Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
CARDIOTONICE


CARDIOTONICE


CARDIOTONICE

Glicozide cardiotonice. Sunt produse de origine vegetala obtinute prin extractie din Digitala purpureea si Digitala lanata.

Etiologia intoxicatiei:

- intoxicatia acuta voluntara, accidentala prin supradozaj, confuzie cu alte plante

intoxicatie cronica prin tratament prelungit si acumulare

- efecte adverse

Farmacocinetica: se absoarbe la nivelul mucoasei intestinale in functie de preparat, se leaga de proteinele plasmatice, localizarea in miocard este in functie de doza. Se biotransforma lent, se elimina lent pe cale renala, pot fi prezenti in urina 40 - 70 zile. Secundar se elimina si prin bila, fecale si alte cai. Biotransformarea si eliminarea este lenta, este determinata de acumularea in organism si pericolul efectelor toxice.

Actiunea toxica produce tulburari digestive, neuropsihice si senzoriale.

Dozele toxice produc perturbarea echilibrului electrolitic, scad concentratia de ioni de K intramiocardic, ceea ce influenteaza schimbul de Na si Ca, creste concentratia de Ca ce determina un consum crescut de glucide si scaderea ATP- ului celular. Ionii de Ca potenteaza efectele digitalicelor.Toxicitatea este dependenta de sensibilitatea individuala.

Simptomatologie

- preintoxicatia terapeutica: tulburari generale nespecifice( cefalee, greturi, anxietate), tulburari cardiace( bradicardie), tulburari de vedere.

- intoxicatia acuta: tulburari digestive, dureri abdominale, tulburari nervoase( vertij, parestezii, rar convulsii), tulburari psihice( confuzie, dezorientare, delir, halucinatii), tulburari vizuale( vedere colorata in galben, verde, albastru sau alb), tulburari auditive( zgomot in urechi, surditate temporara), tulburari renale, fenomene alergice, tulburari cardiovasculare. Moartea survine prin sincopa cardiaca.

- efecte adverse: tulburari digestive, cardiovasculare, senzoriale si ginecomastie( tumefierea glandelor mamare).

Tratament - spalaturi gastrice, purgative saline, tratament simptomatic, administrare de atropina si solutii perfuzabile. Sunt contraindicate chinidina, adrenalina, procaina.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate