Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
TIMUSUL normal si patologic


TIMUSUL normal si patologic


TIMUSUL normal si patologic

Timusul este un organ situat in partea superioara a mediastinului anterior. La nastere, timusul este mare, cu greutatea de 30 gr. Apoi, cu varsta, involuaza si in locul lui, la adult, ramane un pachet celulo-grasos. In majoritatea cazurilor (70%) timusul are doi lobi, rar un lob (20%) si mult mai rar (10%) trei lobi.

Timusul se suprapune peste pediculul vascular pe care-l largeste usor bilateral la sugar, sau numai deoparte.

Examenul radiologic trebuie facut din fata si profil, in inspir si expir.

Hipertrofia de timus a sugarului

Marimea timusului se poate observa mai bine prin examen radiologic in inspir, expir sau in timpul plansului. Aceasta afectiune se intalneste la unii sugari, la care da tulburari respiratorii.

Radiologic, se observa o opacitate la nivelul mediastinului superior, care depaseste pediculul vascular de forma variata: in butoi, trapezoidala, dreptunghiulara, etc, situata de profil in mediastinul anterior; la sugar diagnosticul diferential al hipertrofiei de timus trebuie facut cu: pleurezia mediastinala inchistata, adenopatia mediastinala, atelectazia segmentara, pneumonia, malformatiile si hipertrofiile cardiace, modificari de volum ale vaselor mari din mediastin, tiroide plonjate, sau cu largirea umbrei mediastinale: in tuse, dupa supt, etc, care duc la dilatarea pediculului vascular. Hipertofia de timus este foarte radiosensibila.Fig.91 Hipertrofia de timus

Tumorile maligne ale timusului

Se dezvolta foarte rar la copil sau la adult si apar, radiologic, ca o opacitate, cel mai frecvent simetrica, situata in mediastinul anterior, ocupand spatiul retrosternal. Opacitatea are conturul net si deplaseaza traheea inapoi sau lateral. Aceste tumor sunt foarte putin radiosensibile, spre deosebire de tumorile ganglionare care, uneori, se pot dezvolta la acest nivel si care, de cele mai multe ori, sunt radiosensibile.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate