Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
OPORTUNITATEA INCRIMINARII SI COMBATERII INFRACTIUNII DE CONTRABANDA


OPORTUNITATEA INCRIMINARII SI COMBATERII INFRACTIUNII DE CONTRABANDA




OPORTUNITATEA INCRIMINARII SI COMBATERII INFRACTIUNII DE CONTRABANDA

Dintotdeauna contrabanda a fost considerata o incalcare grava a legii deoarece prin savarsirea ei se pun in pericol si se lezeaza valori sociale de maxima importanta pentru ordinea de drept.[1]

Dincolo de eventualitatea sau realitatea prejudiciilor cauzate intereselor fiscale ale statului se afla interesele legitime ale cetatenilor periclitate prin introducerea sau scoaterea frauduloasa a marfurilor in si din tara. Asemenea practici au ca principal efect intretinerea asa-numitei 'economii subterane' si, in consecinta, subminarea celei de 'suprafata', adica a celei legale.




Incriminarea infractiunii de contrabanda este un "imperativ absolut" pentru asigurarea ordinii in domeniul raporturilor juridice vamale asadar, pentru protejarea regimului juridic vamal.

Desfasurarea normala a raporturilor juridice vamale conditioneaza realizarea unor interese ale statului, cum ar fi protectia finantelor publice, siguranta operatiunilor comerciale, desfasurarea normala a unor procese economice. Orice activitate economica efectuata intr-un cadru legal devine ineficienta in conditii de concurenta cu o alta situata in afara prescriptiilor legii. Intr-un final, activitatea economica legala poate fi sufocata de cea subterana.

Pentru a limita cat mai mult producerea unor asemenea fenomene, statul intervine cu masuri care, de cele mai multe ori, urmaresc un scop reparatoriu (amenzi, confiscari)[2]. Sunt situatii, insa, cand incalcarile

reglementarilor legale, datorita gravitatii lor, nu pot fi stavilite doar prin sanctiuni civile, fiind necesare masuri represive cu caracter penal. Acestea se infaptuiesc prin incriminarea contrabandei si a celorlalte infractiuni vamale.

Avand in vedere ca in esenta sa contrabanda este o actiune ilicita de eludare a taxelor vamale se poate aprecia ca incriminarea infractiunii a avut drept cauza principala asigurarea incasarii acestui impozit. De la inceputuri, taxele vamale au oscilat intre a avea un rol economic sau unul fiscal. In vremuri normale taxele asupra marfurilor importate sau exportate au avut totdeauna un rol protectionist pentru economia nationala. In timpuri de criza, de dificultati financiare, obiectivul fiscal a prevalat in raport cu cel economic. Tocmai in asemenea imprejurari, cand fiscalismul devine excesiv, frauda se dezvolta vertiginos. Prima reactie a statului este aceea de a inaspri sanctiunile si de a spori exigenta controlului, dar practica demonstreaza ca frauda nu dispare si nici macar nu se diminueaza. Rezulta de aici ca mijloacele de combatere trebuie cautate in alta parte.

Cu siguranta ca o incriminare corecta a contrabandei reprezinta o garantie a descurajarii si contracararii. Ea singura, insa, nu este suficienta.

Studiile si analizele de specialitate au relevat ca temperarea spiritului fiscal, cresterea productiei de marfuri, in general imbunatatirea starii comerciale, a nivelului de trai si educarea contribuabililor pot determina in mod natural reducerea fraudelor vamale.

Obligatia statului roman de a incrimina si combate infractiunile vamale, in principal contrabanda, deriva si din prevederile unor acte normative internationale la care romania este parte, la care a aderat ori le-a ratificat. In temeiul acestora, Romania si-a asumat obligatia de a asigura drepturile si libertatile tuturor persoanelor indiferent de cetatenie sau nationalitate aflate in teritoriul sau vamal, inclusiv eliminarea riscului vreunui prejudiciu cauzat prin savarsirea infractiunii de contrabanda.

1. Locul si timpul savarsirii infractiunii :

In legatura cu locul comiterii infractiunii de contrabanda , s-a constat ca, de regula aceste infractiuni pot fi comise in urmatoarele locatii :

in punctele de trecere a frontierei si terenurile inconjuratoare,

in orice punct de pe linia de frontiera,

in porturi aeroporturi , statii C.F.R.,

prin intermediul mijloacelor de transport rutiere, feroviare maritime si de transport,

prin intermediul fabricilor sau a altor societati comerciale aflate intr-un fel sau altul in legatura cu '' proprietarii firmelor fantoma'' aflate in proprietatea sau sub controlul contrabandistilor,



prin unitati specializate in import-export,

sau prin orice alt loc unde sunt descarcate marfuri care ar fi trebuit sa tranziteze statul nostru.

Stabilirea cu exactitate a locului unde s-a savarsit infractiunea, prezinta importanta din mai multe considerente.

Astfel, locul faptei ofera de cele mai multe ori, posibilitatea identificarii urmelor si mijloacelor materiale de proba .

Totodata, cunoasterea locului faptei constituie punctul de plecare in identificarea martorilor, sau a eventualilor complici la efectuarea infractiunii.

Cunoasterea locului faptei poate duce, de asemaenea, la stabilirea legaturilor din alte state ale faptitorilor si la constatarea infractiunilor flagrante.

Stabilirea timpului in care s-a desfasurat activitatea ilicita prezinta importanta pentru o corecta incadrare juridica a faptei penale si totodata pentru individualizarea raspunderii penale.

Daca faptuitorii savarsesc, la diferite intervale de timp si in executarea unor rezolutii infractionale diferite fapte sau acte care se regasesc in continutul infractiunii de contrabanda, vom proceda la tratarea acestor infractiuni dupa cate rezolutii infractionale sunt.

Daca faptuitorii savarsesc la diferite intervale de timp, insa in executarea aceleasi rezolutii infractionale , fapte sau acte ce pot constitui continutul infractiunii de contrabanda , vom avea o singura infractiune in forma continuata.

In cadrul infractiunii continuate vom distinge un moment al consumarii si un moment al epuizarii infractiunii.

Momentul consumarii infractiunii de contrabanda il reprezinta momentul in care sunt indeplinite practic toate conditiile cerute de lege pentru existenta infractiunii de contrabanda. Codul Penal a stabilit ca data savarsirii infractiunii constituie data comiterii ultimei actiuni.

Stabilirea momentului epuizarii infractiunii prezinta interes public in cea ce priveste aplicarea legii penale in timp, aplicarea dispozitiilor cu privire prescriptia raspunderii penale si in legatura cu stabilirea raspunderii penale pentru fapta comisa in mod continuat, inceputa in timpul minoritatii si epuizata in perioada in care faptuitorul a devenit major.

Astfel, in cazul in care infractiunea a inceput a fi savarstita cand in vigoare era o lege penala dar care a incetat dupa intrarea in vigoare a altei legi, se va proceda la aplicarea acestei legi din urma, chiar daca este mai aspra, deoarece infractiunea se considera savarsita sub imperiul acestei ultimi legi.

Daca fapta penala a fost savarsita de un minor se va aplica regimul sanctionar specific infractorului minor, daca insa o parte din actiuni s-au efectuat inainte de varsta majoratului , iar epuizarea infractiunii a avut loc dupa implinirea varstei majoratului, faptuitorul va raspunde potrivit regimului de sanctionare al infractorilor majori. Imprejurarea ca unele actiuni au fost savarsite in perioada minoritatii pot fi apreciate de instanta ca o circumstanta atenuanta juridic.

2. Cauzele, conditiile si imprejurarile care au determinat,

favorizat sau inlesnit savarsirea infractiunii de contrabanda

Eradicarea infractiunii de contrabanda nu este posibila fara cunoasterea in concret a cauzelor generatoare, a conditiilor si imprejurarilor care au favorizat sau au inlesnit savarsirea infractiunii.

Pe baza analizelor acestor elemente, la nivelul intregii tari pot fi luate ori propuse unele masuri corespunzatoare de prevenire.

Din studiul fenomenului infractional distingem urmatoarele cauze, conditii si inprejurari care au determinat favorizat sau inlesnit savarsire infractiunii de contrabanda:

legislatia necorespunzatoare existenta in momentul de fata in Romania,

incapacitatea economiei romanesti de a produce suficiente produse de larg consum care sa fie competitive si pe plan mondial,



conformatia geopolitica existenta in aceasta parte a Europei,

existenta diferitelor interdictii sau limitari cu privire la importul sau exportul unor diferite categorii de marfuri,

existenta unor masuri de protectie a economiei nationale prin instituirea taxelor vamale, a accizelor, la toate acestea adaugandu-se necesitatea obtinerii unor categorii diferite de bunuri provenite din alte tari,

intensificarea traficului de marfuri si de calatori,

existenta unor preturi sau a unor calitati diferite la aceleasi produse,

coruptia,

inflatia,

lipsa de control sau controlul superficial efectuat la punctele de control vamal,

intelegerea gresita a democratiei si tendinta unor persoane de a se imbogati in scurt timp si pe orice cale,

tendinta de organizare a unor grupuri de infractori, cea ce atrage dotarea cu arme, munitii, explozivi si chiar "ajutoare" ca stupefiantele,

posibilitatea relativ usoara de a falsifica unele documente si chiar a unor stampile apartinand diferitelor institutii ale statului, datorita simplitatii lor.



Fi. Sandu, op. cit..p. 6

A se vedea contraventiile vamale din Regulamentul de aplicare al codului vamal al Romaniei, aprobat prin H.G. 1114/2001.








Politica de confidentialitate





Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate