Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Reguli generale metodologice aplicate in investigarea omuciderii


Reguli generale metodologice aplicate in investigarea omuciderii


Reguli generale metodologice aplicate in investigarea omuciderii

In investigarea oricarei inractiuni, organul de urmarire penala trebuie sa respecte, alaturi de prevederile legale, si o serie de reguli metodologice, atat cu caracter general cat si particular, potrivit specificului fiecarei categorii de infractiuni.

Reg gen metodologice, impuse de practica judiciara, sunt in esenta urm:

a)      Efectuarea cercetarii omorului de catre o echipa complexa (procuror, medic legist, lucratori de politie) condusa de procuror in scopul desfasurarii activitatii de urmarire penala intr-un mod unitar, bine coordonat.

b)      Asigurarea operativiatii printr-o organizarea eficienta a cercetarii, acordandu-se prioritate actv care reclama o max urgenta :

CFL

ascultarea imediata a pers care au cunostinta despre fapta savarsita, victima, agresor,

dispunerea constatarilor tehnico stiintifice si a expertizelor judiciare,

urmarirea fara intarziere a persoanei suspecte.

c)      Cercetarea atenta, completa si calificata a locului faptei (data fiind imp in stabilirea imprejurarilor cauzei si a identif autorului omorului)d)      Planificarea judicioasa a intregii activitati de urm pen (in elaborarea versiunilor urmand sa se tina seama de date reale, bine verificate ale cazului, a.i. sa fie posibil adm din timp a probelor)

e)      Stabilirea cu exactitate a elementelor constitutive ale infractiunii, ancheta trebuind sa porneasca de la fapta la autor si nu invers.

f)        Asigurarea continuitatii desf urm pen : echipa de investigare care a efectuat actele premergatoare trebuie sa desfasoare intreaga cercetare pana la finalizarea cazului.

g)      Efectuarea cercetarii in stricta conformitate cu prev legii procesual penale si cu aplicarea celor mai adecvate metode tehnico-stiintifice si reguli metodologice criminalistice pe intrega durata a desfasurarii procesului penal.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate