Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Problematica martorilor asistenti la derularea perchezitiei


Problematica martorilor asistenti la derularea perchezitiei
Problematica martorilor asistenti la derularea perchezitiei

Potrivit art. 104 alin. (2) si (3) C.proc.pen., perchezitia domiciliara se face in prezenta persoanei la care se efectueaza perchezitia, iar in lipsa acesteia, in prezenta unui reprezentant, a unui membru al familiei sau a unui vecin avand capacitate de exercitiu. Pentru a exista garantia ca aceasta activitate se desfasoara in coordonatele legii, operatiunile de perchezitionare se efectueaza de catre organul judiciar in prezenta unor martori asistenti.

Dificultatile ivite in practica privind asigurarea prezentei martorilor asistenti (locatii aflate in zone mai putin circulate, atitudinea refractara a unor persoane de a comparea ca martori intr-o cauza penala) au conturat opinia conform careia, in situatia actului efectuat de catre procuror, se poate opta intre consfintirea rezultatelor perchezitiei prin semnarea de catre martorii asistenti a procesului-verbal si inregistrarea prin mijloace audio-video a perchezitiei.  De interes pentru acest din urma aspect ar fi o posibila viitoare interventie a legiuitorului, in sensul reglementarii situatiei in care nu persoana perchezitionata ci organul judiciar este cel care vrea sa faca o inregistrare video in domiciliul unei persoane. Infiintarea unui serviciu independent, pe langa primarii, de contactare a persoanelor care sa participe in calitate de martori asistenti la efectuarea perchezitiei prezinta insa, pe langa avantaje, inconvenientul crearii unor "martori de profesie".
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate