Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Revocarea donatiei pentru ingratitudine


Revocarea donatiei pentru ingratitudine


Revocarea donatiei pentru ingratitudine

Isi gaseste fundamentul in incalcarea unei obligatii morale de recunostinta pe care donatarul o are fata de donator.Faptele de ingratitudine sunt prevazute de art. 831 C.civ.:

a) daca donatarul a atentat la viata donatorului, cu intentia de a-l ucide indifferent daca a avut sau nu ca effect moartea donatorului.In cazul culpei donatia nu va putea fi revocata.. Lipsa discernamantului exclude raspunderea donatarului.

Nu se cere conditia condamnarii donatarului.

b) daca este culpabil in privinta de delicate,cruzimi sau injurii grave.

Cazul impune o anumita gravitate a acestora pentru a avea ca effect revocarea donatiei pentru ingratitudine, gravitate lasata la aprecierea instantei de judecata.

c) daca fara cuvant ii refuza alimentele

Conditii:

donatorul se afla in stare de nevoienu exista personae care sa aiba obligatia legala de a procura alimente donatorului

donatarul refuza acordarea alimentelor

refuzul donatarului este nejustificat

Valoarea alimentelor nu poate depasi valoarea bunului donat.

Daca bunul donat piere fortuit donatarul pastreaza obligatia de a acorda alimente.

d) actiunea in revocare pentru ingratitudine

Revocarea are caracter judiciar.Ea nu poate fi intentata decat de donator, singurul in masura singurul in masura sa aprecieze daca il iarta sau nu pe donator.

Mostenitorii sai pot introduce aceasta actiune daca donatorul a decedat inaintea implinirii termenului de 1 an de la savarsirea faptului de ingratitudine.Daca donatorul a introdus actiunea dar el a decedat pe parcursul procesului actiunea poate fi continuata de mostenitorii acestuia.

Donatorul il poate ierta express au tacit pe donator prin neintroducerea actiunii timp de 1 an.

Actiunea poate fi intentata doar impotriva donatarului nu si impotriva mostenitorilor acestuia. Daca donatarul a decedat pe parcursul procesului actiunea se va respinge. Ea nu va putea continua fata de mostenitorii acestuia deoarece legea nu prevede aceasta, iar revocarea are caracterul unei pedepse care nu se poate indrepta impotriva mostenitorilor nevinovati.

Art.833 alin.1 C.civ., stabileste un termen de decadere de 1 an de la data savarsirii ultimei fapte, fie de la data cunoasterii acesteia de catre donator.In cazul refuzului de alimente fapta avand character continuu termenul nu incepe sa curga.

Daca exista mai multi donatari si doar unii sunt vinovati revocarea va opera doar fata de acestia.

Revocarea pentru ingratitudine va produce efecte doar pentru viitor si determina restituirea bunului.

Daca bunul donat nu se mai afla in posesia donatarului acesta va plati contravaloarea lui din momentul introduce cererii de revocare. De asemenea donatarul trebuie sa restituie fructele produse de bunul donat dupa data introducerii cererii de revocare. Donatarul nu va raspunde de pieirea fortuita a bunului produsa inainte de introducerea cererii.

Revocarea donatiei pentru ingratitudine nu produce nici un effect fata de tertii ce au dobandit eventuale drepturi asupra bunului donat, ce au contractat cu donatarul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate