Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii



as

Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» CONSTITUTIA


CONSTITUTIA


CONSTITUTIA

Este legea fundamentala a oricarui stat si sta la baza acestuia impunandu-se incepand cu sec XVIII (18) si fiind conceputa intr-o realitate mai larga ce excede juridicului fiind o viziune politica si statala care se identifica cu societatea.

Constitutia a aparut ca urmare a victorie revolutilor, filozoful german Hegel (hegal) spunea ca fiecare popor isi are constitutia care i se potriveste si care I se cuvine.

Prima constitutie aparuta in lume este constitutia Angliei din 1215 denumita Magna cartum libertate.



Prima constitutie scrisa in lume este constitutia americana din 1787. Iar prima constitutie scrisa in Europa este cea din Franta din 1791.

Declaratia franceza a drepturilor omului si cetateanului a fost urmare a revoltiei franceze si dateaza din anul 1789, aceasta stabile aca orice societate in care garantia drepturilor nu este asigurata nici separatia puterilor stabilita nu are constitutie.

Constitutia este asadar o categorie istorica aparuta pe o anumita treapta a dezvotarii societatii mult mai tarziu decat legile, reprezentand evolutia sistemului legislativ si exprimand o ideologie politica si juridica.

Etimologic cuvantul constitutie provine din latinescul constitutio care inseamna starea unui lucru.

Initial constitutia a fost conceputa ca un ansamblu de norme juridice care aveau ca scop limitarea puterii guvernantilor si garantarea drepturilor fundamentale ale omului, ulterior fiind transformata printr-o conceptie noua care se refera la faptul ca normele constitutionale trebuie cuprinse intr-o lege sistematica si care sa se bucure de o eficienta juridica superioara celorlalte legi.

Din punct de vedere al formei se cunosc doua categorii de constitutii :

cutumiare (nescrise) ( Anglia, Israel, Noua Zeelanda ) care sunt rezultatul experientei, traditilor, precedentelor, principiile fundamentale fiind cristalizate in decursul timpului in activitatea statala.

Si in prezent constitutia engleza cuprinde o parte scrisa in care sunt cuprinse dreptul statuar (statute law) si dreptul judiciar sau al precedentelor ( common law) si o parte nescrisa formata din dreptul cutumiar.

constitutii scrise care ofera precizie, certitudine, claritate si s-au impus dupa secolul XVIII (18) intemeindu-se pe trei teorii de referinta :

♦ teoria contractelor scrise (pacte) ( in luptele burgheziei cu regele, lupte ce aveau drept scop limitarea puterii regale s- au incheiat unele pacte scrise : petition o rights 7 iunie 1628)

♦ teoria domniei legilor ( legea trebuie respectata de toti)

♦ teoria contractului social exprimata de Jean Jaques Rousseau care a spus ca statul este rezultatul intelegerii a cetatenilor.

In literatura juridica moderna notiunii de constitutie i s-au dat mai multe definitii si s-au conturat in timp o serie de elemente definitorii si care trebuie sa apara in orice definitie :

caracteristica de lege (contine norme juridice)

legea fundamentala

are forta juridica suprema

este baza juridica a legislatiei

are continut complex, cuprinde principiile fundamentale pt toate domeniile vietii

este temelia organizarii statale

prezinta cacarcter de stabilitate, prevederile ei privesc cu precadere puterea de stat

reglementeaza relatiile sociale care apar in procesul instaurarii, exercitarii si mentinerii puterii de stat

se adopta in forma scrisa, solemna si sistematica.

Constitutia este legea fundamentala a unui stat constituita din norme juridice, investita cu forta juridica suprema care reglementeaza acele relatii sociale fundamentale care sunt esentiale pentru instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii politice a populatiei.

Continutul normativ al constitutiei

Din moment ce constitutia este o lege dar se deosebeste totusi de celelalte legi, se pune problema sa identificam ce norme juridice trebuie sa contina identificarea continutului normativ, prezinta un real interes pt activitatea de redactare a constitutiei si a legilor si trebuie sa exprime concret importanta sa ca si pozitia in sistemul normativ.

Stabilirea acestui continut se face in functie de continutul si valoarea relatiilor sociale, reglementate in considerarea practicilor si traditilor prin sintetizarea celor mai importante relatii din toate domenile.

In determinarea continututlui normativ se are in vedere definirea constitutiei in sens material si in sens formal.

In sens material se inteleg toate normele juridice constitutionale, indiferent in ce act juridic sunt .

In sens formal ne referim numai la acele norme juridice cuprinse in constitutie.

Din punct de vedere al structurii tehnico-juridica elementul de baza al constitutiei ca si al legilor este articolul.

EX : CONSTITUTIA STATELOR UNITE CONTINE 7 ARTICOLE SI 26 DE AMENDAMENTE, CONSTITUTIA CHINEI CONTINE 138 DE ARTICOLE, CONSTITUTIA PORTUGALIEI CONTINE 298 DE ARTICOLE, IAR CONSTITUTIA ROMANIEI CONTINE 156 DE ARTICOLE .





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate