Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» STUDII DE CAZ (copii strazii) - Organizatia „Salvati Copiii” Romania


STUDII DE CAZ (copii strazii) - Organizatia „Salvati Copiii” Romania
PREZENTAREA STUDIILOR DE CAZ

ORGANIZATIA „SALVATI COPIII” ROMANIA – FILIALA IASI    ( prezentare )

Organizatia „Salvati Copiii” Romania este o miscare democratica nationala, bazata pe activitatea voluntara a membrilor sai. Este o organizatie neguvernamentala, neimplicata politic sau religios. Organizatia „Salvati Copiii” Romania este un membru activ al Aliantei Internationale Salvati Copiii – o miscare internationala care sustine drepturile copilului.

Organizatia „Salvati Copiii” Romania este membru al organismelor si retelelor nationale si internationale. Viziunea organizatiei este o lume in care toate drepturile copilului sunt respectate. „Salvati Copiii” actioneaza pentru:
o lume in care fiecare copil este apreciat si respectat;

o lume care asculta si invata de la copii;

o lume in care fiecare copil are sperante si perspective;

o lume in care fiecare copil este protejat de orice forma de violenta, abuz si exploatare.

Misiunea organizatiei: „Salvati Copiii” actioneaza pentru respectarea drepturilor copilului. Organizeaza campanii de sensibilizare a opiniei publice si sprijina copiii aflati in dificultate. Se actioneaza pentru modificarea politicilor si a legislatiei in beneficiul copiilor.

Se coopereaza cu tinerii si cu copiii in vederea unei imbunatatiri durabile a vietii lor. Se recunoaste si se pune accent pe responsabilitatile si indatoririle parintilor, reprezentantilor legali, profesorilor si ale altor autoritati ce actioneaza in interesul copiilor. Se sprijina parintii si specialistii ce lucreaza cu copiii in vederea indeplinirii obligatiilor lor.

„Salvati Copiii” Romania actioneaza conform valorilor fundamentale stipulate in Declaratia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Omului si in Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului, bazandu-se pe urmatoarele principii:

Copiii si adultii au drepturi egale;

Copiii au drepturi speciale:

toti copiii au dreptul la viata si la dezvoltare;

nici un copil nu trebuie discriminat;

toti copiii au dreptul sa fie ascultati;

interesul superior al copilului trebuie sa primeze.

Toata lumea are responsabilitatea de a promova si de a respecta drepturile copilului, insa Statul are in mod special aceasta obligatie;

Obiectivele Organizatiei „Salvati Copiii”

Obiective generale:

Protectia copiilor impotriva discriminarii, exploatarii, violentei si a altor forme de abuz.

Asigurarea unei dezvoltari sigure si sanatoase si a unui sistem educational care modeleaza respectul de sine si ofera cunostintele relevante.

Vocile copiilor sa fie ascultate, iar ei sa poata fi implicati in luarea deciziilor care ii afecteaza.

Obiective strategice:

Factorii de decizie si autoritatile trebuie sa ia in considerare drepturile copilului in cadrul proceselor de planificare, elaborare a politicilor, alocare a resurselor si al actiunilor practice.

Familiile, copiii si adultii din comunitatile locale respecta, apara si aplica drepturile copilului.

Societatea civila, inclusiv organizatiile de tineret, monitorizeaza si promoveaza drepturile copilului.

4.Drepturile copilului trebuie sa fie monitorizate si promovate in mass-media.

„Salvati Copiii” Romania isi va dezvolta capacitatea in vederea recunoasterii statutului de sustinator al drepturilor copilului.

„Salvati Copiii” isi va intari structura organizationala si va incepe sa-si realizeze propria sustenabilitate pe baze profesionale.

Organizatia va colabora in cadrul retelelor si isi va impartasi experienta cu Radda Barnen si alti parteneri din cadrul ISCA.

Serviciile oferite de Organizatia „Salvati Copiii” filiala Iasi

Centrul educational pentru recuperarea scolara a copiilor strazii (recuperarea scolara a copiilor strazii si a copiilor care muncesc).

Centrul de Consiliere pentru Copil si Familie (servicii de consiliere a copiilor care au suferit o forma de abuz).

Servicii de reabilitare si reintegrare pentru copiii victime ale traficului.

Servicii de informare, indrumare, insotire si prevenire in vederea reducerii transmiterii HIV/BTS si a consumului de droguri in randul copiilor strazii si in randul comunitatilor rrome.

Servicii de informare si prevenirea abuzului, traficului si exploatarii prin munca a copiilor.

Servicii de informare si prevenirea abuzului de droguri in randul tinerilor.

Servicii de informare cu privire la Conventia ONU privind drepturile copilului.

Organizatia „Salvati Copiii” filiala Iasi deruleaza proiecte pentru protectia copiilor strazii, avand drept scop reinsertia si recuperarea sociala a copiilor fara adapost.

Obiective generale:

identificarea copiilor fara adapost si prevenirea manifestarilor comportamentiste;

sensibilizarea autoritatilor de stat si a opiniei publice in ceea ce priveste necesitatea reintegrarii sociale a copiilor strazii si, de asemenea, antrenarea celor doua parti in activitatea de prevenire si solutionare a situatiilor in care copiii traiesc pe strazi;

recunoasterea muncii desfasurate in strada si a statutului de lucrator social stradal;

cooptarea tuturor structurilor institutionale interesate in determinarea unei strategii regionale de interventie, plecand de la premisa ca Moldova este regiunea cea mai paupera din tara si pepiniera de copii ai strazii si pentru alte regiunii ale tarii;

schimbarea reprezentarii colective asupra fenomenului copiii strazii prin renuntarea la haloul peiorativ si la eroarea practicata prin etichetare.

Beneficiarii proiectului: copiii care si-au parasit familiile de origine sau care refuza sistemul institutional de ocrotire, alegand strada ca mediu de viata.

Parteneri: D.G.P.D.C. Iasi, Politia Municipiului Iasi (Departamentul de Prevenire a Delincventei Juvenile). In cadrul parteneriatului cu D.G.P.D.C. Iasi, aceasta institutie a pus la dispozitia Organizatiei un spatiu pe care „Salvati Copiii” il va dota si amenaja cu bunurile necesare unei desfasurari adecvate a activitatii de asistenta sociala. De asemenea Directia va acorda sprijin material si financiar in unele situatii de urgenta pentru asistati, sprijin si colaborare din partea specialistilor din cadrul Biroului de Reintegrare si al Biroului de Prevenire a Delincventei Juvenile.

Organizatia „Salvati Copiii” va asigura metodologia necesara desfasurarii proiectului, va asigura personal specializat, va intocmi lunar sau ori de cate ori este nevoie rapoarte de informare, va igieniza intreg spatiul pus la dispozitie, va suporta costul energiei electrice si al cheltuielilor de intretinere.

STUDIU DE CAZ NR. 1

I. Date de identificare:

Nume si prenume: A. G

Data nasterii: 18. 04. 1991

Varsta: 15 ani

Sex: F.

Ocupatia: elev (clasa a VII-a)

II. Prezentarea problemei:

A. G. este o fata in situatia de risc de a deveni copil al strazii permanent. In prezent ea isi petrece o mare parte a timpului pe strada, dar mentine legatura cu familia de origine, noaptea ea doarme acasa. Cazul a fost sesizat de doamna diriginta de la scoala „Mitropolit Dosoftei” deoarece G. nu mai frecventeaza scoala din luna septembrie. Motivul fugii de acasa il reprezinta exploatarea prin munca si conditiile precare de viata.

Familia locuieste intr-o casa de chirpici, formata dintr-o singura camera. Nu sunt racordati la reteaua de curent electric, gaz, apa potabila si nici la canalizare. Locuinta este mobilata saracacios si neingrijita. Nu exista mobilier si nici spatiu adecvat pentru studiu, unde G. sa-si poata face temele. Situatia economica a familiei este dificila, avand in vedere ca mama nu lucreaza deloc. Sursele de venit sunt alocatiile copiilor si castigurile tatei care munceste cu ziua.

III. Evaluare initiala:

Scopul evaluarii: exploatare prin munca

Locul efectuarii evaluarii: domiciliul familiei A.

Cine a referit cazul: scoala „Mitropolit Dosoftei”

Date de identificare a copilului: A. G.

Nationalitate: Romana

Religie: Ortodoxa

Etnia: Romana

Nu a mai fost in atentia altor O.N.G-uri.

Situatia scolara: performante scolare scazute, absenteism, prezinta risc crescut de abandon scolar. Are o atitudine negativa fata de scoala, nu se implica in activitatile educative, iar atunci cand o face, lucreaza greoi, cu multe greseli, nu se incadreaza in timp. Este pasiva, asteapta sa fie solicitata, iar cu profesorii si colegii nu se intelege foarte bine.

Starea sanatatii: enurezis nocturn

Vicii: este fumatoare

Surse de venit: munceste cu ziua pe la diferiti vecini, cerseste

Date de identificare a parintilor: mama (P.P.) – 37 ani, traieste in concubinaj, a absolvit scoala profesionala, avand meseria de mecanic. Nu a avut niciodata un loc de munca stabil, sufera de spasmofilie.

Tata (A.C.) – 41 ani, a absolvit zece clase si are meseria de betonist. Lucreaza cu ziua, castiga aproximativ sase milioane de lei pe luna, nu are probleme de sanatate.

Frati: A.C.-A. (7.02.1995, eleva in clasa a III-a), A.L. (19.02.2000), A.G.-A.(19.04.2001), A.E. (23.04.2002), A.I.-S. (12.12.2004). Nici unul dintre frati nu prezinta probleme de sanatate.

IV. Relatia copilului cu familia de origine: nu se intelege cu parintii, acestia dorind sa o trimita intr-un centru de plasament. Sunt relatii tensionate mai ales cu tatal, cu mama mai discutand uneori. Copilul este pus sa munceasca pe la vecini, sa cerseasca, numai sa aduca bani in casa. Cauza acestor relatii tensionate se datoreaza, in special, dificultatilor financiare.

V. Nevoile copilului:

1. Nevoi fizice:

nevoia unei locuinte care sa-i asigure dezvoltarea optima din punct de vedere fizic, psihic si social;

nevoia de a avea un spatiu adecvat pentru studiu;

nevoia de hrana, imbracaminte, incaltaminte si rechizite;

nevoia de securitate;

nevoia unui tratament medical.

2. Nevoi socio-afective:

nevoia de intelegere si sprijin din partea parintilor;

nevoia de apartenenta la un grup;

nevoia de a se juca cu copii de seama ei;

nevoia de a avea lucruri proprii;

nevoia de a fi in armonie cu cei din jur.

3. Nevoi imediate:

nevoia de consiliere in vederea reducerii riscului de a parasi definitiv domiciliul;

nevoia de consiliere psihopedagogica pentru a acorda mai multa importanta scolii;

nevoia unui grup de terapie pentru o mai buna cunoastere de sine si a celor din jur;

nevoia de afectivitate.

VI. Analiza campului de forte:

Puncte tari

Puncte slabe

- mentinerea legaturii cu familia de origine

- relatia cu mama ( copilul discuta uneori cu mama )

- relatia cu fratii

- mentinerea legaturii cu scoala

- relatia cu profesorii

- prezenta locuintei.

- relatia tensionata cu tatal

- relatiile conflictuale din familie

- insuficienta veniturilor

- absenteism scolar

- atitudinea negativa fata de scoala

- faptul ca fumeaza

- are probleme de sanatate

- este exploatata prin munca

- lipseste ziua de acasa, uneori si noaptea.

VII. Plan de protectie

Motivul intocmirii planului de servicii: copilul strazii, exploatat prin munca

Prestatii

Tipul prestatiei

Organizatia

Data - perioada

Persoana responsabila

Alimente

Salvati Copiii

Asistent Social

Imbracaminte

Salvati Copiii

Asistent Social

Rechizite

Salvati Copiii

Asistent Social

Medicamente

Salvati Copiii

Asistent Social

Servicii

Tipul serviciilor

Obiective

Organizatia

Data - Perioada

Persoana responsabila

Sociale

- Evaluare sociala

- Consiliere

- Informare

- Indrumare

- Monitorizarea familiei

- Monitorizare scolara

Salvati Copiii

Asistent Social

Psihologice

- Evaluare psihologica

- Consiliere psihologica individuala

- Consiliere psihologica de grup

- Consiliere psihologica a familiei

Salvati Copiii

Asistent Social

Educationale

- Evaluare psihopedagogica

- Consiliere educationala

- Consiliere vocationala

- Activitatea de recuperare scolara

- Activitatea de socializare

- Terapie ludica

- Formarea deprinderilor de viata independenta

Salvati Copiii

Asistent Social

Medicale

- Investigatii medicale

- Control medical periodic

- Inregistrarea copilului la un medic de familie

- Informare medicala

- Indrumare

Salvati Copiii

Asistent Social

Interventii

Tipul

Obiective

Organizatia

Data - Perioada

Persoana responsabila

Sociale

- Scaderea numarului de ore petrecute pe strada

- Prevenirea delincventei juvenile

- Prevenirea abandonului scolar

Salvati Copiii

Asistent SocialPsihologice

- Cresterea stimei de sine

- Dezvoltarea capacitatii de relationare

- Dezvoltarea abilitatii de comunicare

Salvati Copiii

Asistent Social

Educationale

- Imbunatatirea rezultatelor scolare

- Prevenirea abandonului scolar

- Scaderea absenteismului

Salvati Copiii

Asistent Social

Medicale

- Facilitarea accesului catre institutiile medicale

Salvati Copiii

Asistent Social

VIII. Obiectivele interventiei:

1. Obiective pe termen lung:

crearea unui mediu adecvat dezvoltarii fizice si psihice;

mentinerea legaturii cu familia de origine;

mentinerea legaturii cu scoala.

2. Obiective pe termen mediu:

sprijinirea copilului in dezvoltarea capacitatilor de comunicare, colaborare si ajutorare;

crearea unui spatiu adecvat pentru studiu;

reducerea factorilor de risc care-l determina sa-si petreaca timpul pe strada;

motivarea copilului pentru a renunta la fumat.

3. Obiective pe termen scurt:

imbunatatirea relatiei copilului cu parintii;

imbunatatirea relatiei cu profesorii si colegii de scoala;

imbunatatirea relatiei cu sine insusi;

participarea la sedinte de consiliere individuala in vederea cresterii stimei de sine si a increderii in propriile forte;

consiliere in vederea acordarii importantei familiei, scolii si problemelor morale;

imbunatatirea starii de sanatate.

Genograma:

Legenda:

41

 


- Barbat

Oval:


Femeie

 

- - Relatie de concubinaj

- Relatie de concubinaj cu copii

Harta Eco:


Legenda:

relatie buna

relatie tranzitorie

relatie tensionata

relatie de ajutor

STUDIU DE CAZ NR. 2

I. Date de identificare:

Nume si prenume: O. I.

Data nasterii: 18.01.1994

Varsta: 12 ani

Sex: M.

Ocupatia: elev (clasa a-II-a)

II. Prezentarea problemei: I. este un copil expus riscului de a deveni copil al strazii. El pleaca periodic de acasa si isi petrece noptile in diferite zone de risc din cartier. De asemenea prezinta risc de abandon scolar deoarece atunci cand pleaca de acasa, lipseste si de la scoala. In decembrie 2004 I., impreuna cu fratele sau mai mic, a fost traficat de doi vecini in orasul Cluj fiind obligati sa cerseasca. I. a reusit sa fuga din satul Voinesti, dar fratele sau a fost adus dupa o luna. In prezent, I. prezinta semne de oboseala accentuata. Copilul este influentat negativ de grupul de prieteni de pe strada, preluand manifestarile agresive din mediul stradal. Faptul ca fumeaza si consuma aurolac ii afecteaza grav capacitatea de concentrare.

Motivul fugii de acasa il reprezinta dezacordurile puternice din familie, conditiile precare de viata, precum si exploatarea prin munca (I. este obligat sa cerseasca). Neexistand o supraveghere corespunzatoare din partea parintilor, exista riscul ca cei doi frati sa fie traficati din nou.

III. Evaluare initiala:

Scopul evaluarii: exploatare prin munca, copil traficat.

Locul efectuarii evaluarii: Domiciliul familiei O.

Cine a referit cazul: Politia Municipiului Iasi, Sectia 1

Date de identificare a copilului: O. I.

Nationalitate: Romana

Religia: Ortodoxa

Etnia: Romana

Nu a mai fost in atentia altor ONG-uri.

Situatia scolara: prezinta risc de abandon scolar, deoarece atunci cand fuge de acasa, I. lipseste si de la scoala. Este dezinteresat de orice tine de educatie, nu realizeaza sarcinile propuse de profesori, are capacitate de concentrare a atentiei scazuta si nu se implica in activitatile de grup. I. este respins de colegii de clasa deoarece are un comportament agresiv si ii loveste pe acestia cu orice ocazie.

Starea sanatatii: sanatate precara, grad de oboseala accentuata, necesita investigatii medicale.

Vicii: este fumator si consuma aurolac.

Surse de venit: cersetorie

Date de identificare a parintilor: mama (O.G.) – 52 ani, este casatorita, a absolvit opt clase, este spalatoreasa, dar nu are un loc de munca. A avut mai multe internari la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, cu diagnosticul „stare depresiva anxioasa trenata de personalitate labila cu interferente alcoolifile”. Munceste cu ziua, castigand aproximativ un milion de lei pe luna.

Tata (O.C.) – 53 ani, a absolvit opt clase, nu are un loc de munca si nici venituri stabile. A fost paralizat timp de doi ani. Momentan starea de sanatate s-a imbunatatit (poate sa se deplaseze), dar nu este capabil de munca. Acesta nu cunoaste motivul starii sale de sanatate deoarece in toata perioada cat a stat imobilizat la pat, nu a fost consultat de un medic.

Alti frati

1. O. I.-A. : este sora cea mai mare a lui I., are 29 de ani. A absolvit doar 7 clase, nu are loc de munca si nici venituri stabile. Nu are probleme de sanatate.

2. O.M.: sora de 19 ani, a absolvit doar 4 clase. Nu are nici un venit, nu are probleme de sanatate.

3. O. D.: 15 ani, este eleva in clasa a-VI-a la scoala „Mitropolit Dosoftei”. Sufera de pneumonie.

4. O.I. – are 10 ani, nu este scolarizat (nu stie sa scrie sau sa citeasca), cerseste alaturi de I. prin diferite zone ale orasului. Este fratele traficat impreuna cu I. in decembrie 2004.

Conditii de locuit: O.I. locuieste impreuna cu familia (parintii si ceilalti patru frati) in casa bunicilor paterni. Familia a improvizat o camera separata de restul casei, in care locuiesc cinci persoane. Incalzirea locuintei se face cu o soba de lemne. Locuinta este racordata la reteaua de curent electric, iar aprovizionarea cu apa se face de la o fantana din curte. Conditiile de locuit sunt mizere, nu exista mobilier si nici spatiu adecvat pentru studiu.

IV. Relatia copilului cu familia de origine: sotii O. s-au casatorit in anul 1973 si au impreuna cinci copii. Datorita dificultatilor financiare si consumului de alcool, certurile intre cei doi soti sunt frecvente. Relatiile parintilor cu copiii nu sunt apropiate, acestia nu cunosc datele de nastere ale copiilor, varsta, nu sunt preocupati de starea lor de sanatate si nici de situatia scolara. I. refuza sa comunice cu mama lui, aparand conflicte frecvente intre ei. Copilul refuza sa manance, sa se spele, sa isi faca temele. Datorita relatiilor tensionate din familie prefera sa-si petreaca timpul pe strada atunci cand iese de la scoala, ajungand noaptea tarziu acasa.

V. Nevoile copilului

1. Nevoi fizice:

nevoia unei locuinte adecvate;

nevoia de hrana, imbracaminte, rechizite;

nevoia unui control medical complet;

nevoia de securitate;

nevoia de odihna.

2. Nevoi socio-afective:

nevoia de a avea relatii bune cu parintii si cei din jur;

nevoia de apartenenta la un grup;

nevoia de incredere si simpatie;

nevoia de a fi iubit si acceptat.

3. Nevoi imediate:

nevoia de consiliere in vederea reducerii riscului de a deveni copil al strazii;

nevoia de consiliere educationala pentru reducerea riscului de abandon scolar;

nevoia de timp liber pentru joaca;

nevoia unui grup de suport in vederea renuntarii la tigari si aurolac;

nevoia de afectivitate;

nevoia de consiliere terapeutica pentru o mai buna cunoastere de sine si a celor din jur.

VI. Analiza campului de forte:

PUNCTE TARI

PUNCTE SLABE

mentinerea legaturii cu familia de origine;

- mentinerea legaturii cu scoala;

- prezenta locuintei;

timpul petrecut pe strada;

- relatiile tensionate din familie;

- lipsa veniturilor stabile;

- conditiile mizere de trai;

- dezinteresul fata de scoala;

- stima de sine scazuta;

- influenta negativa din partea grupului de prieteni din strada;

- consumul de tutun si aurolac;

VII. Plan de protectie

Motivul intocmirii planului de protectie: I. este un copil al strazii, este exploatat economi, in trecut a fost copil traficat.

Prestatii

Tipul prestatiei

Organizatia

Data - Perioada

Persoana responsabila

Alimente

Salvati Copiii

Asistent social

Imbracaminte

Salvati Copiii

Asistent social

Rechizite

Salvati Copiii

Asistent social

Medicamente

Salvati Copiii

Asistent social

Servicii

Tipul

Obiective

Organizatia

Data - Perioada

Persoana responsabila

Sociale

- evaluare sociala;

- consiliere;

- informare;

- indrumare;

- insotire;

- monitorizare familie;

- monitorizare scolara;

- reintegrare scolara;Salvati Copiii

Asistent social

Psihologice

evaluare psihologica;

- consiliere psihologica individuala;

- consiliere psihologica de grup;

- consiliere psihologica a familiei;

Salvati Copiii

Asistent social

Educationale

- evaluare psihopedagogica;

- consiliere educationala;

- activitati de recuperare scolara;

- activitati de socializare;

- terapie ludica;

- formarea deprinderilor de viata individuala;

Salvati Copiii

Asistent social

Medicale

investigatii medicale;

- control medical periodic;

- informare;

- consiliere;

Salvati Copiii

Asistent social

Interventii

Tipul

Obiective

Organizatia

Data - Perioada

Persoana responsabila

Sociale

- scaderea numarului de ore petrecute pe strada;

- prevenirea abandonului scolar;

- prevenirea delincventei juvenile;

Salvati Copiii

Asistent social

Psihologice

- cresterea stimei de sine;

- dezvoltarea capacitatii de relationare;

- dezvoltarea abilitatii de comunicare;

Salvati Copiii

Asistent social

Educationale

- imbunatatirea rezultatelor scolare;

- prevenirea abandonului scolar;

- scaderea absenteismului;

Salvati Copiii

Asistent social

Medicale

- facilitarea accesului catre institutiile medicale;

Salvati Copiii

Asistent social

VIII. Obiectivele interventiei

1. Obiective pe termen lung:

construirea unei relatii profesionale durabile intre asistent social si client in vederea sustinerii morale a acestuia, sprijinirii in luarea deciziilor si responsabilizarii copilului pentru realizarea schimbarii;

oferirea posibilitatii de a beneficia de resursele necesare unei adecvate dezvoltari corporale, psihologice si sociale;

mentinerea copilului in familia de origine;

reintegrare scolara;

formarea unei atitudini pozitive fata de scoala;

monitorizarea cazului.

2. Obiective pe termen mediu:

diminuarea riscului de a fugi de acasa;

terapie in scopul cresterii stimei de sine;

sprijinirea copilului in dezvoltarea capacitatii de adaptare, acceptare, colaborare si respectare a celor din jur;

diminuarea comportamentului agresiv;

consiliere in vederea renuntarii la fumat si a renuntarii la consumul de aurolac.

3. Obiective pe termen scurt:

stabilirea unei intalniri intre asistent social si copil in vederea identificarii si definirii in comun a problemei principale;

evaluarea principalelor nevoi ale copilului;

imbunatatirea relatiei copilului cu parintii;

imbunatatirea relatiei copilului cu sine insusi;

inlaturarea anturajului negativ din mediul stradal;

consiliere educationala in vederea reducerii absenteismului;

realizarea unui control medical complet.

Genograma:

Oval: 52

53

 
Text Box: 12


Legenda:


- barbat


- femeie   


familie casatorita cu copii


Harta Eco:


Legenda:

relatie buna

relatie tranzitorie


relatie tensionata

relatie de ajutor

STUDIU DE CAZ NR. 3

I. Date de identificare

Nume si prenume: D.B.

Data nasterii: 26.02.1996

Varsta: 10 ani

Sex: M

Ocupatia: elev (clasa a-II-a)

II. Prezentarea problemei: D.B. este un copil aflat in situatia de risc de a deveni copil al strazii. Fiind neglijat de parinti, care nu ii acorda atentia necesara in educatia lui, copilul petrece foarte mult timp pe strada. D.B. este exploatat prin munca de parintii sai. El lucreaza alaturi de concubinul mamei pe la diferiti vecini (aduna si taie lemne), scormoneste prin tomberoanele de gunoi pentru a gasi resturi de mancare sau obiecte reciclabile. B. este abuzat fizic de mama sa (povesteste plangand cum mama l-a batut cu un bat in cap pana a curs sange si s-a rupt batul) si datorita timpului petrecut pe strada, copilul lipseste de la scoala existand riscul de abandon scolar. B. nu are formate deprinderile de viata independenta, iar conditiile in care locuieste nu ii permit respectarea unui program de igiena personala.

III. Evaluare initiala

Scopul evaluarii: exploatare prin munca, copil neglijat si supus violentei domestice

Locul efectuarii evaluarii: domiciliul familiei D.

Cine a referit cazul: Scoala „Al. Vlahuta” Iasi

Date de identificare a copilului: D.B.

Domiciliul in fapt: Ses Bahlui, nr. 1

Nationalitate: Roman

Religia: Ortodoxa

Etnia: Romana

Nu a mai fost in atentia altor ONG-uri

Zona din strada unde poate fi identificat copilul: Cartier Dacia si Al. Cel Bun

Situatia scolara: B. este in clasa a-II- a la scoala „Al. Vlahuta” din Iasi. Copilul are performante scolare scazute, absenteism si repetentie. Din relatarile invatatoarei reiese ca B. are probleme de concentrare a atentiei, receptivitate scazuta la sarcinile propuse si retinere in a da raspunsuri. Este neatent la lectii, cu frecvente distrageri, participa sporadic la activitatile de grup. Are un limbaj sarac, exprimare greoaie si ii este frica de evaluarile negative. Lipsa conditiilor igienice de acasa si a igienei personale, precum si caracterul sau violent il afecteaza in planul relatiilor cu ceilalti copii care il resping. Orice moment de absenta a invatatoarei inseamna un nou conflict intre B. si restul baietilor.

Date despre sanatatea copilului: nu a fost diagnosticat cu nici o boala, dar necesita investigatii medicale deoarece are paraziti (purici si paduchi). Copilul nu are medic de familie.

Daca consuma sau a consumat substante toxice: Nu

Date de identificare a parintilor: mama (I.P.) – 29 ani, domiciliu pe Ses Bahlui, traieste in concubinaj cu B.I. Nu a fost scolarizata, este analfabeta, nu are un loc de munca si beneficiaza de ajutorul social. Nu are probleme de sanatate.

Tata (D.V.) – 28 ani, este domiciliat in Targu Frumos, casatorit, are doi copii cu actuala sotie. Nu se intereseaza deloc de situatia copilului sau, D.B.

Alte persoane care locuiesc impreuna cu copilul:

1. B.I. – 39 ani, este concubinul mamei. A absolvit zece clase, dar nu are un loc de munca stabil. Munceste cu ziua pe la vecini si castiga aproximativ 1 milion de lei pe luna. Nu are probleme de sanatate.

2. S.G. – 31 ani, este fratele concubinului si proprietarul casei.

3. S.L. – 30 ani, sotia lui S.G.

4. S.P. – 16 ani, elev in clasa a IV-a, a ramas repetent mai multi ani.

5. S.I. – 14 ani, elev in clasa a V-a.

6. S.I. – 13 ani, eleva in clasa a III-a

7. S.V. – 10 ani, elev in clasa a III-a

8. S.C. – 6 ani

9. S.A. – 5 ani

10. S.R. – 4 ani

11. S.M. – 2 ani

Conditii de locuit: D.B. traieste cu mama sa si cu concubinul acesteia intr-o singura camera. In casa mai locuieste fratele concubinului, sotia acestuia si cei opt copii ai lor. Casa este construita din chirpici, incalzirea si prepararea hranei se face la soba, locuinta este racordata la reteaua de curent electric, iar apa potabila si-o procura de la o fantana. Casa este saracacios mobilata, exista televizor, dar nu exista mobilier si spatiu adecvat pentru studiu. Veniturile familiei se compun din ajutorul social, alocatia copilului si suma de bani pe care o castiga concubinul muncind cu ziua.

IV. Relatiile din familie: I.P. a avut o relatie de concubinaj cu D.V. din urma careia a rezultat B. Cei doi sunt despartiti de opt ani, D.V. este casatorit si are doi copii cu actuala sotie. Locuieste in Targu Frumos si nu mai are nici o legatura cu B., nu il ajuta deloc si nu se intereseaza deloc de soarta lui. I.L. are in prezent o relatie de concubinaj cu B.I. Acesta manifesta interes pentru copil, il ajuta la teme si se intereseaza uneori de situatia scolara. Relatiile dintre concubini sunt tensionate, existand numeroase certuri si batai pe fondul consumului de alcool. B. nu se intelege foarte bine cu mama sa. Aceasta il neglijeaza si il abuzeaza fizic. B. o acuza ca nu ii respecta drepturile. El povesteste cum a fost bataie la ei in casa si, ca de obicei, s-a ales cu un deget fracturat. Copilul spune ca nu este vinovat si isi sustine pozitia de victima. El este suparat pe mama sa pentru ca nu il lasa sa se uite la televizor si sa iasa din casa. Copilul nu crede ca merita pedepse atat de mari, dar recunoaste ca pune jucariile pe jos ca niste „capcane” pentru a nu ajunge mama la televizor.

V. Nevoile copilului

1. Nevoi fizice:

nevoia unei locuinte care sa-i asigure dezvoltarea fizica, psihica si sociala;

nevoia unui control medical complet;

nevoia de hrana, imbracaminte si rechizite;

nevoia de securitate.

2. Nevoi socio-afective:

nevoia de a fi iubit si inteles;

nevoia de a avea lucruri proprii;

nevoia de atentie, recunoastere si stima din partea celorlalti;

nevoia de integrare in grupul de colegi de la scoala;

nevoia de timp liber pentru joaca.

3. Nevoi imediate:

nevoia de a se intalni si de a avea legaturi cu tatal natural;

nevoia de afectivitate;nevoia de consiliere in vederea cresterii stimei de sine;

nevoia de consiliere educationala pentru reducerea riscului de abandon scolar.

VI. Analiza campului de forte:

PUNCTE TARI

PUNCTE SLABE

- mentinerea legaturii cu familia;

- dorinta copilului de a merge la scoala;

- prezenta locuintei fratelui concubinului;

- relatiile bune cu concubinul mamei;

- dorinta de a avea prieteni;

- petrecerea timpului liber pe strada;

- lipsa veniturilor suficiente;

- exploatarea prin munca;

- lipsa legaturii cu tatal natural;

- lipsa capacitatii de concentrare;

- certurile si violenta din familie;

- caracterul sau violent;

- riscul de abandon scolar;

VII. Planul de protectie

Motivul intocmirii planului de servicii: exploatare economica, neglijare din partea parintilor.

Prestatii

Tipul prestatiei

Organizatia

Data - Perioada

Persoana responsabila

Alimente

Salvati Copiii

Asistent social

Imbracaminte

Salvati Copiii

Asistent social

Rechizite

Salvati Copiii

Asistent social

Medicamente

Salvati Copiii

Asistent social

Servicii

Tipul

Obiective

Organizatia

Persoana responsabila

Sociale

- evaluare sociala;

- consiliere;

- informare;

- indrumare;

- monitorizarea familiei;

- monitorizare scolara;

Salvati Copiii

Asistent social

Psihologice

- evaluare psihologica;

- consiliere psihologica individuala;

- consiliere psihologica de grup;

- consiliere psihologica a familiei;

Salvati Copiii

Asistent social

Educationale

- evaluare psihopedagogica;

- consiliere educationala;

- activitati de recuperare scolara;

- activitati de socializare;

- terapie ludica;

- formarea deprinderilor de viata independenta;

Salvati Copiii

Asistent social

Medicale

- inregistrarea copilului la un medic de familie;

- investigatii medicale;

- control medical periodic,

- informare;

- consiliere;

Salvati Copiii

Asistent social

Interventii

Tipul

Obiective

Organizatia

Persoana responsabila

Sociale

- scaderea numarului de ore petrecute pe strada;

- prevenirea abandonului scolar;

- prevenirea delincventei juvenile;

Salvati Copiii

Asistent social

Psihologice

- cresterea stimei de sine;

- dezvoltarea capacitatii de relationare;

- dezvoltarea capacitatii de comunicare

Salvati Copiii

Asistent social

Educationale

- imbunatatirea rezultatelor scolare;

- prevenirea abandonului scolar;

- scaderea absenteismului;

Salvati Copiii

Asistent social

Medicale

- facilitarea accesului catre institutiile medicale;

Salvati Copiii

Asistent social

VIII. Obiective

1. Obiective pe termen lung:

mentinerea copilului in familie;

continuarea scolii;

realizarea unei legaturi cu tatal natural;

construirea unei relatii durabile intre asistent social si copil in vederea sprijinirii in procesul de schimbare;

monitorizarea cazului.

2. Obiective pe termen mediu:

imbunatatirea relatiilor cu mama sa;

formarea unor deprinderi de viata independenta;

dezvoltarea capacitatilor de comunicare si interrelationare;

crearea unui spatiu adecvat pentru studiu;

consiliere in vederea cresterii stimei de sine;

consiliere educationala in vederea reducerii riscului de abandon scolar.

3. Obiective pe termen scurt:

evaluarea situatiei familiale si a principalelor nevoi ale copilului;

stabilirea unei intalniri cu tatal biologic;

imbogatirea limbajului si a vocabularului;

recuperare scolara;

petrecerea timpului in centrul de zi ca o alternativa pentru viata in strada.

Genograma:


Legenda:

barbat


femeie

familie casatorita cu copii


relatie de concubinaj


Oval:    mamaHarta Eco:


Legenda:

relatie buna

relatie de ajutor

relatie tranzitorie

relatie tensionata
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Asistenta-sociala
ASISTENTA SOCIALA IN SPATIUL ROMANESC
Proiect antidrog - Ridica-te si lupta
Protectia consumatorului - componenta a politicii de protectie sociala a statului
Inceputurile asistentei sociale in Romania. Esantioane de asistenta sociala
Inceputurile asistentei sociale in Romania. Esantioane de asistenta sociala
REVOLUTIA FRANCEZA SI ASISTENTA SOCIALA
Familia si prestatiile de asistenta sociala care se acorda prin autoritatile publice locale - lucrare licenta
PRIMAVARA ANULUI 1848:LIBERALII IN DEFENSIVA
Propuneri de masuri pentru reducerea abandonului
Studiu de caz privind serviciile de sanatate din Romania