Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Organizarea si desfasurarea testarii la poligraf


Organizarea si desfasurarea testarii la poligraf


Organizarea si desfasurarea testarii la poligraf

Procesul de testare a starilor emotionale se desfasoara in 3 etape:

pregatirea

testarea propriu-zisa

interpretarea rezultatelor.

I. Pregatirea testarii - necesita studierea materialului cauzei, cunoasterea personalitatii celui ascultat. Este necesar si un examen medical, integritatea sanatatii psihice si fizice fiind o conditie obligatorie. Persoana examinata sa nu fi fost supusa anterior unor interogari indelungate. Testarea nu se face decat cu consimtamantul scris al persoanei care va fi examinata.

Dialogul pre-test - etapa intermediara intre pregatire si interogatoriu propriu-zis. Celui testat i se dau explicatii referitoare la principiile de functionare a aparaturii, la drepturile pe care le are. Dupa ce se cere consimtamantul de testare, se face un instructaj privind modul de comportare pe timpul examinarii.

II. Testarea propiu-zisa - consta in intrebari scurte, clare si precise, la care se raspunde cu da si nu.Testul consta in intrebari :

neutre

de control (pentru stabilirea raspunsurilor afirmative si negative, necesare compararii cu raspunsurile la intrebarile critice)

cu continut afectogen (referitoare direct la fapta, la imprejurarile cauzei cercetate)

Intrebarile pot fi aduse la cunostinta celui examinat, insa nu in ordinea in care vor fi adresate. In acest fel, se creeaza posibilitatea ca ele sa fie intelese foarte exact.

Interpretarea diagramei - se face prin compararea caracteristicilor de traseu ale raspunsurilor sincere la intrebarile neutre (fara incarcatura emotiva) ca si la raspunsurile sincere cu caracter de control, cu raspunsurile nesincere la intrebarile relevante (cu incarcatura afectogena). Examinatorul trebuie sa dispuna de modele de raspunsuri sincere si nesincere pt a servi drept comparatie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate