Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
TOXIINFECTII ALIMENTARE PRODUSE DE STAFILOCOCI


TOXIINFECTII ALIMENTARE PRODUSE DE STAFILOCOCI


TOXIINFECTII ALIMENTARE PRODUSE DE STAFILOCOCI

Etiologie: Boala este produsa tulpinile coagulazo-pozitive de Staphylococcus aureus ce produc enterotoxine. Exista in prezent 6 tipuri de enterotoxine notate A, B, C, D, E, F. Tipul A este cel mai raspandit in focarele epidemice, iar tipul F este implicat in sindromul socului toxic. Toxinele fiind termorezistente rezista 30 minute la 100 oC, sunt formate si eliberate in alimentele contaminate.

Surse de infectie si mod de transmitere:

Persoanele purtatoare constituie principalul rezervor de Staphylococcus aureus. Circa 30 - 35 % din persoanele sanatoase gazduiesc stafilococi in caile nasofaringiene si pe piele. Un purtator care sufera de o afectiune respiratorie poate contamina alimentele prin tuse sau stranut. In acelasi timp omul poate contamina alimentele in cazul in care le atinge sau le manipuleaza si are pe maini leziuni cutanate produse de stafilococi.

Animalele sunt, de asemenea, rezervoare de infectie. Astfel, laptele de vaca, daca mamela este infectata cu stafilococi, poate contamina numeroase produse lactate. Numeroase focare s-au produs consecutiv consumului de lapte sau branzeturi contaminate cu stafilococi.Dupa investigatiile recente, o proportie importanta de tulpini izolate din cazuri de mamita stafilococica produc enterotoxina A care genereaza numeroase imbolnaviri la om.

Diagnosticul clinic se bazeaza pe perioada foarte scurta de incubatie si se confirma prin examene de laborator cu punerea in evidenta a toxinei stafilococice. De asemenea, alte examene de laborator cu imunodifuzia, imunofluorescenta, IHA si ELISA imbogatesc paleta mijloacelor care sa permita un diagnostic de certitudine in intoxicatia stafilococica.

Profilaxia cuprinde urmatoarele masuri: Respectarea igienei animalelor si a alimentatei, interzicerea manipularii alimentelor de catre persoanele cu leziuni cutanate, refrigerarea tuturor alimentelor pentru prevenirea multiplicarii bacteriene si a formarii de toxine.

Igiena preparatelor din carne, controlul conditiilor de igiena in abatoare, macelarii, carmangerii, mijloace de transport reprezinta tot atatea masuri esentiale in profilaxia toxiinfectiilor alimentare produse de stafilococi, pasteurizarea laptelui si a produselor lactate.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate