Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ANATOMIA RADIOLOGICA A INIMII SI VASELOR MARI


ANATOMIA RADIOLOGICA A INIMII SI VASELOR MARI


ANATOMIA RADIOLOGICA A INIMII SI VASELOR MARI

Cordul si vasele mari sunt situate in regiunea mediastinala, avand o pozitie oblica de sus in jos, de la dreapta la stanga si dinnainte innapoi. Se sprijina pe diafragm prin ventricolul drept, care constituie partea anterioara a cordului; ventricolul stang are o situatie posterioara si delimiteaza marginea stanga a cordului. Atriul stang este situat posterior si nu ajunge la contururile laterale ale cordului. Atriul drept constituie marginea dreapta inferioara a lui.

Pedicolul vascular este constituit de vena cava superioara, aorta ascendenta si crosa si artera pulmonara.Fig. 125 Arcurile inimii

Imaginea radiologica a cordului si vaselor mari in pozitia posteroanterioara este aceea a unei opacitati de forma triunghiulara cu baza pe diafragm si varful in sus. Marginile opacitatii cardiovasculare sunt reprezentate de trei arcuri in partea stanga, doua arcuri in partea dreapta, delimitate intre ele prin depresiuni care sunt insemnate cu litere: D - pentru marginea dreapta, S - pentru imaginea stanga.

Marginea dreapta a cordului este constituita din doua arcuri:

- arcul inferior drept format de atriul drept, este convex si situat la o distanta dubla de linia    mediana fata de cel superior

- arcul superior drept, format de vena cava superiora. La persoanele in varsta, acest arc este format de aorta ascendenta. El are o forma rectilinie.

Depresiunea intre arcul superior si inferior drept e notata cu litera D, iar intretaierea arcului inferior drept cu diafragmul cu litera D'.

Marginea stanga a cordului este reprezentata de trei arcuri:

arcul superior, convex - format de butonul aortic

arcul mijlociu, concav - format in cele 2/3 superioare de artera pulmonara, iar in 1/3 inferioara de urechiusa stanga

arcul inferior, convex - format de ventricolul stang.

Limita dintre arcul mijlociu si inferior e marcata de punctul S (G), iar varful cordului prin punctul S' (G').

Diametrele si dimensiunile cordului

In medicina umana se utilizeaza masuratorile introduse de scoala franceza Vaquez Bordet. Diametrele cordului se pot grupa in: diametre globale si diametre partiale.

Diametre globale:

diametrul longitudinal DSi - reprezinta axul cordului si masoara aproximativ 13 cm

diametrul transversal - este suma a doua linii orizontale h, h1 care unesc punctul cel mai proeminent al arcurilor inferioare cu verticala mediana - masoara 12 cm

diametrul bazal - corespunde santului atrio-ventricular Di-S - masoara 10 cm.

Diametre partiale:

coarda ventricolului drept DD'

coarda ventricolului stang SS'

sageata ventricolului stang

coarda ventricolului drept DS'

Fig. 126 Diametrele cordului

In afara acestor diametre pentru masurarea diametrului cordului se mai utilizeaza:

unghiul de disparitie a varfului, adica unghiul de rotatie a pacientului in OPD la care opacitatea coloanei acopera varful cordului. In mod normal el masoara 20-30o

raportul cardio-pulmonar - reprezinta raportul intre largimea opacitatii cordului si largimea bazei toracelui, acest raport este normal 1/3.

Masurarea diametrelor aortei

Exista mai multe metode de determinare a diametrului aortei. Metoda Kreuzfuchs: se bazeaza pe raporturile esofagului cu regiunea istmica a aortei. Dupa opacifierea cu bariu a esofagului se masoara distanta intre marginea lui stanga si punctul cel mai lateral al butonului aortic. Diametrul aortic e variabil cu varsta.

Imaginea cordului in pozitia oblic anterioara dreapta

Prin rotirea cu 60o a bolnavului spre stanga obtinem pozitia OAD (fig.127). Opacitatea cardiaca prezinta in acest caz doua imagini:

marginea dreapta raspunde aproape in intregime atriului stang, formand un arc convex, in sus acesta se continua cu vena cava superioara

marginea stanga e formata de ventricolul drept, iar superior de trunchiul aortei pulmonare; coloana vertebrala impreuna cu marginea dreapta a opacitatii cardiovasculare formeaza spatiul retrocardiac al lui Holzknecht, care masoara 2-3 cm.

Fig.127 Imaginea cordului in OAD

Imaginea cordului in pozitia oblic anterioara stanga

Prin rotirea cu 45o a bolnavului spre dreapta, septul interventricular devine perpendicular pe planul de proiectie, astfel incat, in aceasta incidenta, se proiecteaza toate cavitatile cardiace, aceasta pozitie constituind 'pozitia celor patru cavitati'. Marginea dreapta corespunde superior atriului drept, inferior ventricolului drept, iar marginea stanga - superior atriului stang, inferior ventricolului stang. In aceasta pozitie aorta toracica se evidentiaza in toata intinderea ei. Aorta ascendenta se proiecteaza in portiunea superioara a marginii drepte. Crosa separa spatiul retrocardiac intr-o portiune superioara - 'triunghiul aortei' si o portiune inferioara - 'triunghiul pulmonarei' in care se proiecteaza artera pulmonara stanga.

Pozitia si forma cordului variaza cu tipul constitutional, cu varsta si cu pozitia diafragmului.

   

Fig.128 Imaginea cordului in OAS

Cordul verticalizat - se intalneste la astenici, are axul longitudinal aproape vertical, varful cordului apropiat de liania mediana, arcul inferior stang si drept simetrice, limita intre arcurile marginii stangi stearsa.

    Fig. 129 Cordul verticalizat

O varianta a cordului verticalizat este cordul in picatura - in acest caz, conturul inferior al cordului este separat, in inspir, de diafragm printr-o zona clara.

Cordul orizontalizat - se intalneste la obezi. Axul longiudinal al cordului este orizontalizat, cordul este culcat pe diafragm si se desfasoara in sens transversal spre stanga.

Cordul senil - se aseamana cu cordul orizontalizat.

Cordul copilului mic - se caracterizeaza prin: buton aortic sters, pedicol vascular largit, golful cardiac aplatizat; comparativ cu cordul adultului si volumul toracelui, cordul copilului este mai mare si cu diviziunea in arcuri mai putin neta.

Fig. 130 Cordul la copil

Are configuratie mitrala datorita faptului ca cordul drept si conul pulmonarei sunt mai mari in primii ani ai copilariei. Uneori, aceasta configuratie se mentine la femeile adulte.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate