Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
EXAMINAREA METALOGRAFICA - MIJLOC DE IDENTIFICARE CRIMINALISTICA IN CAZUL AUTOTURISMELOR FURATE SI TRAFICULUI CU AUTOTURISME


EXAMINAREA METALOGRAFICA - MIJLOC DE IDENTIFICARE CRIMINALISTICA IN CAZUL AUTOTURISMELOR FURATE SI TRAFICULUI CU AUTOTURISME


EXAMINAREA METALOGRAFICA - MIJLOC DE IDENTIFICARE CRIMINALISTICA IN CAZUL AUTOTURISMELOR FURATE SI TRAFICULUI CU AUTOTURISME

Particularitati si metode de relevare a seriilor falsificate prin poansonare

Furtul si traficul cu autoturisme sunt fapte prolifice in contextul perfectionarii transfrontaliere a infractorilor, ce aduc atingere atat imaginii Romaniei cat si patrimoniului persoanelor, facand parte, in cele mai multe cazuri, din sfera crimei organizate, tinand cont de numarul si ierarhia persoanelor implicate.

Modurile de actiune pentru ducerea la indeplinire a activitatii infractionale sunt vaste, cuprinzand cele mai inventive metode, incepand de la furtul ca operatiune de sustragere, pana la valorificarea autoturismului si pavoazarea acestuia cu documente de provenienta, care sa-i confere o fata legala.In urma perfectionarii sistemelor de comunicatii si informatica, a urmaririi autoturismelor pe plan national, prin birourile Interpol si, nu in ultimul rand, de catre firmele de asigurari, pe baza seriilor de identificare, a aparut, in consecinta, o modalitate de deghizare a seriei autentice prin alterarea continutului, fie prin substituirea unor cifre in partea finala a acesteia, fie prin transformarea uneia sau mai multor cifre sau litere.

Manevrele de falsificare a continutului cifric sau literal necesita aparatura vasta si artizani priceputi, astfel incat doar autoturismelor de valoare li se aplica aceasta metoda. Se observa o tendinta a infractorilor de a falsifica seria de identificare, inserandu-i acesteia din urma continutul cifric sau literal al unui autoturism asemanator cromatic si tehnic, aflat in posesia altor persoane si de aici, simplu de inteles, ca fabricarea placutelor si documentelor nu mai este o problema, iar verificarea pe computer in evidenta autoturismelor furate nu da nici un rezultat.

Principala manevra a artizanilor este aceea de indepartare prin metode abrazive a metalului ce contine santul poansonarii pana la limita inferioara, astfel incat nu se mai poate distinge la vizualizarea libera. Urmatoarea operatiune este de a repoansona cu caractere asemanatoare alt continut, ori alterarea unuia existent, avand ca dinamica lovirea poansonului sau presarea pe suport. Revopsirea si acoperirea zonei litigioase sunt manevre simple, dar care, pentru expert, furnizeaza de la inceput suspiciuni cu privire la fals.

Examinarea va incepe prin a curata seria cu ajutorul diluantului in cazul celor alterate, vopseaua se sterge repede deoarece nu este uscata in cuptor ca cea autentica. Dupa indepartarea stratului de vopsea si chit, se examineaza microscopic si se observa campurile de striatii. Este foarte important sa se actioneze asupra suportului prin slefuire cu abraziv in ordine descrescatoare pana la rugozitati minime creand aspectul de oglinda. Dupa pregatirea suprafetei se poate intrebuinta mai multe tipuri de reactivi metalografici care actioneaza prin corodarea marginilor stratului molecular de metal, care a fost deformat ca urmare a poansonarii initiale, dand o imagine secventiala, colorata in forma fostelor caractere. Aceasta imagine trebuie surprinsa pe pelicula imediat, folosindu-se luminile dirijate si inelele pentru marirea distantei focale, aparand ca urme care dispar.

Unul dintre reactivii folositi este acidul azotic (HN03 in dilutie 3-5%) denumit si Nital, care se aplica direct pe suprafata pregatita, dupa care se neutralizeaza cu alcool etilic (C2HsOH-anhidru), operatiune care trebuie repetata de mai multe ori. Marginile corodate ale fostei serii vor iesi in evidenta cateva secunde, apoi vor disparea. Operatiunea poate fi repetata si este coroziva la nivelul metalului examinat. Nu se recomanda aceasta metoda, fiind pretentioasa cu privire la slefuirea perfecta (oglinda) a suportului.[2]

Metoda care da cele mai multe rezultate este mai elaborata in sensul ca foloseste reactiv Fry care pune in evidenta urmele de deformare a otelurilor cu continut scazut de carbon si cu continut de azot. Acesta este compus din:

Apa distilata 15 ml

Acid clorhidric (HCl) 20 ml

Alcool etilic (C2HsOH) 1 7 ml

Clorura cuprica (CuCl2)17gr.

Prepararea reactivului se va face in ordinea descrisa si va fi lasat la dizolvat timp de 20-24 ore.

Dupa pregatirea suprafetei de tratat, se aduce o sursa de curent continuu care poate fi si acumulator auto, la care se conecteaza doi conductori. Conductorul pozitiv va fi conectat pe suprafata metalica in apropierea zonei de tratat, iar la conductorul negativ se ataseaza o bagheta metalica ce are la extrema un bandaj din vata imbibata din abundenta in reactiv, (care prezinta o culoare verzuie), facandu-se contactul cu suprafata in litigiu. Se va produce o reactie, ocazie cu care suportul se incalzeste, emanandu-se gaze toxice sub forma de abur. Dupa tratarea secventiala, trebuie sa avem pregatit un recipient continand apa distilata, cu care clatim suprafata si apoi se sterge folosind o carpa moale. Actionand in mai multe randuri in acest fel, se observa, in timpul tratarii sau curatirii, relevarea unor umbre ce redau traseele initiale, pe care le fixam prin fotografiere color, cu ajutorul unor lumini dirijate (reflectoare) . In urma neutralizarii cu apa distilata, vom observa o depunere de cupru sub forma de pelicula, care se va indeparta usor la o noua trecere cu reactivul.

S-au obtinut rezultate folosind metodele descrise, dintre care exemplific seria unui autoturism Skoda Octavia cu 9 caractere falsificate, din cercetari rezultand ca mai exista in Cehia un autoturism cu aceeasi serie. (Foto 1)

(transformat in 8) Foto 2

Mai ilustrez seria unui autoturism Audi A6 care a fost modificata in zona ultimelor cifre, astfel cifra 4 a fost dedublata, penultima cifra a fost initial 2 (transformata in 3), iar ultima cifra a fost initial cifra 1 (transformata in 4) dupa cum se poate observa examinind fotografiile.

Un aspect important l-a constituit edificarea asupra falsului, dar si identificarea autoturismelor pentru restituirea lor partii vatamate.

Aceste metode pot fi folosite si in cazul armelor cu seriile pilite sau falsificate.[3]

La folosirea si la prepararea reactivilor, se recomanda echipamente de protectie impotriva acizilor si masca contra inhalarii, gazul rezultat fiind extrem de toxic.

Pentru utilizarea si a altor reactivi in functie de natura suportului examinat, de recomandat a se studia Standardul de Stat nr. 4203-74 privind luarea si pregatirea probelor Metalografice, standard aparut sub egida Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie aprobat de Institutul Roman de Standardizare.Aionitoaie, Constantin. Bechesan, Vasile. Butoi, Tudorel - Tratat de tactica criminalistica. Editia a II-a revazuta si completata. Editura Carpati. Craiova, 1992;

Lazar, Carjan - Tratat de criminalistica. Editura Pinguin Book. Bucuresti, 2005

Lazar, Carjan - "Criminalistica si stiinte de contact - bibliografie selectiva" - Editura Ministerului Administratiei si internelor, Bucuresti, 2004.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate