Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Reglementarea infractiunilor contra integritatii corporale sau sanatatii persoanei in Codul Penal Suedez


Reglementarea infractiunilor contra integritatii corporale sau sanatatii persoanei in Codul Penal Suedez
Reglementarea infractiunilor contra integritatii corporale sau sanatatii persoanei in Codul Penal Suedez

Codul Penal suedez a fost adoptat оn 1962 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1965.Acesta contine dispozotii privitoare la majoritatea actelor care constituie crime in Suedia. Prevederi privind alte crime se gasesc si in legi speciale. De asemenea, codul contine dispozitii generale privind toate crimele, sanctiunile prevazute pentru ele si aplicabilitetea legii suedeze.

Traducerea оn limba engleza care a stat la baza acestei lucrari  a fost facuta de Norman Bishop, este bazata pe o traducere realizata cu cativa ani in urma si tine cont de amendamentele la Codul Penal realzare dupa 1 mai 1999.
Infractiunile contra integritatii corporale si sanatatii persoanei sunt prevazute in Partea a II-a intitulata „Despre crime”, capitolul 3 „Despre crime impotriva vietii si sanatatii”.

Articolul 5 reglementeza crima de lovire.

Persoana care provoaca vatamari corporale, boala sau leziuni altei persoane sau ii induce incapacitate fizica, sau o stare asemanatoare de neajutorare, va fi condamnata pentru lovire cu pedeapsa prevazuta de maxim doi ani sau, in cazul unei infractiuni minore, se va aplica o amenda sau pedeapsa cu inchisoarea de maxim sase luni. (Legea 1998:393)

Articolul 6 prevede continutul legal al crimei de vatamare corporala grava.

Daca infractiunea prevazuta la articolul 5 este considerata grava, pedeapsa prevazuta pentru vatamare corporala grava este оnchisoare de minim un an si maxim zece ani.

Pentru a evalua gravitatea infractiunii se va lua in considerare daca infractiunea a pus in pericol viata sau daca infractorul a provocat vatamari corporale grave sau o forma grava de boala sau victima prezinta altfel de forme ale brutalitalitatii sau volentei. 

(Legea 1998: 2)

Articolul 7  reglementeaza crima de ucidere din culpa.

Persoana care din neglijenta provoaca moartea altei persoane va fi condamnata cu pedeapsa prevazuta pentru ucidere din culpa cu оnchisoare pвna la maximum doi ani, sau daca infractiunea este minora, i se va aplica o amenda.

Daca infractiunea este considerata grava, pedeapsa prevazuta este inchisoare de minim sase luni si maxim sase ani. Daca fapta a fost comisa la volanul unui autovehicul, la evaluarea gravitatii infractiunii se va lua in considerare daca faptuitorul se afla sub influenta alcoolului sau altor substante. (Legea 1993: 1462)
Articolul 8 prevede crima de vatamare corporala din culpa.

Persoana care din imprudenta provoaca altei persoane vatamari corporale sau boala care nu sunt de natura minora, va fi sanctionata pentru cauzare de vatamare corporala sau boala, cu amenda sau inchisoarea pana la maxim sase luni.

Daca infractiunea este grava, se va aplica pedeapsa cu inchisoarea pentru o perioada de patru ani. Daca infractiunea s-a comis la volanul unui autovehicul, in aprecierea gravitatii infractiunii se va lua in considerare daca faptuitorul se afla sub influenta alcoolului sau altor substante. (Legea 1993: 1462)

Оn articolul 9 se prevede ca persoana care din neglijenta grava expune o alta persoana la pericol mortal sau la pericol de vatamare corporala sau boala grava, va fi sanctionata pentru punere оn pericol a persoanei cu amenda sau cu inchisoarea de maxim doi ani. 

Articolul 10 stipuleaza ca, in cazul in care infractiunea prevazuta in articolele 7 - 9 a fost comisa cu intentie sau prin ignorarea din neglijenta a obligatiilor care ii revin conform Legii privind conditiile de desfasurare a muncii (Legea 1997:679) pentru prevenirea imbolnavirilor sau accidentelor, pedeapsa va fi pentru neglijenta in serviciu si conforma cu prevederile legii. (Legea1991:679).

Articolul 11 prevede ca pedepsele  referitoare la raspunderea pentru tentativa sau premeditarea unui omor, omor deosebit de grav, pruncucidere sau lovire care nu este de natura minora, precum si premeditarea crimei, omorului deosebit de grav, pruncuciderii sau atac grav sau tainuirea unei astfel de infractiuni, vor fi aplicate conform prevederilor Capitolului 23 (Legea 1991: 679)

Articolul 12 cuprinde dispozitii de natura procedurala, stipuland ca nfractiunea de lovire sau vatamare corporala, daca este considerata a nu fi de natura grava, va fi urmarita penal de un procuror daca partea vatamata depune plangere penala iar daca urmarirea penala este solicitata in interes public (Legea 1991: 679)
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate