Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Persoanele fata de care se produce efectul declarativ


Persoanele fata de care se produce efectul declarativ
Persoanele fata de care se produce efectul declarativ

Scopul consacrarii efectului declarativ al partajului, asa cum a fost el prezentat anterior, ar putea implica, la prima vedere, concluzia caracterului relativ al efectului analizat, adica recunoasterea lui numai in raport cu coindivizarii si cu succesorii in drepturi ai acestora.

Problema determinarii domeniului efectului declarativ nu se pune cu privire la coidivizari, unde manifestarea lui este evidenta si unde, de altfel, isi dovedeste din plin utilitatea. Fiecare dintre coindivizari este protejat de actele incheiate de ceilalti cu privire la bunurile din lotul sau. O ipoteca constituita de exemplu, de unul dintre proprietarii comuni ii este inopozabila titularului lotului ce are in cuprinsul acestuia imobilul ce a format obiectul ipotecii.

Problema aratata se pune deci in raport cu alte persoane si anume in raporturile dintre mostenitori si avanzii sai cauza sau intre avanzii-cauza ai aceluiasi mostenitor.

Doctrina mai veche, imbratisand punctul de vedere al practicii judiciare, a considerat ca efectul declarativ se produce si in raporturile dintre persoanele mentionate. Aceasta inseamna ca daca un coindivizar a constituit ipoteca asupra bunului ce ulterior a fost atribuit altui copartas, creditorul ipotecar nu poate opune ipoteca sa altor creditori ai debitorului sau. El nu poate invoca in acest caz un drept de preferinta asupra fractiunii de pret ce revine debitorului sau. Este un exemplu de manifestare a efectului declarativ intre avanzii-cauza ai aceluiasi mostenitor

Daca un copartajant face un legat in favoarea unui succesor al sau cu privire la un bun indiviz, valabilitatea legatului depinde de atribuirea bunului respectiv catre coindivizarul care a testat. In acest caz consecintele efectului declarativ se manifesta intre copartajant si succesorul sau in drepturi.

Mai mult decat atat, practica judiciara si doctrina recunosc manifestarea efectului declarativ al partajului si in raporturile dintre copartajanti si terti

Pentru opinia ca un astfel de creditor poate avea un drept de preferinta asupra pretului respectiv, desi se recunoaste ca efectul declarativ se manifesta si intre avanzii-cauza ai aceluiasi coindivizar, a se vedea, M. Eliescu, op. cit., p. 297.

A se vedea: St. Carpenaru, op. cit., p. 552; C. Toader s.a., op. cit., p. 171.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate