. Cancerul bronsic, varietate mediastinala - Leziunea initiala se dezvolta pe o bronhie mare in hil si cancerul ramane minimal, inaparent atat clinic cat si radiologic.

5. Limfangita carcinomatoasa - Poate fi primara sau secundara (metastatica)-fig.71. Se intalneste in cursul cancerului bronhic minimal sau inaparent si se explica prin blocarea ganglionilor limfatici, fenomen care produce staza pe teritoriul limfatic si insamantare retrograda.

   

Fig. 71 Limfangita carcinomatoasa

Radiologic, se constata opacitati liniare, orientate in sensul desenului vascular, trabecule care pleaca de la hil si radiaza spre periferia toracelui unde se epuizeaza intr-o retea evidenta. In lungul opacitatilor liniare se pot vedea, pe alocuri, noduli cancerosi.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate