Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Tactica efectuarii perchezitie corporale


Tactica efectuarii perchezitie corporale


Tactica efectuarii perchezitie corporale

Este destinata cautarii de obiecte si inscrisuri aflate asupra unei persoane. Se efectueaza in multe imprejurari separat de alte acte de procedura, insa este facuta frecvent si cu ocazia percheziei domiciliare sau a arestarii. Nu trebuie confundata cu controlul vamal. Este impartita in perchezitia imbracamintei si perchezitie corporala.

Perchezitia preliminara - Este destinata preintampinarii uneia actiuni violente, presupune dezarmarea persoanei perchezitionate. Trebuie sa se procedeze astfel incat persoana sa fie pusa in imposibilitatea de a reactiona, fiind asezata cu fata la perete, la o distanta de cel putin 1 metru, in functie de inaltimea sa. I se cere sa ridice mainile deasupra capului, sa se sprijine de perete si sa defaca picioarele. Se cerceteaza pe rand, partea dreapta si stanga a corpului, organul de perchezitie asezandu-se in lateral punand un picior in fata piciorului din partea corpului cercetata permitand dezechilibrarea rapida a celui perchezitionat, in ipoteza unei incercari de atac.In cazul infractorilor periculosi perchezitia se va efectua cu o singura mana, in mana cealalta fiind tinuta arma.

Perchezitia amanuntita se efectueaza de sus pana jos incepand cu obiectele de pe cap, continuand cu spatele, portiunile de sub brate, mainile de la umar pana la degete, pieptul, picioarele prin exterior si inetrior pana la glezna. Cercetarea se face pin palpare ferma, prin strangerea portinuilor mai groase. Vor fi golite toate buzunarele, verificandu-se si daca imbracamintea are buzunare secrete.

La sediul organului judiciar se va trece la o perchezitie mai amanuntita a imbracamintei si a corpului.

Perchezitia obiectelor de imbracaminte - se verifica in parte fiecare piesa de imbracaminte.

imbracaminte: - se verifica buzunare, captuseala, cusaturile, tesaturile interioare de la piept. Se poate proceda si la descoaserea imbracamintii daca se considera necesar. Lenjeria de corp si batistele pot fi "apretate" cu droguri.

incaltaminte se verifica captuseala, talpa, tocurile.

servietele, posetele, geamantanele vor fi perchezitionate amanuntit.

In perchezitionarea acestor obiecte vor fi folosite surse puternice de lumina, inclusiv radiatii invizibile si istrumente de marit care permit descoperirea mesajelor cifrate.

Perchezitia corpului ca atare - se efectueaza de o persoana de acelasi sex cu persoana perchezitionata. Principalele ascunzatorii sunt orificiile naturale, chiar inghitirea daca pot fi eliminate cu usurinta. Nu trebuie sa se omita cercetarea pielii capului si a talpilor si pe care pot fi lipite mesaje cifrate. Trebuie verificat cu atentie si parul, protezele de maini, picioare, dentare.

Animalele de apartament care insotesc persoanele perchezitionate trebuie supuse la un control daca exista indicii ca ar putea fi folosite in scop criminal.

Consemnarea rezultatelor perchezitiei persoanei se face prin proces-verbal si prin fixarea cu ajutorul fotografiei sau a inregistrarii video, fiind insotite de o declaratie luata imediat persoanei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate