Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ASPECTUL RADIOLOGIC NORMAL AL OSULUI SI ARTICULATIEI


ASPECTUL RADIOLOGIC NORMAL AL OSULUI SI ARTICULATIEI
ASPECTUL RADIOLOGIC NORMAL AL OSULUI SI ARTICULATIEI

Oasele sunt formate din tesut osos compact si tesut osos spongios repartizate diferit in oasele lungi, late sau scurte. Un os proaspat este format din 50% substanta minerala, 25% substanta organica si 25% apa. Pe o radiografie osoasa se vede partea minerala. Periostul normal nu are corespondent radiologic.

Macroscopic oasele prezinta:

- o parte centrala, canalul medular, care, radiologic apare ca o banda transparenta;

- o parte periferica densa, compacta osoasa, care apare pe radiografie ca o banda intens opaca, net conturata mai ales spre exterior, fara structura.

- tesutul spongios al epifizelor oaselor lungi, al oaselor scurte si late este format din lamele osoase dispuse in trabecule intretaiate care formeaza o retea. Trabeculele spongioase sunt dispuse in directia liniilor de forta, in raport cu legile biomecanice. Radiologic, tesutul spongios apare ca o retea fina de linii.

La un os lung, pe radiografie se disting urmatoarele elemente: diafiza, metafizele si epifizele iar la copii si cartilagiile de crestere.

Diafiza, de forma cilindrica, are in interior canalul medular care este inconjurat de compacta.
Metafizele sunt regiunile osului situate intre diafiza si epifize.

Fig. 299 Structura normala a osului

Oasele late sunt formate din doua compacte intre care se gaseste spongioasa.

Oasele scurte sunt formate din tesut spongios inconjurat de o corticala formata din tesut osos compact.

ASPECTUL NORMAL AL OSULUI LA COPIL

La nastere epifizele si apofizele au o structura cartilaginoasa. Pe masura ce copilul creste apar nucleii de osificare (fiecare nucleu avand o anumita varsta de aparitie) care se maresc si in finalul evolutiei ocupa intreaga epifiza. Acestea raman separate de metafiza osoasa prin cartilajul de crestere care se osifica pana la varsta de 25 ani.

Metafiza osoasa are o forma convexa spre epifiza fiind delimitata de o linie de osteoscleroza de 1-2 mm - asa numita zona provizorie de calcificare, care sufera modificari specifice in diferitele boli ale oaselor.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate