Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Metode de examinare microscopica


Metode de examinare microscopica


Metode de examinare microscopica

Marea majoritate a investigatiilor criminalistice de laborator impun folosirea de metode sau mijloace tehnico stiitifice necesare revelarii unor detalii caracteristice pe baza carora se poate desfasura procesul de identificare a persoanelor si obiectelor, cat si efectuarii determinarilor calitative si cantitative. Asfel este necesar sa se apeleze la instrumente optice sau electronice de examinare.

Lupa este cel mai simplu instrument optic de marire care nu trebuie sa lipseasca din nici o trusa sau laborator de criminalistica. Microscopul este un instrument optic, de cercetare, fara de care nu poate fi conceputa examinarea urmelor si nici desfasurarea procesului de identificare. Exista mai multe tipuri de microscoape optice folosite in laboratoarele criminalistice: stereomicroscopul, microscopul comparator, microscopul de polarizare si altele.Microscopul comparator: are sistemul optic format din 2 obiective si un singur ocular, impartit in 2 campuri. Imaginile celor 2 obiecte comparate sunt alaturate printr-un sistem de prisme in ocularul microscopului, compararea realizandu-se prin stabilirea continuitatii lineare.

Pentru exactitatea cercetarilor se impune respectarea cu strictete a catorva reguli importante:

Este necesar ca cele 2 obiective sa aiba caracteristici identice;

Obiectele cercetate sa fie asezate in aceeasi pozitie;

Iluminarea sa se realizeze cu surse de lumina de acelasi tip si de intensitate egala.

Initial folosit in domeniul balisticii judiciare pt compararea proiectilelor,in prezent este intrebuintat intr-o gama mult mai variat, nu numai in domeniul traseologiei, ci si in cercetarea unor urme materiale: fir de par, resturi de imbracaminte.

Aprofundarea investigatiilor destinate relevarii unor detalii sau elemente caracteristice deosebit de fine, practic invizibile prin micriscopia optica, a facut necesara introducera unor tehnici moderne de vizualizare de tipul microscoapelor electronice.

MEB ( microscopul electronic cu baleiaj) este un alt tip de microscop care foloseste vizualizarea specimenului pe o placa fotografica gratie emisiei de electroni secundari care sunt realizati prin bombardarea primara cu electroni emisi de catod deasupra specimenului care in prealabil a fost acoperit cu metal pe suport de grafit. Concomitent cu bombardarea de electroni primari a suprafetei metalizate secundar se smulg alti electroni din structura metalului. Acestia ajung pe pelicula fotografica si avem desenul specimenului care se analizeaza de ex. firul de par. Puterea de marire este de 100.000x. imaginea se face prin scanare adica "maturare" (imaginea apare punct de punct si se misca), imaginea este bidimensionala sau pseudodimensionala.MEB ( microscopul electronic cu baleiaj ) este o tehnica socotita complementara microscopiei electronice prin transmisie. In expertiza unor urme fiziologice ( sperma, saliva), a firului de par precum si a urmelor de afumare, tipice tragerilor cu armele de foc, se pare ca va deveni de neinlocuit. MEB permite obtinerea unor imagini ale topografiei, precum si ale compozitiei unor probe masive, care nu sunt penetrate de fasciculul electronic. Imaginea la acest tip de microscop se obtine prin intermediul unui fascicul foarte fin de electroni, denumit si sonda electronica, care masoara (baleiaza) suprafata urmei cercetate.

Principalele avantaje ale MEB, in comparatie cu ale microscopiei electronice prin transmisie sunt urmatoarele:

posibilitatea investigarii unor probe masive, fara o pregatire tehnica speciala si fara distrugere termica deosebita, chiar in ipoteza probelor biologice;

claritatea mare in profunzime, conjugata cu posibilitatea realizarii unei imagini aparent spatiale;

gama puterii de marire este foarte mare, ea putand varia intre 20x si 50.000x, iar in situatii speciale depaseste 100.000x, fara ca aceste grosimente sa afecteze calitatea imaginii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate