Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Declarativitate si retroactivitate


Declarativitate si retroactivitate


Declarativitate si retroactivitate

Efectul declarativ constand in esenta in acceptarea ideii ca fiecare coindivizar este prezumat ca a dobandit bunurile sale direct de la defunct, se dubleaza in mod natural si necesar de un caracter retroactiv.

Consecinta a retroactivitatii partajului, toate actele incheiate cu incalcarea regulilor indiviziunii devin ineficace daca bunurile cu privire la care s-au incheiat nu cad in lotul coindivizarului care a consimtit la actul respectiv. Este vorba de acte de dispozitie si de administrare care nu respecta regula unanimitatii, cum ar fi constituirea unei ipoteci, vanzarea-cumpararea, donatia, inchirierea etc. a bunurilor indivize.

Aceste acte nu sunt nule ci doar inopozabile coindivizarilor care nu au consimtit la incheierea lor. Eficacitatea lor depinde de soarta partajului. Actul se consolideaza daca bunul la care se refera revine coindivizarului care l-a instrainat, iar in caz contrar se desfiinteaza cu efect retroactiv, fiind incheiat sub conditie rezolutorie. De aici rezulta doua consecinte:

- soarta acestor acte ramane incerta pe toata durata indiviziunii;

- tertii care au dobandit bunuri in conditiile mentionate, pot si au interesul sa intervina la partaj pentru a nu fi fraudati si pentru a incerca atribuirea bunului, cu privire la care au incheiat actul cu unul dintre coindivizari, in lotul acestuia. 2Retroactivitatea nu este insa de esenta declarativitatii, asa incat a recunoaste efect declarativ partajului nu presupune neaparat acceptarea retroactivitatii acestuia. Este posibil ca un drept sa fie considerat preexistent, dobandit direct de la defunct si totusi sa se tina cont de consecintele declararii lui ca dobandit in acest fel doar de la o anumita data, luand in calcul consecintele decurgand din existenta starii de indiviziune un anumit timp.

A se vedea: Trib. Suprem, sectia civila, decizia nr. 1274/1971, in Repertoriu II, p. 125; C.S.J., sectia civila, decizia nr. 2603/1993, in Buletinul jurisprudentei, 1993, p. 39.

A se vedea Trib. Suprem, sectia civila, decizia nr. 1659/1981, in Repertoriu IV, p. 126, 127.

A se vedea M. Grimaldi, Droit civil. Successions, Litec, 1998, p. 869.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate