Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
SPECIFICUL PROFESIEI DE DEGUSTATOR


SPECIFICUL PROFESIEI DE DEGUSTATOR
SPECIFICUL PROFESIEI DE DEGUSTATOR

Rolul degustatorilor il regasim in istorie inca din perioada Evului Mediu, degustatorul era numit de catre Papa sau de un inalt prelat pentru a gusta vinul i a constata daca este otravit sau nu. Cu trecerea timpului si cu diversificarea gusturilor pentru mancaruri i bauturi rafinate, degustarea vinului s-a transformat dintr-o meserie periculoasa intr-o indeletnicire nobila, desavar ita prin cursuri de specialitate.

Tehnic vorbind, degustator nu este o profesie; profesia, de curand recunoscuta este cea de somelier, exista chiar i coli care ini iaza cursan ii in secretele acestei nobile profesii. In Romania, profesia de somelier este regleentata ca avand codul nomenclator 512304 (grupa 5 - lucratori operativi in servicii i comer ; Subgrupa- 5123- ospatari si barmani; ninvel de instruire 2-studii medii).
Totu i, degustator este si somelierul, degustator poate fi si un simplu vanzator de vinuri, in baza unui certificat de de degustator autorizat. A fi degustator, la urma urmei inseamna dezvoltarea unui talent innascut i cere mult exerci iu. Regele Filip al V-lea a consacrat denumirea de somelier printr-o ordonanta, in anul 1318. Apoi arta gastronomiei, in secolul al XX-lea, perioada Belle Epoque, au innobilat meseria de somelier. O meserie dificila acaparanta, uneori tulburatoare, reprezentata de oameni de varsta medie (coapta), o meserie care vede indepartandu-se tineretea si care aproape a disparut spre anii 1970.

A fi somelier este o meserie cu multiple fatete, din domenii variate. Competenta principala este : "servirea bauturilor in cadrul unei sali de restaurant". In afara calita ii sale de degustator, somelierul poate sa prezinte lista de vinuri, sa sfatuiasca (consilieze) clientul, sa-i propuna cel mai bun acord mancare/vin, sa serveasca vinurile si bauturile alese la temperatura optima pentru consum, in paharele potrivite.

Imaginea pe care o avem despre somelieri, a a cum uneori ne arata filmele este urmatoarea: legat la ochi, avand in fa a cateva pahare pe jumatate umplute, un somelier degusta, in urmatoarele momente spune cu foarte mare exactitate culoarea, anul, podgoria i soiul din care provine vinul. Somelierul trebuie sa aiba cuno tin e vaste in diverse domenii, sa stea bine cu cele cinci sim uri i mai ales cu gustul, mirosul i vazul. La festivalurile dedicate vinului, somelierii poarta o uniforma spoeciala: costum negru, or , manu i albe i testevin (cupa somelierului).

Testevinul este o cea ca mica din argint care se aga a de gat cu un lan i or din argint. In interior con ine opt perle mari, necesare examenului vizual al vinului ro u, de cealalta parte sunt ni te scobituri alungite care ajuta la examinarea vizuala a vinului alb. Chiar daca in prezent este folosit mai rar, testevinul ramane un simbol al profesiei de somelier.Alegerea vinului pentru fiecare fel de mancare este o adevarata arta, a a cum este o adevarata arta recunoa terea unui vin de calitate, iar somelierii de in vaste cuno tin e din acest punct de vedere. Prezint in continuare cateva recomandari in ceea ce prive te asortarea vinului la mancare:

*      pentru carnea alba se recomanda vinul alb, iar pentru carnea ro ie se recomanda vinul ro u;

*      nu se serve te niciodata un vin dulceag intre alte doua vinuri albe sau ro ii, seci;

*      trebuie sa servim vinurile albe seci inaintea celor ro ii;

*      vinurile albe foarte dulci se servesc dupa cele ro ii;

*      ordinea de servire a vinului este intotdeauna crescatoare, mai intai vinul nou i apoi cel vechi, mai intai cele slabe i mai apoi cele tari.

Fiecare dintre noi poate ajunge un artist al asortarii mancarii cu vinul potrivit, insa prea pu ini dintre noi putem ajunge mae tri ai degustarii i recunoa terii calita ii.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate