Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Boala Paget osoasa (osteodistrofia deformanta)


Boala Paget osoasa (osteodistrofia deformanta)


Boala Paget osoasa (osteodistrofia deformanta)

Afecteaza mai ales sexul masculin peste varsta de 40 de ani. Caracteristic apare liza focala cronica a tesutului osos si moale cu inlocuire cu matrice fibrotica. Boala are predilectie pentru craniu, pelvis, tibie si femur. Clinic, acuzele initiale sunt durerile osoase, fracturile, deformarile, surditatea si afectarea craniana si modificari ale inaltimii secundar compresiei vertebrale. Nivelul seric al fosfatazei alcaline este foarte ridicat si aspectul radiologic de reformare osoasa este caracteristic. Uneori se asociaza cu osteosarcomul.Morfologic este prezenta fibroza medulara marcata cu numeroase osteoclaste anormale, cu numar crescut de nuclei. Faza litica si formativa se succed rapid ducand la o crestere locala a masei osoase si dezorganizarea modelului trabecular normal.

Tratamentul consta in administrarea fie de calcitonina, fie de difosfonat, ambele scazand resorbtia osoasa si uneori rata inalta a "turn - over - ului" osos.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate