Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Particularitati ale cercetarii la fata locului in cazul accidentelor rutiere


Particularitati ale cercetarii la fata locului in cazul accidentelor rutiere


Particularitati ale cercetarii la fata locului in cazul accidentelor rutiere

Acest tip de cercetare reprezinta unul dintre cele mai importante acte de urmarire penala, cu caracter imediat si necesar. Cercetarea la fata locului in cazul accidentelor de circulatie este orientata in doua directii importante: stabilirea imprejurarilor de loc, timp si mod in care s-a produs accidentul, precum si descoperirea, fixarea si ridicarea urmelor formate cu ocazia producerii accidentului. OCP are ocazia sa formuleze primele versiuni referitoare la accident dupa efectuarea acestei cercetari (acestea sunt deosebit de importante in cadrul accidentelor in care autorul a fugit).

De altfel, accidentele de circulatie se impart in doua categorii: cele in care autorul a ramas la locul accidentului (inclusiv atunci cand a dus victima la spital si s-a reintors) si cele in care autorul a parasit locul accidentului (se impune identificarea autorului).

Primele masuri dupa accident sunt luate de organul de politie ajuns: acordarea primului ajutor, asigurarea pazei locului, identificarea celoralalte persoane implicate in accident si a martorilor, raportarea evenimentului, luarea masurilor de decongestionare a circulatiei.

Aceasta cercetare cuprinde mai multe etape:

1. Pregatirea cercetarii locului accidentului - cercetarea se face de o echipa mixta (eventual, nu se exclude participarea procurorului). Aceasta pregatire consta in: verificarea si completarea masurilor luate initial de lucratorul de politie; delimitarea clara a locului faptei; obtinerea unor prime informatii; stabilirea sarcinilor si metodelor tehnico-stiintifice care au a fi folosite.2. Efectuarea cercetarii propriu-zise - in faza statica: examinarea si fixarea aspectului de ansamblu a locului accidentului, stabilirea pozitiei autovehiculelor, distanta victima-vehicul, victima-urme descoperite. Vor fi efectuate fotografii judiciare - se va pune accent pe urmele de franare. In faza dinamica (cea mai laborioasa etapa) se trece la o examinare amanuntita a locului accidentului (se fixeaza, interpreteaza si ridica urmele). Se vor intalni mai multe categorii de urme: ale sistemului de rulare, ale unor parti din caroserie, sub forma de resturi de obiecte si materiale, biologice de natura umane, resturi de imbracaminte. Unele urme sunt descoperite chiar pe corpul persoanei accidentate.

Prin examinarea si interpretarea urmelor descoperite, pot fi rezolvate mai multe probleme importante: stabilirea tipului de vehicul, determinarea directiei de deplasare (desenul antiderapant, urme de ulei), stabilirea vitezei de circulatie (masurarea lungimii urmei de franare).

Fixarea rezultatelor cercetarii se face prin proces-verba, fotografiere, schita, dar si prin filmare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate