Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
PRINCIPIUL EGALITATII SI AL NEDISCRIMINARII


PRINCIPIUL EGALITATII SI AL NEDISCRIMINARII
PRINCIPIUL EGALITATII SI AL NEDISCRIMINARII

1. Egalitatea de tratament - Masura derogatorie - Validitate - Limite

Orice diferenta de tratament ce are caracterul unei masuri de exceptie, derogatorie de la un principiu fundamental al dreptului comunitar, nu poate fi considerata ca fiind inca valida, chiar daca regula care a instituit-o nu a limitat in mod expres durata, dupa ce conditiile care o justificau din punct de vedere obiectiv au incetat sa mai existe.
Acesta este indeosebi cazul atunci cand durata limitata in timp a situatiei constituie unul dintre elementele luate in considerare pentru a justifica in mod obiectiv o inegalitate de tratament. Astfel, autorul regulii trebuie sa se asigure ca situatia nu se prelungeste, in mod necorespunzator, dincolo de durata luata in calcul in mod rational, la inceput.

O asemenea constatare nu este contrara principiului legalitatii comunitare care, daca implica, pentru justitiabili, dreptul de a contesta din punct de vedere juridic, validitatea reglementarilor, implica de asemenea pentru toti subiectii de drept comunitar, obligatia recunoasterii deplinei eficiente a reglementarilor atat timp cat invaliditatea lor nu a fost stabilita de catre o jurisdictie competenta.

(Hotarare din 12 decembrie 1996, Altmann s.a./Comisie)

2. Functionari - Asigurare sociala - Asigurare medicala - Fosti membri ai institutiilor - Drept la prestatii - Conditii - Regim diferit fata de cel aplicabil functionarilor - Egalitate de tratament - Violare - Lipsa

Se poate vorbi despre incalcarea principiului de egalitate atunci cand, la doua categorii de persoane, ale caror situatii faptice si juridice nu prezinta diferente esentiale, li se aplica un tratament diferit sau atunci cand situatii diferite sunt tratate identic.Reglementarea nr. 2426/91 nu incalca principiul egalitatii de tratament in masura in care, contrar tratamentului aplicat sotului de care a divortat un functionar din cadrul Comunitatii, aflat la pensie, ea permite persoanelor pe care le vizeaza, atunci cand acestea si-au incetat activitatea, sa continue - in anumite conditii - sa beneficieze de regimul comun de asigurare medicala. In fapt, legatura persoanelor vizate de aceasta reglementare cu Comunitatea este limitata in timp, ca urmare a conditiilor impuse prin mandat, si contrar situatiei functionarilor. In ipoteza in care aceste persoane, la terminarea mandatului lor, nu desfasoara din nou o activitate profesionala ce confera dreptul de a intra sub acoperirea unui regim public de asigurare medicala, noua redactare a art. 1 din reglementarea nr. 2426/91, respectiv a art.11 din reglementarea nr. 422/67/CEE, nr. 5/67/EURATOM si a art.12 din Reglementarea nr. 2290/77, le permite sa continue sa beneficieze de regimul comun. Acest avantaj vizeaza a atenua inconvenientele cauzate celor interesati prin intreruperea activitatii lor profesionale anterioare, in baza mandatului pe care l-au avut in cadrul institutiilor comunitare.

(Hotarare din 16 aprilie 1997, Kuchlenz-Winter/Comisie)


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate