Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
» Personalul din penintenciare


Personalul din penintenciare
PERSONALUL DIN PENINTENCIARE

Poate mai mult ca alte subsisteme sociale, penintenciarul are o nevoie crescuta de homeostazie in toate compartimentele sale umane si normative. Specificul muncii face din calitatea personalului un factor decisiv al stabilitatii si credibilitatii acestei institutii. Succesul professional va fi determinat de prestigiul personal, de eficacitatea relatiilor interpersonale, de buna orintare in mediul social actual. Toate acestea devin imporatante si din cauza influentelor care vin din partea “obiectului muncii” sub forma mentalitatilor, vocabularului, stilului de viata.

A forma personalul din penintenciare este dificil dar incercand dar incercand sa formam o corespondenta intre cea ce face efectiv un lucrator de penintenciar sic ea ce credem ca trebuie sa cunoasca sis a faca, dificultatile se multiplica si mai mult. De la imaginile artificial frumoase si romantismul steril in materie de formare a personalului pana nu de mult, la competenta vizibila, maniere agreabile, transparenta, neutralitate binevoitoare, intelegere corecta a timpurilor in care traim, de la convingerea ca esti si trebuie sa ramai doar un umil subordonat la conceptia conform careia cea ce faci este o munca de terapie sociala, ca reglementarile in vigoare au o limita dincolo de care trebuie sa te descurci singur, orientat doar de valorile in care crezi, este un drum lung. De la pozitia normala, detasata, indiferenta fata de detinut, la viziunea globala asupra locului si rolului, institutiei in cadrul mecanismelor de aparare sociala si efortul de a face din penintenciar intr – adevar un loc unde se renaste, este iar o cale lunga. A avea o inalta idée despre viata si om, conduce spre framantari interioare cand esti pus in fata de a administra existente care temporar au valoarea diminuata.
Revenind la personal si exigentele formarii sale, mai trebuie tinut cont si alte aspecte: fenomenologia penintenciara este mult mai larga decat limitele juridicului, ponderea disciplinelor trebuind sa reflecte adevarate raporturi gasite in activitatea cotidiana; diversele categorii de personal trebuie pregatite si perfectionate diferentiat: unele pentru “azi” altele pentru “maine”, iar comandantii din penintenciare, cu necesitatea pentru “poimaine”, adevarata competenta profesionala inseamna calificare si moralitate, in perioada de tranzitie care o traversam, accentual cazand mai ales pe al doilea termen; o organizatie devine moderna cand are o viziune sistemica asupra domeniului sau, isi informatizeaza informatiile, se preocupa de prognoza dificultatilor, isi formeaza expertii, iar primatul omului este dincolo de orice indoiala; personalul din penintenciare se gaseste nu in fata ci pe aceasi scena cu detinutii; a fi partener de viata cu ei inseamna a le fi in primul rand superiror in univers sufletesc, iar daca penintenciarul este deseori a frontiera a civilizatiei,a-ti face datoria inseamna intai de toate a fi om; a stimula personalul sa invete, sa doreasca sa progreseze, inseamna a statua relatii foarteclare cu criteriile de recrutare, evaluarea anuala, sistemul de premiera si bineinteles promovare in posturi.

Participarea personalului la viata organizationala este determinate de modul cum percep acestia valorile si normele explicit formulate la nivelul institutiei, de evaluarea diverselor aspecte ale activitatii desfasurate zi de zi si legatura acestora cu nevoilesi aspiratiile fiecarui membru in parte. In structura satisfactiei profesionale intra atat satisfactia globala care priveste munca, familia si calitatea vietii, toate private la modul general. Desigur, mai importanta este satisfactia globala, ea determinant gradul implicarii individului in munca si mai putin nemultumirile particulare, care privesc mai ales aspiratiile de moment ale persoanei.

Exista aproape o unanimitate de pareri privind rolul pozitiv al institutiei penintenciare in cadrul statului de drept, de asemenea, majoritatea personalului a inteles si accepta ratiunile tacerii Directiei Generale a Penintenciarelor in sudordinea Minesterului Justitiei. In procente mari personalul din penintenciare considera ca se bucura de prestigiu in ochii cunoscutilor, fiind multumiti de corespondenta care exista intre solicitarile muncii si calitatii personale.situatia actuala din unitati cunoaste greutati in desfasurarea activitatilor cu detinutii pe fondul dorintelor acestora de a muncii, dar si in asteptarea unor decrete de gratiere. Cadrele au pareri impartite referitor la conditiile de viata ale detinutilor (posibilitatea de a telefona acasa, calitatea hranei, conditiile de igiena).

Personalul din unitati nu considera necesara schimbarea actualei legislatii, in schimb, in procente foarte mari sunt de parere ca actualele cladiri trebuie reparat si construit cate un penintenciar in fiecare judet. Peste 60% din cadre apreciaza ca in caz de revolta vor trebui sa intervina forte din afara mai bine dotate tehnic sin u din unitate.

Conduita de fiecare zi a detinutilor dintr-un penintenciar este determinate de multitudinea de factori – materiali si spirituali, obiectivi si subiectivi, sociali si psihosociali – care numai in corelatie si interdependenta lor devin relevanti pentru intelegerea climatului specific unitatii, si pe acest fond, pentru explicarea si prevenirea unor evenimente negative individuale sau de grup. Cu toate eforturile de aface penintenciarul mai uman, el ramane sub semnul saraciei mijloacelor care sa asigure un confort satisfacator. Gradul de cultura redus, dar mai ales semnificatia negative atribuita executarii pedepsei cu inchisoarea, ii face pe multi condamnati san u aprecieze corect activitatea depusa de catre cadre pentru a le asigura conditiile de viata prevazute de lege.De aceea, daca in anumite perioade, la unele unitati condamnatii apreciaza ca sunt neglijate aspecte care privesc viata detinutilor – hranirea, asistenta medicala, igiena, activitatile sportive – acest fapt afecteaza relatiile firesti dintre detinuti si personal, putand genera tensiuni si chiar revolte. Acest lucru nu trebuie sa surprinda deoarece omul suporta dramatic represiunea, indiferenta sau dispretul pentru fiintarea lui sinsibila vitala: calitatea vietii detinutilor este in mare masura sociala, de functionarea careia trebuie avut grija permanent.

Nemultumirea cronica a detinutilor fata de conditiile de viata oferite de mediul penintenciar este o caracteristica definitorie pentru mentalitatea detinutilor, de aceea va trebui statuat si explicat mai bine condamnatilor criteriile si normele dupa care este conceput modul ,de viata in detentie, factorii de care este influentat, masurile alternative prevazute in anumite cazuri, faptul ca in toate unitatile se respecta aceleasi reglementari. Trei elemente de regim au o importanta hotaratoare pentru linistea detinutilor: asistenta medical, starea de igiena si calitatea hranei. In penintenciar conditiile de viata nu sunt doar o rezultanta a prevederilor legale ci un factor determinant pentru realizarea finalitatii sociale a acestei institutii. Chiar daca vor exista mereu diferente intre “este: si “trebuie”, poziti individului fata de autoritate va fi intotdeauna decisa de cea ce crede ca “merita” sa i se dea in imprejurarile specifice de viata. Acest lucru este cu atat mai preoccupant cu cat modelul de detinut care prolifereaza este din pacate cel de “om centrat pe satisfactia imediata”, care refuza orientarea pe termen lung, care valorizeaza nevoile simple mai ales biologice si da dovada de o mare doza de egocentrism.

Chiar daca venirea in penintenciar eate un esec de viata, dupa o scurta perioada, detinutii reconsidera in general tehnicile de conservare a propriei vieti, devenind mai agresivi, consumand in mod excesiv “drepturile” pe care le au, acestea avand un rol compensator pentru toate fustrarile inerente statutului de detinut. Mai adaugam si aparitia unor false nevoi determinae de relatiile nevazute din lumea condamnatilor – de exemplu tigarile pentru cei care nu umeaza dar le folosesc ca moneda pentru a-si atinge alte scopuri – nevoi care amplifica si mai mult sentientul de saracie al detinutilor.

In aceste conditii, largirea gamei obiectelor si alimentelor ce pot fi aduse de familie va atenua mult asteptarile detinutilor fata de administratia penintenciarelor.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate