Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» FRACTURILE OSOASE


FRACTURILE OSOASE


FRACTURILE OSOASE

Se suspicioneaza clinic si se confirma sau se infirma prin radiografii in cel putin doua planuri perpendiculare unul pe celalalt. Pe radiografii se descriu:

Solutia de continuitate completa, incompleta (fisura);

Numarul liniilor de fractura, unica, multipla (cominutiva);

Localizarea liniei de fractura;

Traiectul fracturii (transversal, oblic, lemn verde, etc);

Situatia fragmentelor osoase (in ax, dislocari, telescopari, situatia articulatiei),

Structura osului fracturat (normal sau patologic),

Evaluarea repunerii in ax, formarea calusului, rezultatul final;

Complicatii.

Fracturile se impart in doua mari categorii: fracturile oaselor normale si fracturile pe os patologic.

Fracturile oaselor normale

In mod obisnuit diagnosticul se pune usor pe o radiografie de fata si de profil descriindu-se lipsa de continuitate, sediul, aspectul, situatia fragmentelor.

Decolarile traumatice ale epifizelor sunt fracturi care intereseaza cartilajul de conjugare la copii. Diagnosticul este usor daca fractura este completa dar dificil atunci cand este partiala. Pentru a le diferentia de luxatii sau de aspectul normal al cartilajului de conjugare, este nevoie de radiografii simetrice.

Pe radiografii urmarim modul cum decurge formarea calusului si vindecarea fracturii. La inceput apare calusul fibros - fin voal intre fragmentele fracturii care apoi se calcifica - calus osos.

In fracturile cominutive, unde avem mai multe fragmente osoase, trebuie sa urmarim, pe radiografii, daca toate fragmentele sunt in contact si iau parte la formarea calusului. Dupa formarea calusului, radiografia ne arata marimea lui, forma, structura calusului si axul de vindecare a osului. Uneori calusul poate fi exuberant, cu structura vacuolara.



Fig. 316 Diferite tipuri de fracturi

Fig.317 Fracturi cominutive cu diferite localizari

Fig. 318 Formarea calusului

Fractura pe os patologic (tumori benigne, metastaze, tumori maligne, inflamatii, etc.) se poate produce spontan sau dupa traumatisme minime. Examenul radiografic stabileste diagnosticul de fractura si pe cel al bolii osoase favorizante.

Pseudartroza In unle cazuri, fractura nu se consolideaza, se produce o demineralizare si rezorbtie osoasa in focarul de fractura, care duce la formarea unei false articulatii. Radiologic se observa rotunjirea fragmentelor osoase fracturate, inchiderea canalului medular, mentinerea solutiei de continuitate.

    Fig. 319 Pseudartroza





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate