Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Vitaminele Complexului B


Vitaminele Complexului B


Vitaminele Complexului B

1.1.Clasificarea vitaminelor

Vitaminele au o structura chimica foarte variata. Din aceasta cauza ele nu s-au clasificat conform structurii, ci s-au fixat drept criteriu de clasificare cu o propietate fizica si anume solubilitatea. Din punct de vedere al solubilitatii, vitaminele s-au clasificat in doua categorii:. vitamine hidrosolubile cele cu molecula polara, solubile in apa

. vitamine liposolubile cele cu molecula apolara, solubile in grasimi.

In cadrul acestor clase, vitaminele au fost denumite cu literele alfabetului A, B, C, D,

in ordinea cronologidi a descoperirii lor. Cand pentru o vitamina s-a

evidenta mai multe forme, acestea au primit un indice numeric, A1, A2, B3.

Denumirea vitaminelor a fost facuta si dupa o afectiune provocata prin carenta la

care se adauga prefixul anti. Dupa mecanismul de actiune, vitaminele se pot clasifica astfel :

- vitamine cu functie de coenzima: tiamina, riblofavina, piridoxina, acid

pantotenic, biotina, acid folic, vitaminele K.

vitaminele tara functie de coenzima: calciferoli, tocoferoli, acid ascorbic.

Deoarece clasa vitaminelor hidrosolubile contin un numar mare de vitamine,

in aceasta lucrare au fost selectate ~i abordate vitaminele complexului B, care au o mare importanta in buna functionare a organismului uman si pastrarea starii de sanatate.

Clasificarea si nomenclatura vitaminelor hidrosolubile

Denumirea uzuala

Denumirea conventiala

Denumirea conform

I.U.P.A.C.

BI

Aneurina, Tiamina

Tiamina

B2

Lactoflavina,

Riboflavina

Riboflavina

B6

Piridoxina

Piridoxina,Piridoxal

Piridoxamina

B12

Cobalamina

Cobalamina

PP

Niacina

Nicotinamida

Acid Pantotenic

Acid Pantotenic

H

Biotina

Biotina

HI

Acid P-aminobenzoic

Acid P-aminobenzoic

(PABA)

(PABA)

Acid folic

Acid pteroilglutamic

C

Acid ascorbic

Acid ascorbic

Clasificarea si nomenclatura vitaminelor liposolubile

Denumirea

Denumirea conform

conventionala

I.U.P.A.C.

A(A1, Az)

Axeroftal

Retinol

Dz

Ergocalciferol

D3

Colecalciferol

E

Tocoferol

Tacotrienali (Tacoli)

Kl

Filochinona

Kz

Famochinona

K3

Menadiona

Clasificarea si nomenclatura pseudovitaminelor

Denumirea uzuala

Denumirea

Denumirea conform

conventionala

LU.P.A.C.

Ubichinona

Ubichinona

Acid lipoic

Acid lipoic

P

Vitamina P

Bioflavonoide

F

Acizi grai esentiali

T

Camitina

Colina

Colina

Mezoinozitolul

Mezoinozitolul

1.2.Vitaminele Complexului B

Unor vitamine li s-a schimbat denumirea si sunt trecute in cadrul complexului B, inzestrate cu un indice. Se cunoaste vitamina PP, ajunsa in nomenclatura ca vitamina B3, acidul pantontenic ca vitamina Bs, iar vitaminele H au devenit vitamina Bg. Aceasta clasificare corespunde totu~i realitatii. Cercetatorii ~i-au dat seama cu mai multi ani in urma, ca vitaminele B. ~i B2 nu se gasesc in general singure ci asociate. S-a observat ca acidul pantotenic, piridoxina ~i altele aveau propietati fizico-chimice

~i biologice analoge. Continuand cercetarile, oamenii de stiinta ~i-au dat seama ca vitamine diverse erau intalnite adesea in acelea~i produse vegetale sau in acelea~i produse animale, actionau in acela~i sens se ajutau reciproc, se completau, faceau parte dintr-un ansamblu nedisociabil. A luat na~tere notiunea unui complex numit complexul vitaminei B, care se va dovedi indispensabil metabolismului celular. Este

esential sa reamintim aceasta notiune capitala: ~tiinta actuala a recunoscut ca anumite vitamine coexista in natura ~i ca, in cazul de fata fiecare vitamina din complexul B nu pare sa-si dea contributia maxima decit daca este administrata impreuna cu semenele ei. Fiecare pare sa joace fata de celelalte un rol de catalizator ~i totodata de reglare. Ele se completeaza unele pe altele in diversele lor functii. Exista in prezent date despre nevoile aproximative ale organismului nostru in anumite vitamine. Dar metabolismul pro fund al acestor elemente nu este inca pe deplin elucidat.

O alimentatie sanatoasa, bogata in cruditati cu 0 inteleapta utilizare a plantelor, care sunt inzestrate cu vitaminele utile in proportii echilibrate, va avea toate ~ansele sa mentina starea de sanatate a organismului. Aceste vitamine intervin intr-o serie de reactii metabolice, respective in metabolismul glucidic, lipidic, proteic, deasemenea in buna functionare a sistemului nervos si in general, actioneaza specific asupra intregului organism. Indicatiile complexului sunt numeroase, printre ele enumeram cresterea,convalescent, sarcina, diverse tulburari de asimilare,nevralgii,polinevralgii, inflamatiile limbii si a gingiilor, lipsa poftei de mancare, colite, constipatii, anemie, oboseala general a, iritabilitate, tulburarile tiroidei, ale suprarenalelor si pancreasului, prevenirea arterosclerozei.

Vitaminele B ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos, a pielii, ochilor, ficatului, parului, gurii, precum si la mentinere tonusului muscular al tractului gastrointestinal si la corecta functionare a creierului.

Vitaminele B- complex actioneaza ca niste coenzime, ajutand enzimele sa intre in reactia chimica cu alte substante, si sunt implicate in producerea energiei. Pot fi folosite inameliorarea depresiei sau anxietatii. Consumul corespunzator de vitamine B este foarte important pentru persoanele in varsta, pentru ca acesti nutrienti nu sunt bine absorbiti cand imbatranim.

Exista chiar cazuri de personae diagnosticate cu boala Alzheimer al caror probleme proveneau din carenta de vitamina B12 plus B Complex.

Vitaminele B tebuie luate intotdeuna impreuna, dar una dintre ele poate prevala in cantitati de 2-3 ori mai mari decat celelalte, pentru o disfunctie anume. Vitaminele administrate sub forma de spray sau sublinguala sunt cele mai bine absorbite si este cea mai buna solutie pentru virstnici care au probleme de absorbtii.

Deoarece Vitaminele B actioneaza impreuna, carenta unei vitamine indica adesea si lipsa altora. Desi vitaminele B sunt o echipa, vor fi administrate separate.

Doza zilnica optima (ODI)

25-300 mg pentru barbati

25-300 mcg de B12, acid folic si iotina pentru femei

Intregul B Complex este in general disponibil in suplimente de B Complex si in formulele cu multivitamine.

Ex Daca veti cumpara un complex B50, el trebuie sa contina 50 mg din toate vitaminele B masurate in miligrame(B1, B2, B3, B6, cholina, inositol si PABA)SI 50 mcg din acestea masurate in micrograme (B12, acid folic si biotina).Exista multi medici si specialisti care prescriu tot la fel si 200 mg (sau micrograme) dintr-o vitamina B. Totusi nu este recomandabil sa luati aceste cantitati fara a avea o supervizare de specialitate. Daca prezentati un simptom medical, nu este recomandata administrarea nici unei cantitati fara consultul medicului. Rata unei vitamine B in compozitia unui supliment este de 1:1.Niciodata nu se iau doze marite dintr-o singura vitamina B fara a creste doza celorlalte.Este un lucru important nu doar pentru ca vitamina B are tendinta de a actiona impreuna, ci si pentru ca vitaminele B concureaza la nivel intestinal pentru absorbtia in organism. Daca luati o cantitate enorma de vitamina B1 de exemplu, ati putea diminua cantitatea de B3 absorbita si, ca o ironie, dezechilibra echilibrul vitaminei B. Multi specialisti bine intentionati, dar insuficient informati pot prescrie gresit suplimente cu o singura vitamina din complexul B.Specialisti prescriu deseori vitamina B6 in cazul sindromului tunelului carpian.Efectele secundare asociate suplimentelor viaminei B6, pot ficauzate de absenta altor vitamine B ce trebuie administrate impreuna cu aceasta, in mod special in cazul dozelor masive de 200 mg sau mai mult de vitamine B6.

Toxicitatea si efecte adverse

In general, nu a fost raportata toxicitate asociati vitaminelor B.

1.2.1 VITAMINA B - COMPLEX

Prezentare farmaceutica

Flacoane de 125 ml sirop,continand:

vitamina B1 - 5 mg

vitamina B2 -2mg

vitamina B6 - 2mg

nicotinamida - 20 mg

pantenol - 3mg

Actiune terapeutica: Vitamina B regleaza metabolismul hidratilor de carbon, grasimilor si proteinelor.

Indicatii: Este indicata in beriberi, sub-beriberi (oboseala) sindromul de rezistenta scazuta, pelagra combaterea deficientelor aparute in bolile tropicale insotite de febra, diaree, malarie, profilaxia si terapia deficitului de B-complex datorat chimioterapiei, tratamentului cu antibiotice, polinevrita si nevrita de diferite etiologii, tulburari cardio-vasculare asociate cu deficit de vitamina Bl , greata, voma, constipatii in timpul sarcinii. Actiunea tonica asupra sistemului nervos si a functiior gastrointestinale, combate oboseala si iritabilitatea, stimuleaza apetitul si digestia, promoveaza refacerea rapida a organismului in covalescenta sau astenie.

Mod de administrare:

-Adultii: 2-3 linguri sirop/zi

-Copii: 1-2 lingurite sirop/zi

-Copii mici si sugari: 1/4 - 1/2 lingurite sirop de 2-3 ori/zi.

Se poate administra diluat, amestecat cu apa sau suc de fructe sau adaugat in preparate semisolide.

Forme farmaceutice cu vitamina B -complex

Vitamina B-complex - sirop 5 ml

contine vitamina B1-5mg

vitamina B2-2mg

nicotinami-20mg

vitamina B6-2mg

panthenol -3 mg.

Ambalaj - flacon de 125 ml sirop

Beviplex- drajeuri

-Combinatii+vitaminele:C , A , D. E.

Cavit 9 forte- comprimate

-Contin vitamina B1, B2, B6, C, D2, E, acid nicotinic.

-Ambalaj- 2 folii ambutizate a 10 comprimate.

Multivitaminele plus mineralele

solutie uz extern

comprimate

Multivitaminele

- comprimate masticabile

Multisis V

drajeuri

cutii cu 4 blistere a 10 drajeuri

Mixavit

sirop

- contine vitamina: B1,B2,B6,B12.

- vitaminele: A,D,C

- micotinamida

- ambalaj - flacon de 120 ml sirop

Pikovit

sirop

-contine pe langa vitaminele B si vitaminele A,C,D,E

-flacon 50 ml

Pikovit - drajeuri

ambalaj - cutie 3 blistere a 10 drajeuri

Polivitaminizant -S

drajeuri

contine pe langa vitaminele B si vitaminele A, C, D, E

ambalaj - 3 blistere a 10 drajeuri

Combinatii de Ca2+ si Mg 2+

Beroca calciu si magneziu

comprimate efervescente

cutie 10 bucati

Beroca plus

comprimate filmate

Centrum junior

- comprimate masticabile

- contin vitaminele B1,B2, B6,B12.

- acid folic

- biotina

- vitamina PP

- acid pantotenic

- vitaminele A,C,D3,E,K1 plus mineralel: Fe,Mg,Zn,Se.

- ambalaj - flacoane 30 comprimate

Multibionta junior

- comprimate efervescente

Multibionta plus calciu si magneziu

- comprimate efervescente

Multibionta plus mineral

- drajeuri

Multiminerale

- comprimate

Optima forte

comprimate filmate

contine si Betacoroten

vitamina A,E,C,D

calciu,magneziu, fosfor, iod, potasiu

ambalaj - flacon 30 comprimate masticabile cu aroma de zmeura

Optima junior

comprimate masticabile

Optima plus

comprimate filmate

ambalaj - flacon a 20 comprimate filmate

Optima junior plus fier

comprimate masticabile

Vitamax

capsule gelatinoase

contin pe langa vitaminele B si vitaminele A,E,calciu.fier,laptisor de matca.

ambalaj - cutii cu blistere a 5 sau 15 capsule

Mecanismul de actiune

Tiamina se absoarbe prin intestine prin transportul activ, pentru doyele mari adaugandu-se si un proces de difuziune. Capacitatea maxima este de 10-15 mg /zi . In mucoasa intestinala, este transformata enzymatic in tiamin pirofosfat (TPP).Dozele mici corespunzator aparatului alimentar minim se metabolizeaza an antregime, doyele mai mari umpland depozitele, restul fiind eliminate prin urina, an majoritatea sub forma neschimbata . Tiamina ,profosfatul sau carboxiloza, forma activa a vitaminei B, are functia de coenzima, intervenind in numeroase reactii biochimice importante pentru metabolismul glucidic, decarboxilarea oxidativa a piruvatului si alfacetoglutaratului, folosirea pentozei in ciclu pentozosfatilor.

Mod de administrare

Oral: - 1-4 comprimate pe zi curativ

-1-1/2comprimate pe zi pentru profilaxie

Subcutanat sau intramuscular: 10 mg /zi, 100-300 mglzi in carentele grave.

Forma de prezentare:

Flacoane a 40 comprimate 10 mg

Conditii de pastrare: la adapost de lumina, caldura ~i umiditate. Valabil 3 ani de la data fabricatiei.

,Forme farmaceutice cu vitamina B1 - Tiamina

Vitamina BI- fiole-clorhidrat de tianina

cutie cu 3 sau 100 fiole 1 ml

- cutie cu 5 sau 100 fiole 1 ml - cutie cu 5 sau 100 fiole 2 ml

Vitamina BI-comprimate clorhidrat de tianina 10 mg

flacon a 40 comprimate 10 mg

Neuromultivit -comprimate filmate

cutie cu 1 sau 5 blistere a 20 comprimate

Milgamma - drajeuri -Bl +B12

- cutie cu 2 blistere a 10 drajeuri

- cutie cu 5 blistere a 10 drajeuri

- cutie cu 5 blistere a 20 drajeuri

Milgamma N -capsule moi Bl + B2 +B12

- cutie cu 2 blistere a 10 capsule moi

- cutie cu 5 blistere a 10 capsule moi

- cutie cu 10 blistere a 10 capsule moi

Indicatii: nevrite , polimeuropatii (diabetica, etilica), herpes, zoster.

Administrae: adulti oral, 1-2 capsule/zi sau intramuscular, o fiola/zi, 3 draje

Benfotianimum - forma care se transforma in organism in tiamina - se absoarbe mai bine.

1.2.3. VitaminaB2-Riboflavina

Sinonime:

Riblofavinum (D C I ), Lactoflavin, Beflavin, Flavaxin.

Introducere:

Vitamina B2 cunoscuta de obicei ca riboflovina a fost izolata pentru prima data in anul 1935, din lapte. Desi functia sa in organism nu a fost inteleasa initial, acum stim ca organismul are nevoie de ea pentru a produce energie si ca joaca un rol in multe alte procese.

Raispandire:

Ribloflavina se remarcaprin culoarea rosu-portocaliu.In schimb,Vitamina B2 este sintetizata de bacterii, ciuperci si plante superioare. Se gaseste in cantitati mari, in lapte branza, ficat , rinichi, albus de ou, legume verzi-Vitamina implicata in metabolism in eritropoeza, in nutritia ochiului. Intra in compozitia produselor:

- cavit tablete

complexul B

solutie injectabila

complexul B forte drajeuri,

electrovit drajeuri.

Necesarul zilnic:

Doza zilnica necesara se situeaza intre 1,2-2 mg. Sarcina si alaptarea maresc nevoile organismului pana la o ratie totala de 2,5- 3 mg vitamina B2/zi.

Structura chimica:

Vitamina B2 contine in molecua un nucleu izoaloxazinic dimetilat si cu o catena constituita din ribitol, polialcoolul corespunzator ribozei. Rezista bine la temperaturi ridicate si in mediul acid, dar se inactiveaza rapid in mediul alcalin si la lumina.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate