Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
DEZVOLTAREA EXPECTATIILOR POZITIVE PENTRU SUCCES


DEZVOLTAREA EXPECTATIILOR POZITIVE PENTRU SUCCES
DEZVOLTAREA EXPECTATIILOR POZITIVE PENTRU SUCCES

***Se bazeaza pe principiul programarii neurolingvistice si foloseste tehnica cinematografului.Se poate utiliza orice inductie. Etapele interventiei: inductia, locul preferat, generarea anxietatii,deconditionarea, metoda cinematografului, revenirea progresiva prin locul preferat, revenirea dintransa.***

'Amandoi stim foarte bine ca esti in stare sa te inspaimanti, pentru ca ai o minte activa si un organism reactiv. Iar daca te gandesti la cate un lucru infricosator, chiar pret de un moment, deja ai reusit sa te inspaimanti. Dar, de asemenea, stim amandoi ca te poti gandi la multe lucruri care sunt reconfortante si linistitoare, care te pot relaxa, ca sunt ganduri sau imagini datatoare de siguranta la care poti recurge pentru a inlocui celelalte ganduri, pentru a te ajuta sa te relaxezi si pentru a mentine acel sentiment calm si relaxat. Si-ti poti lasa I.C. sa invete tot ceea ce trebuie sa stie pentru a fi capabil sa-ti distraga atentia de la acele ganduri infricosatoare si pentru a fi capabil sa-ti furnizeze acele ganduri relaxante. Si cred ca ca-ti va face placere sa te simti fericit si neincordat, incapabil sa-ti aduci aminte, sa te ingrijorezi.
Asa ca, de acum in colo, atunci cand intri in aceasta situatie poti intra in ea stiind ca esti protejat si ca ii poti spune acelei parti din tine, care incearca sa-si faca treaba, ca de fapt nu mai doresti sa auzi de ea si ca fie va decide sa te paraseasca fie va descoperi un alt joc. Si-ti poti reaminti de lucrurile bune care se pot intampla aici sau de placerea produsa de lucrurile care se vor putea intampla mai tarziu, pentru ca acele vechi ganduri si temeri nu-ti mai folosesc la nimic. Asa ca te poti relaxa, si poti uita de teama, si-ti poti vedea de treburi surprins poate sa descoperi ca te-ai gandit la ceva cu totul diferit. Si ajuns la acest punct vei sti, adanc in fiecare celula a organismului tau, ca niciodata de aici in colo nu va mai trebui sa simti acest lucru, ca a trecut si ai scapat mai repede decat te-ai fi asteptat, dar nu atat de repede pe cat ti-ar fi placut. Insa o poti face acum si o poti face mai tarziu. Te poti inspaimanta cu acest gand si te poti tu insuti relaxa, calma cu un alt gand. Esti bine. Deci, exerseaza si alege. Totul iti apartine tie'.

***Aceasta interventie se poate face ca preambul. Apoi se face deconditionarea, se proiecteazape ecran situatia, se poate folosi o persoana de ajutor, o persoana straina, se proiecteaza disociatpropria persoana in situatie, dupa care se proiecteaza propria persoana in situatia fobogena, traindafectiv anxietatea. Interventia se face in mai multe repetari mai intai in vitro si apoi in vivo.***

'Acum esti instalat intr-o sala de cinema. In fata ta ai ecranul alb. Stai comod pe scaun, se stinge lumina in sala, se face intuneric si pe ecran apare proiectata imaginea obiectului / situatiei / fiintei care te inspaimanta: mare, clara, luminoasa'. (se descrie cu cuvintele pacientului imagineaterifianta pe care si-a ales-o si pe care ati negociat-o inainte de inceperea transei) Si lasi imaginea aceasta sa-ti evoce reactia pe care o ai fata de obiectul cu pricina. Acum, lasa treptat imaginea sa se modifice dupa cum ne-am inteles. Vezi cum obiectul se micsoreaza, cum miscarea devine din ce in ce mai lenta, pana cand incremeneste'. (se fac operari asupra imaginii, operari pentru care ne-am intelesin prealabil cu subiectul)

'Si observi cum, odata cu modificarea imaginii, reactia ta fata de acest obiect e mai putin emotionala, slabeste si ea, si lasi imaginea sa se modifice pana cand devine indiferenta, devenind capabil sa o privesti fara a reactiona la ea. Imi vei putea semnaliza acest lucru dand usor din cap atunci cand ai obtinut acest lucru sau rezultatul scontat'. (se asteapta pana cand se obtine raspunsul)

'Acum poti iar sa privesti imaginea proiectata pe ecran. Si poti observa cum ea devine mai mare, mai luminoasa, mai clara si va putea din nou sa te emotioneze. S-ar putea chiar, desi acest lucru nu este neaparat necesar, ca de data aceasta teama sau anxietatea sau tensiunea sa nu mai fie chiar atat de puternica. Poate impactul acestei imagini a si inceput sa paleasca, sa slabeasca. Si acum ca sa diminuam si mai mult forta pe care imaginea o exercita asupra ta o vom supune din nou modificarii: micsoreaz-o, slabeste-o si observa cum odata cu modificarea imaginii reactia ta fata de ea slabeste si ea, este mai putin emotionala. Si cand ai obtinut rezultatul dorit imi poti semnaliza si mie'. (din nou raspuns si se face din nou marirea imaginii care si-a pierdut din semnificatie, dupa care serepeta pentru a treia oara micsorarea si marirea imaginii)

'Acum sa vedem ce efect a avut interventia noastra. Ramanand in continuare pe scaunul din sala de cinema, te vei putea vedea pe ecran ca intr-un film alb negru, apropiindu-te de acea situatie in care te poti intalni in mod obisnuit cu obiectul sau situatia respectiva. Te vezi apropiindu-te de situatia respectiva, observand ce simti, stiind ca se apropie intalnirea cu acest obiect / situatie. Si atunci cand simti ca te cuprinde teama, anxietatea, nelinistea, am sa te rog sa opresti miscarea de pe ecran si sa-mi semnalizezi acest lucru printr-o miscare a capului. Daca poti urmarii fara nici un fel de teama, neliniste intalnirea cu obiectul atunci lasi filmul sa se deruleze in continuare pana cand treci de situatia in cauza'. (se asteapta semnalizarea pacientului ca a trecut de situatie si-l invitam in continuare sa se vada 'ca si cum' )'In continuare poti sa te vezi ca si cum filmul ar fi dat inapoi cu o viteza de doua ori mai mare decat cea cu care s-a derulat initial'.

'Iar acum, ca si cum ai sari in situatia de pe ecran, te vezi fiind foarte aproape de a te intalni cu obiectul / situatia. De data asta totul in culori naturale. Te apropii de situatie (daca nu simte nici oincordare poate sa treaca dincolo de situatie), si daca nu simti nici o incordare poti trece dincolo de situatie. Poti sa-mi comunici si mie acest lucru dand din cap'.

Este gratificat si se face revenirea prin locul preferat.

'Opreste imaginea, ca si cum ai da filmul inapoi, te vezi cum te indepartezi, dar nu ca si cand ai intoarce spatele situatiei ci, facand pasi inapoi cu spatele pana la secventa de la care ai pornit filmul. Acum , pentru ca vreau sa-ti arat pana la capat filmul care te infatiseaza trecand prin situatie, pe langa obiectul care te infricoseaza, am sa te rog sa dai filmul inainte foarte repede si sa te vezi cum cu o viteza de doua / trei ori mai mare decat in mod obisnuit, te apropii de situatia respectiva si treci prin ea. Si apoi dai din nou filmul inapoi si simti cat de bine te simti stiind ca ai trecut cu succes prin ea.

Acum ca ai vazut ca poti sa faci acest lucru opreste filmul la secventa de la care ai inceput si, de data asta stiind ca poti sa treci de situatie cu succes, lasa filmul sa se deruleze la viteza normala'.

Daca reuseste il readucem in sala de cinema, la locul preferat si apoi se face revenirea.Revenirea nu se poate face fara locul preferat.

respectiva, se face revenirea la locul preferat si apoi revenirea din transa, cu iedea ca data viitoarevom incerca din nou cu succes rezolvarea situatiei.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate