Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND PROTECTIE CONSUMATORILOR


NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND PROTECTIE CONSUMATORILOR
NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND PROTECTIE CONSUMATORILOR

Dreptul civil reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile dintre oameni privind viata sociala (dreptul de a purta un nume, dreptul la munca, dreptul de a fi respectat, dreptul de proprietate).

Contraventia este un pericol mai redus decat infractiunea si este sanctionata si prevazuta prin legi, decrete, decrete - legi sau alte acte normative.

Dreptul penal reprezinta totalitatea normelor juridice prin care se prevede in ce conditii o fapta este infractiune, felul acestor infractiuni, sanctiunea ce se aplica in cazul comiterii lor, precum si raspunderea penala in scopul apararii ordinii de drept in Romania impotriva unor asemenea fapte.

Incalcarea dreptului penal in Romania se numeste infractiune. Infractiunea este o fapta care reprezinta un pericol social savarsita cu vinovatie si este pedepsita de legea penala.

Statul de drept reprezinta subordonarea statului fata de lege. Ca urmare, nimeni ca autoritate sau persoana publica nu este mai presus de lege. Opusul statului de drept este statul despot (totalitarist).

PRIN CE ISI EXPRIMA STATUL VOINTA?

Constitutia este statutul puterii, deci puterea isi exprima si isi indeplineste prerogativele in limitele stricte ale constitutiei.

Legile se dau pentru a reglementa un anumit sector de activitate sa functioneze in bune conditii.

Decretul este actul prin care presedintele tarii isi indeplineste atributiile.

Decretul - lege are regim juridic similar cu al decretului si se elaboreaza intr-un domeniu in care nu exista alta lege.

Hotararea de Guvern (H.G.) se emite pentru organizarea executarii legilor. H.G. emite procedurile de aplicare a legii, persoanele care sunt implicate in aplicarea legii si sanctiunile care se dau in cazul in care nu se aplica legea.

ACTE NORMATIVE LA NIVELUL COMUNITATII EUROPENE

Regulamentele au caractere obligatorii de la data intrarii lor in vigoare atat pentru statele membre, cat si persoanelor fizice si publice aflate pe teritoriul acestora.

Directivele sunt actele care stabilesc numai obiective obligatorii pentru statele membre lastnd la latitudinea acestora modalitatile de atingere a lor.

Deciziile au caractere obligatorii pentru statele membre sau persoanele juridice carora le sunt adresate.

Recomandarile, rezolutiile si avizele au caracter obligatoriu si au rolul de instrumente indirecte pentru apropierea legislatiilor si prcaticilor nationale.

Acordurile si conventiile sunt intelegeri sub forma scrisa supuse dreptului international si incheiate intre statele membre sau statele membre cu alte state in afara Uniunii Europene.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate