Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Puterea judecatoreasca si puterea executiva


Puterea judecatoreasca si puterea executiva


Puterea judecatoreasca si puterea executiva.

a. Instantele judecatoresti de contencios administrativ sunt chemate sa controleze legalitatea actelor administrative.

In anumite domenii a fost reglementat si un control jurisdictional - administrativ al actelor administrative, control efectuat nu de catre judecatori ci de diferite comisii infiintate in cadrul ministerelor, avand totodataa autonomie decizionala. In legatura cu controlul jurisdictional - administrativ se impune a se retine doua caracteristici importante: este facultativ si gratuit; se finalizeaza printr-un act[2] care poate fi atacat in fata instantelor judecatoresti de contencios administrativ, accesul la justitie fiind asigurat si in acest caz.

b. Executivul nu se poate interpune in activitatea de judecata. Se vorbeste despre o ,, relativa dependenta a autoritatii judecatoresti fata de executiv ce decurge din faptul ca activitatea instantelor judecatoresti si a parchetelor este finantata de la bugetul de stat. Astfel, bugetul curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor este gestionat de Ministerul Justitiei, ministrul justitiei avand calitatea de ordonator principal de credite. Faptul ca judecatorii si procurorii sunt numit in functie de catre Presedintele Romaniei nu poate conduce la concluzia unei dependente a autoritatii judecatoresti fata de executiv deoarece numirea se face numai la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii iar ulterior numirii controlul activitatii magistratului si evolutia carierei acestuia sunt in competenta acestui organism independent.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate