Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Furtul urmarit la plangerea prealabila


Furtul urmarit la plangerea prealabila
FURTUL URMARIT LA PLANGEREA PREALABILA -art.

Potrivit art. 210 Cp., furtul savarsit intre soti ori intre rude apropiate, sau de catre un minor in paguba tutorelui sau, ori de catre ce! care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta, se urmareste numai plangerea prealabila a persoanei vatamate, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Dispozitiile art. 210 Cp, sunt incidente intr-un numar de cinci imprejurari enumerate in mod limitativ, dupa cum urmeaza:.

furtul savarsit intre soti, ia in considerare calitatea speciala dintre parii si se urmareste la plangerea prealabila a persoanei vatamate chiar daca sotii sunt despartiti in fapt. Fapta constituie furt intre soti si nu abuz de in­ credere, daca unul dintre soti sustrage, in scopul insusirii pe nedrept, uneie bunuri din domiciliul comun, deci aflate si in posesia celuilalt sot.

furtul savarsit intre rude apropiate. Sunt rude apropiate, potrivit art. 149
Cp., ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin infiere astfel de rude. De exemplu, in practica ju­ diciara s-a considerat ca infractiunea exista daca partile vatamate sunt fratii mamei faptuitorului.

furtul savarsit de catre un minor in paguba tutorelui sau. Actiunea pe­ nala se pune in miscare din oficiu in situatie inversa, in care tutorele fura in paguba minorului.furtul savarsit de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata;

- furtul savarsit de catre cel care este gazduit de persoana vatamata.
Pentru aplicarea dispozitiilor art. 210 Cp., este necesara o coabitare

efectiva, chiar fara temei legai, in aceeasi camera sau in aceiasi aparta­ment, gospodarirea in comun, ducerea vietii impreuna, cu toate conse­cintele legate de aceasta imprejurare.

Fosta instanta suprema a considerat ca a locui impreuna inseamna a folosi aceeasi locuinta, in intregime sau partial, permanent sau pe o durata de timp limitata, dar avand totusi o durata care sa-i imprime caracter de stabilitate, in timp ce a gazdui inseamna a oferi adapost, ospitalitate, care, prin modul cum a fost acordata, releva in­crederea persoanei vatamate in cel caruia i-a acordat posibilitatea de a folosi locuinta sa, uneori chiar pentru o durata mai scurta de timp.. Deoarece dispo­zitiile art. 210 Cp. se refera la furtul savarsit de cel ce locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta, actiunea penala se pune in miscare din oficiu si nu la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul furtului savarsit de persoana care gazduieste in dauna celui gazduit.

Dispozitiile art. 210 Cp., sunt aplicabile si in cazul furtului calificat deoarece legiuitorul se refera la furt, fara a face nici o distinctie. In situatia in care circumstanta de agravare consta in savarsirea furtului de catre doua sau mai multe persoane impreuna, dispozitiile art. 210 Cp., sunt incidente numai in raport cu inculpatul care se gaseste in una dintre situatiile enumerate in mod limitativ, urmand ca pentru ceilalti coineuipati actiunea penaia sa fie pusa in miscare din oficiu.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate