Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Elaborarea versiunilor de urmarire penala in cazul mortii violente


Elaborarea versiunilor de urmarire penala in cazul mortii violente


Elaborarea versiunilor de urmarire penala in cazul mortii violente.

Regula de baza dupa care trebuie sa se orienteze organele judiciare, in cercetarea infractiunilor de omucidere : organizarea judicioasa a anchetei si planificarea urmaririi penale, in scopul clarificarii imprejurarilor in care a fost comis omorul si al identificarii faptuitorului.

Astfel, un loc central in ocupa elaborarea versiunilor de cercetare penala, referitoare la :

natura mortii violente (mor, sinucidere, accident)- persoana autorului

- mobilul infractiunii

- imprejurarile in care a fost savarsita infractiunea

Se pleaca de la un minim de date precise si concrete, referitoare la fapta, preluate atat pe cale procesuala (CFL, ascultare de martori) cat si extraprocesuala (zvonuri, scrisori anonime).

In ancheta omorului, primele date concrete desprinse de procuror permit elaborarea de versiuni plauzibile cu privire la natura mortii (daca este vorba de o moarte violenta pe care persoana nu si-ar fi putu sa o provoace singura, suntem in prezenta a 2 versiun posibile : moarte  / accident).

Problemele devin mai complexe in cazurile privind disparitia de persoane, cand pe langa versiunile privind o moarte patologica se mai discuta despre parasirea domiciliului, rapire. De asemenea, tb tinut seama de faptul ca un omor poate fi disimulat printr-un accident sau sinucidere.

In esenta, de cele mai multe ori raspunsul la intrebarea: cui ii profita omorul / cine avea interesul sa-l comita este decisiv.

Criterii de elaborare a versiunilor

Punctul de plecare il reprezinta victima, intrucat ea furnizeaza cele mai importante elemente pentru elucidarea cazului. Astfel, se da expresie unei importante reguli metodologice : in investigarea omuciderilor, trebuie sa se porneasca totdeauna de la fapta la faptuitor.

In elaborarea versiunilor, procurorul trebuie sa se raporteze la 2 mari categorii de date :

datele obtinute de la fata locului si din examinarea cadavrului - pot fi desprinse informatii cu privire la persoana autorului, la mobilul faptei, modul de aparare si mijloacele intrebuintate ;

- datele rezultate din ascultarea martorilor, a rudelor ori din investigatii privitoare la victima - pot fi cunoscute astfel obiceiuri, pasiuni, vicii.

Este absolut necesar sa se stabileasca cat mai exact unde, cand, cu cine si in ce mod si a petrecut timpul victima inaintea survenirii decesului sau a disparitiei.

Elaborarea versiunilor devine o operatie deosebit de dificila in cazul omorurilor cu mobil bizar, marea lor majoritate fiind savarsite de persoane instabile psihic sau aflate sub influenta alcoolului intr-o manifestare huliganica.

Verificarea versiunilor

Versiunile sunt verificate, aceasta fiind o activitate obligatorie ce tine de esenta ceretarii omorului. In cadrul fiecarei versiuni, se procedeaza la clarificarea problemelor sale specifice, prin efectuarea activitatii de urmarire penala prevazute in ipoteza respectiva (ascultarea martorilor, reconstituire, etc).

Versiunile vor fi verificate concomitent, pana la eliminarea celor neconforme cu realitatea.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate