Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Pregatirea ascultarii martorilor


Pregatirea ascultarii martorilor


Pregatirea ascultarii martorilor

Este o regula necesara ce se cere a fi respectata in toate imprejurarile.

Aspecte generale

1. Studierea dosarului cauzei: are ca obiect identificarea faptelor si imprejurarilor ce pot fi clarificate cu ajutorul declaratiilor martorilor. Piesele existente la dosar vor trebui supuse unui examen aprofundat pentru ca acestea pot servi indirect elucidarii unor imprejurari indirecte ale cauzei.

2. Stabilirea martorilor care pot fi audiati: intr-o prima etapa, se identifica persoanele care au avut posibilitatea de a percepe direct faptele si imprejurarile cauzei, iar intr-o a doua etapa, in cazul existentei unui numar mare de astfel de persoane, se va face o selectie a martorilor in functie de calitatea datelor pe care le detin acestia, a personalitatii lor, a obiectivitatii lor in raport cu cauza cercetata.

3. Cunoasterea personalitatii martorilor: presupune obtinerea de date cu privire la profilul psihologic al acestora, dar si pregatire, ocupatia, eventuale relatii cu persoanele care au savarsit infractiunile.

Elemente tactice aplicate in pregatirea ascultarii martorilor:

determinarea ordinii de audiere: martorii principali, care au perceput nemijlocit faptele, vor fi ascultati inaintea martorilor indirecti. Aceasta ordine mai poate fi stabilita si dupa natura relatiilor dintre martor si partile in proces.stabilirea momentului audierii: un element tactic, in stransa legatura cu ordinea de ascultare. Momentul audierii este ales tinandu-se cont de mai multi factori: evitarea posibilei intelegeri intre martori (ca si evitarea influentarii celui audiat de partile in proces), iar pentru aceasta citarea se face de urgenta, in zile diferite pentru a se evita intalnirile dintre martori si discutiile aferente; trebuie avut in vedere programul de activitate si profesia persoanei, numai daca acest lucru nu stanjeneste urmarirea penala si nu stanjeneste autoritatea magistratului; locul de audiere este, de regula, sediul organului judiciar, fara a se exclude alte locuri.

pregatirea audierii: necesita intocmirea unui plan de ascultare, uneori pentru fiecare persoana in parte. Planul include: probleme de clarificat, intrebari si ordinea de adresare a lor, eventuale date desprinse din dosar pe care anchetatorul le poate folosi in timpul ascultarii. Pot fi pregatite si unele elemente care pot ajuta martorul sa isi aminteasca imprejurarile in care s-a savarsit fapta sau alte probe care trebuie prezentate acestuia.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate