Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
RIDICAREA SI PRELUCRAREA IN LABORATOR A URMELOR PAPILARE DESCOPERITE LA FATA LOCULUI


RIDICAREA SI PRELUCRAREA IN LABORATOR A URMELOR PAPILARE DESCOPERITE LA FATA LOCULUI


RIDICAREA SI PRELUCRAREA IN LABORATOR A URMELOR PAPILARE DESCOPERITE LA FATA LOCULUI

1. Ridicarea urmelor papilare

,,Prin ridicarea urmelor papilare se intelege luarea lor sau a obiectului purtator de urme din campul infractiunii cu scopul de a fi transportat Ia Iaborator, pentru a fi studiate sau de a fi anexate Ia dosarul cauzei"2.

Dupa situatiile ivite Ia locul faptei si a obiectului primitor aI urmei papilare, se va aplica una din metodele de ridicare elaborate de criminalistica.E. Locard, op.cit.. p.150 si urm. prezinta diverse metode de fotografiere a urmelor de maini vizibile, pe hartie, pe suprafete curbe, pe oglinda, pe sticla sau fara revelare.

Ghe. Pasescu. I.R.Constantin, op. cit.. p. 174.

Acestea sunt:

Øprin fotografiere;

Øprin transferarea pe pelicula adeziva;

Øprin mulaj;

Øprin ridicarea obiectelor purtatoare de urine.

2. Ridicarea urmelor papilare prin fotografiere.

Fotografierea este metoda principala de ridicare a urmelor papilare care se aplica ori de cate ori conditiile de Ia fata locului permite acest lucru. Urmele papilare se fotografiaza Ia laborator unde exista conditii optime.

Urmele papilare se fotografiaza Ia fata Iocului numai cand obiectul pe care se gasesc nu poate fi transportat Ia laborator. Urmele papilare invizibile sunt fotografiate numai dupa ce au fost revelate prin una din metodele descrise.

Atunci cand ridicarea prin fotografiere nu este posibila datorita concavitatii sau convexitatii pronuntate a obiectelor purtatoare, precum si a altor imprejurari cum ar fi: spatiul restrans, denivelari ale obiectului purtator, producerea fenomenului de reflexie, etc. se aplica alta metoda de ridicare a urmelor.

3. Ridicarea urmelor prin transferare pe pelicula adeziva

Transferarea pe pelicula adeziva, denumita si folio se face dupa revelarea si fotografierea urmelor. Pentru ridicarea urmei cu ajutorul acestei pelicule adezive este necesar ca urma sa fie bine revelata numai cu una din pudrele colorate (nu si alte metode), dupa aceea se taie o pelicula de culoare colorata prafului intrebuintat Ia revelare.

Foliile adezive pot fi: transparente, albe, negre iar alegerea lor fiind facuta dupa culoarea urmei. Se ia apoi pelicula si dupa ce se desprinde celuloidul de protectie de deasupra, se aplica peste urma, apasandu-se bine cu degetul, dintr-o margine in alta, pentru a se elimina aerul. Se va avea grija ca pelicula sa nu se miste peste urma, stricand-o. Apoi pelicula se ridica, urma fiind transparenta si peste ea se aseaza bucata de celuloid de protectie. Trebuie sa se tina seama ca prin transferare urmele se inverseaza: ceea ce este in dreapta apare in stanga si invers. Urmele revelate cu pudra alba sau de culori deschise vor avea santuriIe negre si crestele albe, ceea ce reclama inversarea lor pe cale fotografica, urmand ca apoi pozitivul sa fie comparat din nou cu urma reala pentru a se verifica daca s-a strecurat vre-o greseala, care poate crea mari greutati Ia descoperirea cazului.
4. Ridicarea urmelor papilare de adancime prin mulaj

In cazul urmelor papilare de adancime in functie de natura obiectului pe care au ramas, pot fi ridicate cu ajutorul mulajelor cu parafina, stearina, ceara, alginat, latex, ceara cu oxid de zinc, ipsos. Urmele de adancime ce se ridica prin mulaj se creeaza cand infractorul a pus degetele sau mana pe obiecte cum ar fii: unt, chit proaspat, obiecte proaspat vopsite, ciocolata, etc.

Dupa ce au fost descoperite si fotografiate, urmele sunt pregatite in vederea ridicarii lor prin mulaje. Pregatirea consta in: toaletarea urmei si imprejmuirea acesteia cu plastilina (necesara pentru a da o grosime suficienta mulajului). In general cand obiectul primitor de urma este dintr-o materie care se topeste usor (cearta sapun, unt) pasta se prepara din ghips, sa fie cernut cu o sita deasa pentru a fi cat mai fin, lucru care este necesar reproducerii cat mai exacte a constatarii desenele papilare. Tehnica este asemanatoare celorlalte.

Acest mulaj din alginat poate fi folosit numai Ia urmele aflate pe obiecte consistente: chit, argila, lumanari. Mulajele obtinute se vor unge cu tus foarte fin si se vor rula pe hartii, recuperandu-se astfel urma desenului papilar ce va fi apoi fotografiata. Polimerii care se folosesc Ia ridicarea mulajelor de pe urme sunt urmatorii: ALGELAST, STIRACRIL, SIELAST si STOMALGINA.1

Cand urmele sunt in substante purulente mai intai se intaresc prin pulverizarea unui strat subtire de sarlac si numai dupa aceea se toarna pasta de mulaj care trebuie sa aiba o anumita fluiditate pentru a patrunde in toate detaliile urmei.

5. Ridicarea si ambalarea obiectului purtator de urma/e

In cazul urmelor vizibile sau invizibile care se descopera pe obiecte ce se pot ridica de la fata Iocului (sticle, bucati de geam, bibelouri, etc.), acestea se ridica avandu-se grija sa fie manuite cu multa precautie (apucandu-se de partile pe care nu pot ramane urme digitale).

Cand obiectele care au pe ele urme digitale trebuie transportate Ia distante mari vor fi impachetate in cutii, cu grija pentru a proteja spargerea, sau frecarea obiectului pe peretii ambalajului.

Se recomanda impachetarea cioburilor de sticla cu urme digitale folosindu-se plastilina sau cu chit si se modeleaza sub forma de sul si se infige marginal

de sticla prin grosimea ambalajul departe pe ciob pentru a tine plastilinei sau a chitului. Sticla sau paharul purtator de urme se ambaleaza intre cateva sipcuIite, asezate de-a lungul sau, Ia capete se pun placute de Iemn, gasindu-se apoi o metoda prin car sa si fixeze obiectul astfel incat sa nu se mai miste in timpul transportului. Practica a generalizat folosirea cutiilor de carton cu dimensiuni adecvate pentru transportarea obiectelor purtatoare de urme. Aceste cutii trebuie supravegheate pe tot timpul traseului.

Impaturirea materialelor nu se face direct pe urma respectiva distrugand-o.

Sigilarea pe ambalajele in care au fost introduse urmele papilare se aplica un sigiliu, iar martorii asistenti care participa Ia cercetarea Iocului faptei trebuie sa

1 Emilian Stancu - ,,Tratat de criminalistica", Ed. ACTAMI, Bucuresti, Editia 2001,pag.146.

semneze. In acest fel se clarifica autenticitatea urmelor si a Iocurilor de unde se ridica.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate