Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Primele masuri luate in vedere in investigarea furtului si a talhariei


Primele masuri luate in vedere in investigarea furtului si a talhariei


Primele masuri luate in vedere in investigarea furtului si a talhariei

1. Constatarea infractiunilor flagrante - in conditiile art. 465 C.proc.pen. Solutionarea cazului este relativ simpla (ex.: autorul este prins sau urmarit uneori chiar de partea vatamata, martorii oculari, strigatul public, acest lucru se intampla adeseori in piete sau locuri publice). Autorul infractiunii este retinut pe loc si identificat, perchezitionat si interogat asupra faptei comise.

Cercetarea la fata locului - este un act procedural indispensabil in cercetarea infractiunilor de furt si talharie. "Locul savarsirii faptei" trebuie privit, notional, in sens larg: nu doar locul propriu-zis de sustragere a bunurilor, ci si cai de acces, itinerariu, locul de ascundere a bunurilor.Prin cercetarea la fata locului pot fi obtinute date importante in ceea ce priveste metodele si mijloacele folosite, numarul de persoane, timpul de operare, drumul parcurs, bunurile furate. Vor fi ridicate eventualele urme, instrumente folosite. Din toate acestea pot fi desprinse si "deprinderile profesionale" ale faptuitorului, gradul sau de specializare. O precizare importante: multe urme in cazul savarsirii infractiunilor in discutie iau forma microurmelor.

Nu trebuie neglijata exploatarea urmelor olfactive (cu caini de urmarire), neexcluzandu-se nici urmele biologice.

Din interpretarea urmelor lasate in campul infractional OCP va putea trage primele concluzii privind modul de operare, inca din momentul cercetarii la fata locului, sa elaboreze primele versiuni, precum si o lista de suspecti.

3. Ascultarea persoanei vatamate vizeaza doua obiective importante:

obtinerea de date concrete privind bunurile sustrase, modul cum se prezenta locul faptei inainte de sustragere, personele care aveau cunostinta de bunuri: celui vatamat i se pun intrebari in legatura cu suspiciunile sale in legatura cu persoana autorului;

in cazul talhariei, victima ii va furniza date despre numarul infractorilor, modul de operare. Iar in cazul in care exista pericolul mortii victimei, cu atat mai mult acesta ascultare trebuie sa se faca imediat. Trebuie sa se tina cont si de starea de tulburare psihica a personei vatamate, inevitabila in aceste situatii. Este posibil ca, din cauza starii de soc, victima sa nu reuseasca sa isi aminteasca nimic din cele intamplate.

4. Audierea martorilor are drept scop stabilirea acelor imprejurari, epdioade ale furtului sau talhariei ce au fost percepute direct, in momentul savarsirii lor ca si identificarea autorului din cercul personelor suspecte (prezentarea spre recunoastere). Audierea martorilor poate fi diferentiata dupa modul in care acestia au avut legatura cu fapta prevazuta de legea penala.

5. Efectuarea de perchezitii ofera posibilitatea descoperirii bunurilor furate, precum si a altor mijloace materiale de proba capabile sa serveasca la elucidarea cauzei.

In cazul infractiunilor flagrante, se procedeaza de indata la efectuarea perchezitiei corporale. Perchezitia poate fi si domiciliara, situatie in care se urmareste recuperarea bunurilor ascunse de faptuitor si instituirea unui sechestru asupra acestora in vederea returnarii lor personei vatamate prin savarsirea infractiunii.

6. Identificarea si prinderea faptuitorilor este o activitate esentiala a OCP. Sunt folosite toate datele obtinute pe parcursul desfasurarii urmarii penale.

Printre posibilitatile de identificare - intalnite des in cazul furturilor - se cuvin mentionate cele pe baza modului de operare. Aceste diverse moduri sau procedee specifice de savarsire a furturilor sau talhariilor reprezinta, uneori, adevarate "amprente" ale autorilor lor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate