Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» Proiect antidrog - Ridica-te si lupta


Proiect antidrog - Ridica-te si lupta
COLEGIUL ECONOMIC CALARASI

Proiect antidrog

'Ridica-te si lupta'
1.1.Titlul proiectului : 'Ridica-te si lupta'

1.2.Locul de desfasurare

Proiectul se desfasoara in judetul Calarasi, orasul Calarasi.

1.3. Scopul proiectului

Scopul proiectului este prevenirea si reducerea consumului de substante psihoactive printre elevii de liceu; informarea cu privire la educatia pentru sanatate, mediu si comunicare.

1.4. Obiective

Proiectul nostru urmareste realizarea urmatoarelor obiective:

identificarea si constientizarea riscurilor pe care le presupune consumul de substante psihoactive;

dezvoltarea sentimentului de responsabilitate si alegerea unui stil de viata sanatos;

crearea unor materiale informative (pliante si postere) de catre echipa proiectului ;

organizarea unor activitati extrascolare (concursuri, spectacole), care sa promoveze un mesaj antidrog;

aplicarea unui chestionar pentru a verifica impactul pe care l-a avut actiunea noastra.

1.5.Justificare

1.5.1.Argumentarea necesitatii proiectului propus

Uriasele schimbari sociale produse in Europa la sfarsitul anilor ’90 din secolul trecut au generat provocari uriase pentru noile democratii. Una dintre aceste provocari o reprezinta consumul si traficul ilicit de droguri.

Raspandirea fenomenului drogurilor la nivel national, diversificarea locurilor de consum, crsterea numarului de consumatori de stupefiante, dar si al consumatorilor de alcool si tutun in randul tinerei generatii constituie probleme grave ale societatii romanesti.

Caracteristicile consumului si abuzului de droguri in Romania sunt urmatoarele:

raspandirea fenomenului pe intreg teritoriul tarii, in paralel cu extinderea retelelor de trafic la nivel national si international;

extinderea utilizarii medicamentelor cu continut psihotrop fara prescriptie medicala, uneori in amestec cu alcool;

cresterea numarului detinatorilor si consumatorilor de droguri precum heroina, canabisul, cocaine;

cresterea numarului consumatorilor de alcool si tutun la personae cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani;

cresterea consumului de substante psihoactive in randul elevilor;

raspandirea consumului de droguri in baruri si discoteci.

1.5.2.Relevanta proiectului

Populatia vulnerabila la consumul de droguri este cea formata din adolescenti si tineri care sunt mai deschisi la nou, mai predispusi la experiente noi, mai permeabili in adoptarea anumitor comportamente de risc.

Reducerea cererii de droguri prin educatie, dezvoltare sociala si economica da rezultate, pe termen lung. Pentru a incerca stoparea, raspandirea drogurilor este necesar in primul rand sa se cunoasca foarte bine fenomenul, pentru a-i putea informa si educa pe adolescenti si tineri in scopul prevenirii consumului de droguri.

Educatia pentru sanatate isi propune sa dezvolte la elevi obiceiuri sanatoase, pe care ei sa le aprecieze si ulterior drept aspecte de baza ale calitatii vietii, invatandu-i totodata sa respinga modelele de comportament care nu conduc la starea de bine fizic si spiritual corespunzatoare starii de sanatate.

Cu cat indivizii vor fi mai formati, cu atat ei vor avea mai multe posibilitati de a face fata situatiilor complicate de viata cu care vor fi confruntati.

1.6. Prezentarea problemelor

1.6.1.Identificarea cauzelor care au dus la aparitia problemei

Primul pas spre calea asteptarilor inselate si a suferintei este facut de regula de tineri sau de persoane cu un discernamant limitat. Pentru multi impulsul primar il constituie dorinta de afirmare a propriei identitati prin opozitie cu ceilalti, dorinta de a fi altfel, teribilismul. Consumul de droguri ajunge sa fie asimilat cu o eventuala punte de legatura dintre individul marunt si complexat si lumea celor puternici, frumosi, talentati.

Caracterele slabe vor cauta sa evadeze din micul lor univers spre o lume unde grijile si problemele sunt date uitarii.

Convingerile, sentimentele, comportamentele individului fata de droguri pot fi influentate in sens pozitiv.

Capacitatea redusa de autocontrol faciliteaza dorinta de a cauta si experimenta noi senzatii, inclusiv consumul de droguri.

Indivizii care nu au abilitatea de a interaction ape plan social, de a-si face prieteni, de a initia si a duce pana la capat o conversatie, de a face si a accepta compromisuri ajung mai usor in afara grupurilor si gasesc o cale pentru a se afirma in fata celorlalti o reprezinta adoptarea unui comportament strident, in afara normelor

Lipsa capacitatii de a solicita si oferi sprijin, de a arata simpatie si intelegere dar si aversiune si convingere afecteaza interactiunea cu mediul social, poate duce la izolare si automarginalizare.

1.6.2.Efectele nerezolvarii problemei asupra grupului tinta, asupra comunitatii, asupra societatii

Consumul de droguri este vazut ca o problema personala, morala si sociala. Prin multitudinea implicatiilor sale, consumul de droguri nu este si nu poate deveni o problema personala. Lungul sir de intamplari nefaste , care nu sunt niciodata numai ale unui individ, arata ca familia, scoala, biserica, statul – toti au obligatia de a se implica in combatera a ceea ce poate deveni o tragedie a omenirii.

Consumul de droguri influenteaza puternic starea de sanatate a unei comunitati. Mai devreme sau mai tarziu persoana consumatoare va trebui vindecata daca nu de maladia consumului de droguri, prin cure de dezintoxicare, atunci de una sau mai multe dintre maladiile asociate acestuia (hepatitele de tip B si C, dar si SIDA). Iata cum o problema strict individuala – consumul – devine, prin efectele sale una generala, intreaga comunitate fiind obligata sa suporte cheltuielile de vindecare.

Consumul de droguri duce la diminuarea fertilitatii, chiard aca unele dintre aceste substante sunt excitanti sexuali. Faptul ca o persoana aflata sub influenta drogurilor nu mai judeca clar o determina sa se izoleze sau inconstient sa le faca rau celorlalti membri ai societatii prin agresiuni, prin accidente de munca ori de trafic. De asemenea legatura dintre consumul de droguri si infractionalitate este evidenta, consecintele cresterii numarului de crime, jafuri, talharii sunt suportate de intreg ansamblul social.

1.6.3.Teorii care explica problema sociala identificata

Drogurile au efecte profunde asupra sistemului nervos central si orice individ poate deveni dependent fizic sau psihologic de oricare dintre acestea. Faptul ca aceste substante (atat drogurile legale si ilegale) pot ajunge pe mana elevilor de gimnaziu este ingrijorator nu numai pentru ca exista posibilitatea afectarii sistemului nervos central, care este inca in procesul de dezvoltare, ci si pentru ca o implicare timpurie in consumul de droguri prevesteste o folosire extensiva a drogurilor mai tarziu.

Putem vorbi despre 'teoria trambulinei' (O’Donnell, Clayton – 1982), adica de la droguri legale (bere, vin, bauturi spirtoase) se ajunge la consumul de droguri ilegale (cel mai cunoscut fiind marijuana).

Oamenii incearca drogurile dintr-o multime de motive, cum ar fi curiozitatea sau dorinta de a trai o noua stare de constiinta, de a scapa de durerea fizica sau de necazuri, ori pentru a se elibera de plictiseala. Cu toate acestea, trasatura distinctiva care anticipeaza consumul de droguri este conformitatea sociala. Persoanele care se vad pe sine conform cu valorile traditionale ale societatii sunt mai putin apte pentru consumul de droguri. Nonconformistul poate fi atat un singuratic, cat si un membru al unei subculturi care incurajeaza folosirea drogului (Marlatt, Baer, Donovan si Kivlahan – 1988).

Un studiu asupra adolescentilor a identificat mai multe trasaturi legate de conformitatea sociala, trasaturi care prevestesc folosirea drogurilor. Elevii de 18-19 ani care au fost evaluati de colegii lor de la scoala ca impulsivi, nepoliticosi, lipsiti de ambitie si neobisnuiti cu munca, sunt mai atrasi de bautura, fumat si droguri. Ei sunt, de asemenea predispusi sa devina consumatori inraiti in viitorul apropiat (Smith – 1986).

1.6.4.Posibile solutii pentru rezolvarea problemei

reducerea consumului de alcool si tutun in randul populatiei;

aducerea la un nivel cat mai scazut al consumului ilicit de droguri prin consolidarea masurilor de prevenire;

constientizarea si implicarea intregii populatii, in special a copiilor si tinerilor in programme de prevenire a consumului de droguri, in scopul intaririi influentei factorilor de protectie si al reducerii factorilor de risc;

diminuarea accesibilitatii si disponibilitatii drogurilor;

informarea populatiei despre riscurile si daunele asociate consumului de droguri;

atragerea si implicarea autoritatilor locale in activitati de prevenire si combatere a consumului ilicit de droguri

1.6.5.Argumente pentru necesitatea interventiei

Intrucat este mai usor sa previi decat sa vindeci si intrucat consumul de droguri, inclusiv al celor asa-zise legale (alcoolul si tutunul) conduce la cresterea sentimentului de insecuritate, cresterea morbiditatii si a mortalitatii este necesara implicarea in coordonarea luptei mpotriva drogurilor a tuturor institutiilor, asociatiilor guvernamentale si nonguvernamentale.

1.6.6.Tipuri de interventie recomandata pentru rezolvarea problemei

a) Combaterea consumului de droguri

Drogurile nu sunt o necesitate a existentei, nu sunt un factor de progres nu sunt un element care sa faca mai usoara sau mai frumoasa viata oamenilor. Fara ele se poate trai.

Combaterea poate fi realizata prin formularea unor masuri care sa conduca la de reducerea ofertei si a cererii consumului si traficului illicit de droguri.

Masuri pentru reducerea ofertei :

- identificarea si anihilarea retelelor de trafic ce activeaza in judet;

- documentarea activitatii infractionale, a grupurilor de traficanti, a legaturilor si rutelor utilizate de acestia, precum si a metodelor si mijloacelor folosite.

Masuri pentru reducerea cererii:

- dezvoltarea in randul adolescentilor a unei atitudini favorabile fata de stilul de viata sanatos, fara alcool, tutun si droguri;

- sensibilizarea si educarea populatiei scolare pentru a evita consumul experimental de droguri;

- derularea unor proiecte de interes local in parteneriat public – privat pentru protectia antidrog.

b) Prevenirea consumului de droguri

Prevenirea in scoala

Educatia pentru sanatate isi propune sa dezvolte la elevi obiceiuri sanatoase, pe care ei sa le aprecieze si ulterior drept aspecte de baza ale calitatii vietii, invatandu-i totodata sa respinga modelele de comportament care nu conduc la starea de bine fizic si spiritual.

Prevenirea in familie

Familia reprezinta cadrul esential al procesului de socializare a copilului. In cadrul familiei, copilul achizitioneaza nu doar limba, atitudini, valori sociale, ci si obiceiurile societatii in care traieste. Parintii marcheaza regulile de baza pentru socializarea copilului, care trage concluzii cu privire la natura lumii si a oamenilor plecand de la ceea ce observa si experimenteaza.

1.7. Populatia si grupurile tinta

1.7.1.Intocmirea unei liste a grupurilor tinta si anticiparea numarului de beneficiari directi si indirecti

Grupul tinta il reprezinta tinerii intre 13 si 18 ani (clasele a VII–a – a XII-a), elevi din Colegiul Economic.

Beneficiarii directi sunt asadar elevii acestui liceu, care au varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani.

Beneficiarii indirecti sunt prietenii si rudele acestor elevi.

Avand in vedere ca tinerii din aceasta categorie de varsta (13-18 ani) sunt mai curiosi, mai influentabili, ei pot sa cada cu mai mare usurinta in capcana drogurilor.

Noi incercam prin intermediul acestui proiect sa venim cu initiative care au drept scop cresterea calitatii vietii si integrarea armonioasa a acestor elevi in familie si societate.

Nu urmarim sa alegem doar elevii consumatori sau pe cei neconsumatori. Pur si simplu nu tinem cont de aceasta variabila.

1.7.2.Criteriile de selectie a grupurilor tinta   

Criteriul de selectie utilizat in cadrul acestui proiect il reprezinta varsta (13-18 ani) acestor elevi, tineri, care din motive precum:

curiozitatea;

formarea unei imagini sociale;

presiunea grupului;

stima de sine etc.

pot sa cada usor in extrema cealalta, consumand droguri, mintindu-se pe ei insisi, riscandu-si viata.

1.7.3.Motivele care au stat la baza alegerii grupurilor tinta   

Datorita consumului de droguri in randul tinerilor pot surveni:

 1. accidente de masina – consumul de droguri este una din cauzele principale ale accidentelor de masina in care sunt implicati adolescentii si tinerii;
 2. violenta si delicventa – tinerii care consuma droguri sunt predispusi la violenta si comportamente delicvente;
 3. costuri emotionale – consumul de droguri iti scade stima de sine, esti mai deprimat, mai agresiv, ai probleme cu parintii, cu scoala;
 4. suicidul – in multe cazuri consumul de droguri conduce la suicid.

1.7.4.Importanta proiectului pentru grupul tinta   

Invatarea prin practica are mare success in special cand tinerii sunt stimulati.

Rezultatele discutiilor si activitatilor cu tinerii vor sprijini promovarea unui comportament sanatos si prevenirea problemelor cauzate de consumul de droguri.

1.8. Descrierea detaliata a activitatilor

A. Informarea cu privire la riscurile pe care le implica consumul

de substante psihoactive

Aceasta activitate se realizeaza de catre echipa antidrog compusa din elevi voluntari in colegiul economic, in randul elevilor de clasa a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a.

Fiecare din cei 5 voluntari ia cuvantul, se prezinta le explica elevilor convingerile, atitudinile personale referitor la consumul de droguri. Discutiile sunt interactive, elevii pun intrebari cu usurinta colegilor voluntari.

Informarea serveste obiectivelor 1 si 2.

B.Pliantul si afisul

Pliantul si afisul au fost relizate pentru a servi obiectivului numarul 3. La realizarea pliantului si a afisului au participat cei 5 voluntari ai echipei ridica-te si lupta impreuna cu coordonatorul proiectului.

Pliantul cuprinde informatii despre principalele categorii de droguri, stiati ca . si recomandari pentru viata.

Afisul cuprinde informatii cu privire la activitatile care au loc in cadrul proiectului si perioada de desfasurare.

Stiati ca:

fiecare tigara fumata scurteaza viata cu 15 minute?

zilnic, pe glob, 10 persoane mor din cauza fumatului ?

in cateva minute alcoolul ajunge la creier ?

alcoolul poate produce halucinatii si chiar apoplexie ?

tutunul, alcoolul si marijuana se mai numesc droguri de tranzitie, adica ele sunt accesibile adolescentilor si fac trecerea spre celelalte droguri ?

marijuana si cocaina distrug celulele nervoase ?

consumul de morfina si heroina determina caderea parului si ruperea unghiilor ?

consumul de ecstasy produce sete puternica, ce poate fi urmata de un blocaj renal ?

drogurile se elimina greu din organism (cocaina – pana la o saptamana, marijuana – pana la trei saptamani) ?Recomandari pentru viata

1.Constientizeaza pericolul real al drogurilor;

2.Informeaza-te cu privire la tipurile de droguri si efectele acestora;

3.Selecteaza-ti cu atentie anturajul;

4.Invata sa comunici;

5.Nu ignora importanta educatiei;

6.Invata ca drogul nu rezolva problemele, ci dimpotriva, le amplifica.

---

Colaboratori:

Agentia Antidrog Calarasi

D.S.P. Calarasi

I.S.J. Calarasi

C.J.A.P. Calarasi

Sponsori:

COMCEH S.A.

MEDIA PRINT S.A.

ALDIS S.A.

Adr.: str. 1 Dec. 1918, nr. 88, Calarasi

Tel./Fax.: 0242/312142

E_mail: colegiul_economic@yahoo.com

COLEGIUL ECONOMIC

CALARASI

RIDICA-TE

SI

LUPTA !

Intelept e omul ce mai presus de orice grija o are pe aceea de a se cunoste pe el insusi, omul care se bucura de bucuria altora decat ceea ce ar avea drept scop sa-l bucure doar pe el, omul la care totul e cumpatare”

Shakespeare

Ce sunt drogurile ?

Drogul este o substanta lichida, solida sau gazoasa, care introdusa in organism, modifica imaginea asupra propriei persoane si asupra realitatii inconjuratoare.

Folosit in mod abuziv poate crea dependenta fizica si psihica, caracterizata prin modificari de comportament si alte reactii, insotite intotdeauna de nevoia de a lua substanta in mod continuu sau periodic.

De ce se ajunge la consum de droguri ?

din curiozitate;

din teribilism;

datorita presiunii grupului;

problemele in familie, scoala sau in grupul de prieteni;

neintegrarea in colectivitate si societate;

Cum se clasifica drogurile ?

A. Substante care deprima activitatea sistemului nervos

bauturile alcoolice;

sedativele(barbiturice, tranchilizante);

solventii (acetona);

substante care reduc durerea (opiu, morfina, heroina);

B.Substante care stimuleaza sistemul nervos

cocaina;

amfetaminele (ecstasy);

hormonii steroizi anabolizanti;

cafeina;

tutunul;

C.Substante perturbatorii ale functiilor istemului nervos

substante halucinogene (LSD, mescalina);

cannabis.

Tigarile

Fumatul este o problema a lumii moderne si anual produce mai multe victime decat SIDA, alcoolul, abuzul de droguri, tentativele de suicid etc.

Fumatul poate cauza aparitia mai multor tipuri de cancer: laringian, oro-faringian, de limba, pulmonar, esofagian, gastric, de vezica urinara, de piele, afectiuni cardio-vasculare si complicatiilor sarcinii.

Alcoolul

Alcoolul este pe primul loc intre problemele cauzate de consumul de droguri. El este cauza directa a afectiunilor ficatului, creierului, stomacului, pancreasului, a impotentei si a altor afectiuni fizice.

Mai mult de 60% din accidentele rutiere, crimele violente si violuri se datoreaza alcoolului.

Cannabisul

Cannabisul sau canepa indiana, este cel mai raspandit drog dupa alcool si tutun. Prin prelucrarea cannabisului se obtin hasisul si marijuana.

Marijuana afecteaza starea de spirit si gandirea, ca si alcoolul, si poate cauza halucinatii usoare. Consumul frecvent de marijuana duce la cresterea riscului de bronsita, emfizem si cancer pulmonar. Produsele secundare se inmagazineaza in ficat, plamani, creier, splina, organe sexuale.

Solventii

Solventi, (vopsele, lacuri, acetona, cleiuri etc.), intra in sange prin plamani si circula prin tot organismul. Produc afectiuni definitive ale creierului, dar si ale ficatului, rinichilor, oaselor si inimii.

Cel mai raspandit mod de utilizare este inhalarea din pungi de plastic sau flacoane.

Heroina

Heroina, este o pulbere de culoare, de la galbui la maroniu, cu gust amar si miros slab de otet; se poate injecta, inhala sau fuma; injectiile amplifica efectele si sunt cele mai periculoase. Complicatiile si bolile cauzate sunt: SIDA, cheaguri de sange, embolia pulmonara, impotenta sexuala, declinul intregii personalitati.

Cocaina

Cocaina, se prezinta sub doua forme: pudra si crack; se inhaleaza, se injecteaza si chiar se fumeaza. Poate cauza afectiuni mentale si alte probleme de sanatate cum ar fi: psihoza, depresia si insomnia.

Ecstasy

Ecstasy, se prezinta sub forma de capsule sau tablete diferit colorate. Efectele psihice care pot aparea sunt: oboseala, depresie, anxietate, confuzie, efectele fizice fiind: greata, diaree, gura uscata, sete puternica, creierul este afectat in mod special.

Echipa proiectului antidrog „Ridica-te si lupta” va propune sa participati la actiunile desfasurate in cadrul programului.

Scopul proiectului este prevenirea si reducerea consumului de substante psihoactive pentru elevii de liceu; informarea cu privire la educatia pentru sanatate, mediu si comunicare.

Proiectul urmareste realizarea urmatoarelor obiective:

identificarea si constientizarea riscurilor pe care le presupune consumul de substante psihoactive;

dezvoltarea sentimentului de responsabilitate si alegerea unui stil de viata sanatos;

crearea unor materiale informative (pliante si afise) de catre echipa proiectului ;

organizarea unor activitati extrascolare (concursuri, spectacole), care sa promoveze un mesaj antidrog;

aplicarea unui chestionar pentru a verifica impactul pe care l-a avut actiunea noastra.

Perioada de desfasurare a proiectului este nov. 2005 – feb. 2006, timp in care se vor realiza urmatoarele activitati:

vinformarea liceenilor calaraseni cu privire la efectele consumului de substante psihoactive (nov. – dec. 2005);

v            concursuri de desene, poezie si fotografie (ian. – feb. 2006);

v            targul ofertelor antidrog, la care sunt invitate liceele calarasene sa-si prezinte cele mai inventive metode ca alternativa a consumului de droguri (feb. 2006);

v            spectacolul care va contine scenete, cantece, dansuri in concordanta cu tema aleasa, vizionarea unor documentare, expozitia in care vor fi prezentate materialele acumulate in perioada de derulare a proiectului (feb. 2006).C.Activitati extrascolare

Servesc obiectivului numarul 4.

Targul ofertei antidrog are ca loc de desfasurare sala cabinetului de asistenta psihopedagogica din Colegiul Economic, iar participantii sunt elevi ai acestui liceu. Aici au avut loc discutii in acord cu tema proiectului, jocuri distractive de autocunoastere, precum si realizarea unor desene conform temei.

Eveniment la sala Teatrului Popular unde elevii Colegiului Economic sunt invitati sa vizioneze un documentar (cu un fost consumator de droguri). Tot aici va avea loc premierea elevilor castigatori la concursurile de desene, poezii, fotografii, creatii expuse in liceu; in finalul acestui eveniment coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog va tine un discurs privind activitatea de voluntariat in cadrul centrului.

D.Aplicarea chestionarelor

Serveste obiectivului numarul 5. Aceste chestionare au fost realizate de catre echipa antidrog 'Ridica-te si lupta !'. Ele nu au fost aplicate tuturor elevilor participanti la proiect, ci numai unora dintre ei, in numar de 420 din 840.

ANONIM

CHESTIONAR

Considerati ca realizarea unui program antidrog in fiecare scoala este un lucru benefic ?

a) Da; b) Nu; c) Nu stiu;

Ati participat vreodata la un program antidrog ?

a) Da;    b) Nu;

Daca nu, de ce ? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Care sun riscurile consumului de droguri ?

Ce droguri cunoasteti ?

Sub ce forma apar ele ?

Consumul de droguri duce la dependenta ?

a) intotdeauna; b) uneori; c) deloc.

Credeti ca ati putea recunoaste o persoana care consuma droguri ?

a) Da; b) Nu; c) Nu stiu;

Daca da, enumerati cel putin 3 indicii dupa care considerati ca poate fi recunoscut un consumator de droguri:

a)     

b)     

c)     

Care considerati ca ar fi motivele care determina o persoana sa consume droguri ?

a)      problemele familiale; d) plictiseala;

b)      curiozitatea;    e) lipsa informatiilor despre droguri;

c)      teribilismul; f) altele . . . . . . . . . . . .

Daca vi s-ar oferi ocazia, ati consuma droguri?

a) Da; b) Nu; c) Nu stiu;

Argumentati raspunsul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cunoasteti persoane consumatoare de droguri ?

a) Da; b) Nu;

11.Ati auzit despre anumite locuri din Calarasi unde se distribuie droguri ?

a) Da;    b) Nu;

Daca da, care ? .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Stiti ce prevede legea in cazul traficului de droguri?

a) Da;    b) Nu;

Daca da, mentionati prevederile legislative . . . . . . . . . . . . . .

Varsta: . . . . . . ..    Sex: F;

B.

1.9. Durata si planul de actiune

1.9.1.Durata de derulare a proiectului - 4 luni.

1.9.2.Planul de actiune

Activitatea

Luna

Noiembrie

Decembrie

Ianuarie

Februarie

1.Organizarea

05-11.11 - stabilirea numelui si a siglei proiectului;

12-17.11 - elaborarea unei scrisori de prezentare;

19-30.11 - cautare sponsori;

- s-au implicat toti membrii echipei

03-09.12 - elaborarea pliantului antidrog;

10-12.12 - elaborarea afisului;

13.12 - stabilirea modelului de inscriptionare a agendelor si tricourilor;

14.12 - elaborarea regulamentului concursului de desene, poezii, fotografii.

- s-au implicat toti membrii echipei

17.02 – expunerea materialelor elevilor in vederea participarii la concurs ;

18.02 – realizarea unor invitatii catre sponsori si colaboratori pentru spectacolul de la sala Teatrului Popular;

18.02 – realizarea unui comunicat de presa si transmiterea acestuia catre principalele surse mass-media;

-- s-au implicat toti membrii echipei

2.Informarea

11.01-18.01 – informarea insotita de pliante la clasele a VII-a, A, a VIII-a B, a IX-a A, B, C, a X-a D, E, F, a XI-a A, B, C, a XII-a D, E, F;

19.01-02.02 – informarea cu pliante si chestionare la clasele a VII-a B, a VIII-a A, a IX-a D, E, F, a X-a A, B, C, a XI-a D, E, F, a XII-a A, B, C

19.01 – lansarea concursului de desene, poezii, fotografii (explicarea regulamentului)

- s-au implicat toti membrii echipei

24.02 – interviu la Radio Voces-Campi

3.Targul ofertelor

03.02 – s-a desfasurat Targul ofertelor antidrog in cabinetul de asistenta psihopedagogica, unde 30 de elevi au luat parte la discutii, au venit cu idei originale in ceea ce priveste petrecerea timpului liber

-s-au implicat toti membrii echipei

Activitatea

Noiembrie

Decembrie

Ianuarie

Februarie

3.Targul ofertelor

03.02 – s-a stabilit realizarea unei pagini web cu numele proiectului 'Ridica-te si lupta!' Care are drept scop continuarea procesului de prevenire a consumului de droguri in randul tinerilor

4.Spectacolul de finalizare a proiectului

26.02 – are loc la sala Teatrului Popular un spectacol – eveniment de incheiere a proeictului:

vizionarea unui documentar

premierea castigatorilor concursului:

- poezie:

I – Nanu Ionut (a IX –a F)

II – Mihai Laura (a X-a F)

III – Huzu Cristina (a XI-a D)

- desen:

I    – Zoia Elena (a IX-a C SAM)

II    – Nedelcu Ileana (a IX-a C)

III – Toma Andreia (a VII-a A)

- colaj foto:

I    – Axinte Florin (a IX-a E)

II    – Nicola Ionela (a X-a F)

III – Haralambie Alina (a X-a F)

prelegere tinuta de catre d-ra Elena Tarsolea, coordonator al Centrului Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog

2. Parteneri

In realizarea acestui proiect antidrog am fost ajutati atat de sponsori, cat si de colaboratori. In atragerea acestora catre noi am utilizat o scrisoare de prezentare in care am descris toate actiunile pe care dorim sa le desfasuram, perioada de realizare a lor, precum si avantajele de care ar putea beneficia ei (sponsorii si colaboratorii) in cazul implicarii lor la acest eveniment.

Sponsorii care s-au implicat au fost

- Comceh S.A., Calarasi, care ne –au oferit hartia necesara in realizarea pliantelor si afiselor necesare in realizarea activitatii de informare;

- Media Print S.A., Calarasi, care ne-au ajutat la tiparirea pliantelor si afiselor necesare in realizarea activitatii de informare;

- Aldis S.A., Calarasi, de la care am primit tricouri si agende personalizate cu sigla proiectului;

- Consiliul Judetean, Calarasi care ne-a pus la dispozitie Sala Teatrului Popular in vederea bunei desfasurari a spectacolului de finalizare a proiectului.

Colaboratorii nostri au fost

-Inspectoratul Scolar Calarasi  ;

- Directia de Sanatate publica, care ne-a pus la dispozitie pliante, materiale audio-video in vederea realizarii propriului nostru pliant antidrog ;

- Centrul de Prevenire, Evaluare si consiliere antidrog, care ne-a pus la dispozitie pliante, materiale audio-video in vederea realizarii propriului nostru pliant antidrog ;

2.1. Resurse umane necesare

La realizarea proiectului antidrog “Ridica-te si lupta!” au participat sase elevi voluntari, impreuna cu coordonatorul, psiholog Margarit Madalina.

Cei 6 elevi voluntari au avut fiecare responsabilitati individuale, in functie de abilitatile personale : - Ganea Oana- responsabila in crearea materialelor si tehnoredactarea acestora ;

- Pavel Tania- responsabila cu evidenta intalnirilor  la cabinetul de asistenta psihopedagogica si la clase;

- Gradeanu Alexandrina- purtatorul de cuvant al grupului ;

- Dinu Iulian- responsabil cu realizarea creatiilor artistice ( realizarea siglei, a numelui     proiectului) si tehnoredactarea materialelor;- Popa Cristian- responsabil cu organizarea evenimentului final de la Teatru ;

- Nicolae Alexandru- responsabil cu realizarea creatiilor artistice ( realizarea siglei, a     numelui proiectului) si tehnoredactarea materialelor.

2.2. Evaluarea proiectului

Evaluarea proiectului s-a realizat cu ajutorul unui chestionar intocmit de echipa antidrog “Ridica-te si lupta”, chestionar care cuprinde 12 intrebari, care este anonim si care incearca sa verifice informatiile pe care le detin elevii din Colegiul Economic Calarasi cu privire la tipurile de droguri, formele sub care pot fi identificate aceste substante.

Acest chestionar s-a aplicat unui numar de 420 elevi cu varsta cuprinsa intre 13-18 ani iar din rezultatele interpretarii rezulta ca 61,5% stiu care sunt riscurile in cazul consumului de droguri (legale si ilegale) si care n-au consumat si nici nu se gandesc sa consume pe viitor substante psihoactive.

3. Bugetul proiectului

-hartia pentru pliante si afise – sponsorizare in valoare de 465.5 RON;

-tiparirea pliantelor si afiselor - sponsorizare in valoare de 400 RON;

-tricouri si agende personalizate pentru elevii voluntari si pentru participantii la concursuri- sponsorizare in valoare de 436.1 RON;

-carti si dulciuri pentru participantii la concursuri 70 RON;

-sala Teatrului Popular – sponsorizare in valoare de 100 RON.

TOTAL : 1471.6 RON

ANEXA !

Scrisoare de prezentare a proiectului

Colegiul Economic Calarasi

Str. 1 Decembrie 1918, Nr 88

Tel.: 312142

RIDICA-TE SI LUPTA!

Stimata doamna / Stimate domn,

Datorita faptului ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a demarat concursul antidrog 'Impreuna', iar Colegiul Economic a fost desemnat sa participe cu un proiect, va aducem la cunostinta continutul acestuia, dorindu-ne implicarea efectiva a societatii dvs.

Echipa formata din sase persoane, cinci elevi si subsemnata, Margarit Madalina, in calitate de coordonator, a ales ca titlu al proiectului 'Ridica-te si lupta!'.

Scopul proiectului este prevenirea si reducerea consumului de substante psihoactive printre elevii de liceu; informarea cu privire la educatia pentru sanatate, mediu si comunicare.

Proiectul nostru urmareste realizarea urmatoarelor obiective:

identificarea si constientizarea riscurilor pe care le presupune consumul de substante psihoactive;

dezvoltarea sentimentului de responsabilitate si alegerea unui stil de viata sanatos;

crearea unor materiale informative (pliante si postere) de catre echipa proiectului ;

organizarea unor activitati extrascolare (concursuri, spectacole), care sa promoveze un mesaj antidrog;

aplicarea unui chestionar pentru a verifica impactul pe care l-a avut actiunea noastra.

Perioada de desfasurare a proiectului este nov. 2005 – feb. 2006, timp in care se vor realiza urmatoarele activitati:

informarea liceenilor calaraseni cu privire la efectele consumului de substante psihoactive (nov. – dec. 2005);

concursuri de desene, poezie si fotografie (ian. – feb. 2006);

targul ofertelor antidrog, la care sunt invitate liceele calarasene sa-si prezinte cele mai inventive metode ca alternativa a consumului de droguri (feb. 2006);

spectacolul care va contine scenete, cantece, dansuri in concordanta cu tema aleasa, vizionarea unor documentare, expozitia in care vor fi prezentate materialele acumulate in perioada de derulare a proiectului (feb. 2006).

Desfasurarea in conditii optime a proiectului 'Ridica-te si lupta” presupune utilizarea unor materiale si fonduri:

5 topuri de hartie xerox tip A4 si unul tip A3 pentru realizarea pliantelor, a posterelor si a invitatiilor ce vor fi distribuite;

4 tonere pentru imprimanta;

15 tricouri inscriptionate cu sigla proiectului;

100 pixuri personalizate;

10 agende personalizate;

taxa de inchiriere a salii Teatrului Popular Calarasi pentru sustinerea spectacolului;

10 carti reprezentand premiile concursului;

In functie de tipul colaborarii, veti beneficia de urmatoarele avantaje :

inserrea siglei firmei dvs. pe invitatii, pliante si afise;

inserarea siglei firmei dvs. pe pagina de web care va fi creata pentru promovarea proiectului nostru;

banner in sala de spectacol;

reprezentant in juriul concursurilor ;

publicitate in cadrul emisiunilor radio si tv. la care vom apela pentru promovare proiectului;

In speranta unei viitoare colaborari , asteptam raspunsul dvs. pe adresa de e-mail mady191181@yahoo.com sau la tel.: 0723620231.

Coordonator proiect,

Margarit Madalina

ANONIM    ANEXA 2

CHESTIONAR

 1. Considerati ca realizarea unui program antidrog in fiecare scoala este un lucru benefic ?

a) Da;    b) Nu; c) Nu stiu;

 1. Ati participat vreodata la un program antidrog ?

a) Da;    b) Nu;

Daca nu, de ce ? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 1. Care sun riscurile consumului de droguri ?
 1. Ce droguri cunoasteti ?
 1. Sub ce forma apar ele ?
 1. Consumul de droguri duce la dependenta ?

a) intotdeauna;    b) uneori; c) deloc.

 1. Credeti ca ati putea recunoaste o persoana care consuma droguri ?

a) Da;    b) Nu; c) Nu stiu;

Daca da, enumerati cel putin 3 indicii dupa care considerati ca poate fi recunoscut un consumator de droguri:

d)    

e)     

f)      

Care considerati ca ar fi motivele care determina o persoana sa consume droguri ?

d)     problemele familiale; d) plictiseala;

e)      curiozitatea;    e) lipsa informatiilor despre droguri;

f)       teribilismul;    f) altele . . . . . . . . . . . . . ..

Daca vi s-ar oferi ocazia, ati consuma droguri?

a) Da;    b) Nu; c) Nu stiu;

Argumentati raspunsul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cunoasteti persoane consumatoare de droguri ?

a) Da;    b) Nu;

11.Ati auzit despre anumite locuri din Calarasi unde se distribuie droguri ?

a) Da;    b) Nu;

Daca da, care ? .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Stiti ce prevede legea in cazul traficului de droguri?

a) Da;    b) Nu;

Daca da, mentionati prevederile legislative . . . . . . . . . . . . . . . .

Varsta: . . . . . . ..    Sex: F;

B.

ANEXA 3

REGULAMENT DE PARTICIPARE LA CONCURSUL INITIAT

DE ECHIPA PROIECTULUI ANTIDROG “RIDICA-TE SI LUPTA !”

Daca esti elev(a) in clasa a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a si consideri ca ai ceva de spus, de demonstrat, atunci esti persoana potrivita pentru a participa la acest eveniment !

Pentru a participa la concurs trebuie sa te prezinti pe data de 18/02/2006, ora 16.00 la Colegiul Economic Calarasi (la Cabinetul de asistenta psihopedagogica) cu creatii originale constand intr-un desen, o poezie sau o fotografie pe tema antidrog 'Ridica-te si lupta'.

Mesajul tau trebuie sa fie unul pozitiv, sa-i determine pe cei ce-ti privesc/citesc lucrarea, sa decida ca 'sanatatea nu este rezultatul intamplarii, ci depinde de stilul nostru de viata', ca in loc sa devina prizonierii drogurilor pot sa invete sa zambeasca, sa se bucure de viata !

Creatiile vor fi jurizate, iar cele mai deosebite vor fi rasplatite cu premii constand in tricouri, agende, carti.

Va dorim mult succes !

ANEXA 4

Invitatie pentru licee

Invitatie

In 26.02.2006, la orele 1000 va avea loc la sala Teatrului Popular un eveniment care are drept scop incheierea programului antidrog 'Ridica-te si lupta !' initiat de Colegiul Economic.

Cu acest proiect, aceasta scoala participa la concursul interjudetean 'Impreuna' initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

In speranta ca ne veti onora invitatia, asteptam din partea liceului d-voastra un reprezentant al conducerii, consilierul educativ si elevi (minim5).

Va rugam sa confirmati pariciparea d-voastra la eveniment prin telefon sau fax, pana in data de 24.02.2006.

ANEXA 5

Invitatie pentru sponsori si colaboratori

Invitatie

Colegiul Economic Calarasi are placerea de a va invita duminica, 26.02.2006, la orele 1000 la Teatrul Popular pentru a participa la un eveniment care are drept scop incheierea proiectului antidrog 'Ridica-te si lupta!”.

Cu acest proiect, Colegiul participa la concursul interjudetean 'Impreuna', initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Echipa proiectului antidrog a desfasurat in colegiul sau actiuni de informare, incepand de la clasa a VII-a si terminand cu clasa a XII-a si a initiat concursuri de desene, poezii si fotografii.

Castigatorii acestor concursuri vor fi premiati in cadrul evenimentului de la teatru. Tot aici va fi difuzat un documentar antidrog, iar d-ra Mirela Tarsolea, coordonatorul Centrului de Prevenire si Consiliere Antidrog va sustine o prelegere in acord cu tema proiectului.

In speranta ca ne veti onora invitatia, va asteptam duminica la ora stabilitata.

ANEXA 6

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Colegiul Economic Calarasi are placerea de a va invita duminica, 26.02.2006, la orele 1000 la Teatrul Popular pentru a participa la un eveniment care are drept scop incheierea proiectului antidrog 'Ridica-te si lupta!”.

Cu acest proiect, Colegiul participa la concursul interjudetean 'Impreuna', initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Membrii echipei sunt 5 elevi de clasa a X-a, coordonati de psihologul liceului, Margarit Madalina.

La realizarea acestei actiuni si-au adus contributia sponsori precum: S.C. Comceh S.A., S.C. Media Print S.A., S.C. Aldis S.A., Consiliul Judetean. De asemenea, au colaborat Centrul de Consiliere si Orientare Antidrog, Directia de Sanatate Publica.

Echipa proiectului antidrog a desfasurat in colegiul sau actiuni de informare, incepand de la clasa a VII-a si terminand cu clasa a XII-a si a initiat concursuri de desene, poezii si fotografii. Castigatorii acestor concursuri vor fi premiati in cadrul evenimentului de la teatru. Tot aici va fi difuzat un documentar antidrog, iar d-ra Mirela Tarsolea va sustine o prelegere in acord cu tema proiectului.

In speranta ca ne veti onora invitatia, va asteptam duminica la ora stabilitata.

Echipa antidrog 'Ridica-te si lupta !'
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate