Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
ETICHETAREA PRODUSELOR PREAMBALATE


ETICHETAREA PRODUSELOR PREAMBALATE
ETICHETAREA PRODUSELOR PREAMBALATE

Alimentul preambalat este alimentul prezentat la vanzare in ambalajele in care au fost puse inainte de vanzare, continutul acestora neputand fi modificat, fara ca ambalajul sa fie deschis.

Informatiile pe care trebuie sa le cuprinda in mod obligatoriu eticheta

denumirea produsului: trebuie sa corespunda naturii, genului sau proprietatilor alimentului ori materiilor prime utilizate in fabricatie pentru producerea acestui aliment. Denumirea produsului trebuie sa includa informatii privind tratamentele specifice la care a fost supus alimentul (ex. congelat, refrigerat, afumat, superpasteurizat UHT etc.). Marcile de fabrica sau comerciale nu pot inlocui denumirea produsului. Exemple: Dorna - apa minerala naturala (imbogatita cu bioxid de carbon natural); La Dorna - lapte integral (omogenizat, superpasteurizat, UHT).
numele si adresa fabricantului, a importatorului sau a distribuitorului, precum si numele celui care ambaleaza produsul pentru un produs alimentar fabricat in tara, ambalat si distribuit de producator, fara alti intermediari, se va inscrie numai numele si adresa fabricantului (ex. in cazul apei minerale Borsec, pe eticheta se specifica "produs si imbuteliat de Romaqua Group S.A). Cand distribuitorul nu este acelasi cu producatorul (fie chiar si in situatii in care distribuitorul este o subunitate a producatorului), se inscrie numele si adresa amandurora (ex. in cazul apei minerale Dorna, se specifica: produs de Dorna Apenin S.A. vatra Dornei, distributie: sucursala Bucuresti). In cazul produselor de import, se poate intampla ca importatorul sa nu fie acelasi cu distribuitorul, si de aceea se vor inscrie ambele nume si adrese.

termenul de valabilitate (data limita de consum) sau data durabilitatii minimale: Termenul de valabilitate reprezinta limita de timp stabilita de catre producator, pana la care un produs perisabil sau un produs care, in scurt timp, poate prezenta un pericol imediat pentru sanatatea consumatorilor, isi pastreaza caracteristicile specifice. Termenul de valabilitate reprezinta data limita de consum. Dupa aceasta data produsul alimentar devine periculos pentru sanatatea si viata consumatorilor. Exemple de alimente preambalate care au termen de valabilitate: preparatele de carne, laptele si produsele lactate, icrele, maioneza, etc. Termenul de valabilitate se va inscrie astfel: expira la data de; ordinea legala si corecta a datei este: ziua, luna si anul, scrise sub o forma cronologica necodificata: 01.oct.2002 in loc de 01.10.2002. Mentiunea "expira la data de" este necesara si pentru a nu se confunda termenul de valabilitate cu data de fabricatie cum se intampla foarte des in practica. Data durabilitatii minimale reprezinta data stabilita de producator pana la care un produs alimentar isi pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare. Produsele pentru care se stabileste data durabilitatii minimale nu sunt periculoase dupa aceasta data (exemplu: bauturile racoritoare). Se inscrie pe alimente astfel: "a se consuma de preferinta inainte de ziua, luna si anul", sau "a se consuma de preferinta pana la sfarsitul (se trece fie luna si anul, fie numai anul).

Alimentele scutite de indicarea datei durabilitatii minimale:

 • Fructele si legumele proaspete (inclusiv tuberculii de cartof) neprocesate. Aceasta exceptie nu se aplica si semintelor de germinatie.
 • Bauturile continand 10 % sau mai mult in volume alcool.
 • Painea, produsele de panificatie, patiserie si cofetarie care se consuma in 24 ore.
 • Otetul de fermentatie.
 • Sarea de bucatarie, cu exceptia celei iodate.
 • Zaharul si mierea de albine.
 • Produsele zaharoase alcatuite aproape in totalitate din zahar aromatizat sau colorat.
 • Guma de mestecat.
 • Portiile individuale de inghetata nepreambalata.
 • Vinuri, vinuri spumoase, spumante, licoroase, aromatizate si produse similare obtinute din fructe, altele decat strugurii.
 • Bauturi nealcoolice, sucuri de fructe, nectaruri din fructe si bauturi alcoolice in recipiente mai mari de 5 litri, destinate consumului colectiv.

cantitatea neta: se inscrie in unitati de volum (pentru produsele lichide) sau in unitati de masa (pentru celelalte produse). Indicarea cantitatii nete nu este obligatorie pentru alimentele vandute cu bucata; produse care pot inregistra pierderi de volum sau de masa si care sunt vandute la numar sau cantarite in fata clientului (ex. cascaval, salam); produsele a caror cantitate neta este mai mica de 5 g sau de 5 ml. Pentru condimente si plante aromatice este obligatorie indicarea cantitatii nete. Pentru alimentele solide livrate in mediu lichid este obligatorie sa se indice pe eticheta si masa componentei solide.conditii de depozitare si de folosire: exemplu: a se pastra la temperaturi intre 4 si 10 oC

locul de origine sau de provenienta a produsului: (daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor). Denumirea de origine leaga produsul de un loc determinat in care este fabricat produsul respectiv sau din care provine. (ex. salam de Sibiu, sunca de Praga, vin Busuioaca de Bohotin, etc).

concentratia alcoolica: pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2 %.

lista ingredientelor folosite la fabricarea produsului alimentar finit: (adica lista materiilor prime, a aditivilor si a oricaror alte substante folosite la fabricarea produselor alimentare prezente si in produsul finit). Ingredientele se inscriu in ordinea descrescatoare a importantei lor cantitative, determinata in momentul introducerii in fabricatie.

lotul de fabricatie: alimentele nu pot fi comercializate daca nu sunt insotite de o indicatie care sa permita identificarea lotului din care fac parte. Exemplu: seria lotului, data fabricatiei, data imbutelierii sau a culegerii recoltei. Indicarea lotului este precedata de litera "L" cu exceptia cazurilor in care aceasta se distinge cu claritate fata de alte indicatii de pe eticheta.

instructiuni de utilizare: sunt trecute atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a produselor.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate