Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» Tipologia copiilor strazii


Tipologia copiilor strazii
TIPOLOGIA COPIILOR STRAZII

In literatura de specialitate, autori precum G. Irimescu, V. Teclici, I. Pitulescu descriu trei categorii de copii ai strazii:

1. copiii strazii - cei care traiesc in mod total in strada si ale caror repere de viata sunt in mod total exclusiv reprezentate de strada, de institutiile si serviciile care le sunt asociate. Acestia nu mai au nici un fel de legatura cu familia sau cu vreo institutie de ocrotire. Ei sunt ghidati numai de regulile strazii si traiesc in locuri publice precum: canale, gari, statii de metrou, parcuri, santiere abandonate etc. Ei isi canalizeaza intreaga energie in scopul supravietuirii.

2. copii pe strada - cei care alterneaza momentele petrecute pe strada cu cele petrecute in centrele de cazare sau in familie. Ei pastreaza permanent legatura cu membrii familiei sau cu institutiile de ocrotire. Nu frecventeaza scoala, sunt cei care isi petrec ziua pe strada, incercand sa castige bani prin orice mijloace, iar noaptea se intorc si dorm in familie. Prezinta un risc ridicat de a deveni copii ai strazii permanenti.
3. copii in strada – cei care traiesc in strada, si care in mod ocazional, sunt vizitati de membrii familiei, dar contactele cu acestia sunt rare. De regula, sunt copii care provin din familii dezorganizate, copii neglijati, care au avut multe conflicte cu membrii familiei si de aceea prefera mediul stradal.

Copiii strazii mai sunt clasificati in functie de diferite criterii:

1. Dupa mediul de provenienta:

copii proveniti din familii naturale;

copii proveniti din mediul institutional;

copii proveniti din familii adoptive sau de plasament; (Irimescu, 2004, p. 141)

2. Dupa situatia lor familiala si relatia cu parintii:

copii ce cauta aventura, exploreaza si apoi se intorc acasa, totul avand caracter episodic;

copii care pleaca de acasa pentru a atrage atentia parintilor sau care protesteaza asupra climatului familial;

copii proveniti din familii destramate, neglijati afectiv sau considerati proprietatea parintilor;copii supusi violentei familiale sau abuzului, situatie asociata, de regula, cu alcoolismul parintilor si pauperitatea; (Irimescu, 2004, p. 141)

3. Dupa timpul petrecut pe strada, copiii strazii pot fi:

permanenti – care traiesc de mai multi ani pe strada, ruptura dintre ei, familie si societate fiind foarte mare;

ocazionali – pastreaza sporadic legatura cu familia, au abandonat total scoala, manifesta o puternica tendinta de a ramane pe strada;

lucratorii in strada – exploatati de familie, adesea trimisi sa cerseasca; (Teclici, 1995, p. 20)

Pe langa aceste clasificari, Organizatia „Salvati Copiii” mai identifica si categoria „copiilor care traiesc cu parintii in strada”. Acestea sunt familii aflate sub pragul saraciei, familii care si-au pierdut casele si locurile de munca, iar acum traiesc din cersit si se adapostesc in gari, baraci, case de carton.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate