Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Contractul de tranzactie


Contractul de tranzactie


Contractul de tranzactie

Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce s-ar putea naste ( Art.1704 C.civ).

Litigiul se poate stinge prin concesii reciproce facute de ambele parti , concesii ce pot consta , din in renuntari de catre ambele parti la pretentiile formulate sau care s-ar putea formula , fie chiar in anumite pretentii pe care partile si le satisfac , una , alteia.

Reciprocitatea concesiilor este o conditie esentiala a tranzactiei , ceea ce face ca aceasta sa se deosebeasca de achiesare , cand o parte recunoaste pretentia partii adverse sau de desistare , cand renunta la o pretentie proprie.

Trebuie sa existe un drept litigios sau indoielnic , cel putin in concepti partilor , de natura a da nastere la un proces.Existenta intentiei de a pune capat sau de preintampina nasterea unui litigiu constituie o conditie esentiala a tranzactiei.Caractere juridice.

Tranzactia este un contract sinalagmatic intrucat partile isi asuma obligatii reciproce.Este cu titlu oneros somutatic deoarece fiecare parte urmareste un avantaj patrimonial , a caruit intindere este cunoscuta la incheierea contractului care poate consta chiar in evitarea pierderii procesului si a cheltuielilor de judecata.Este un contract consensual , intocmirea lui in scris fiind ceruta de lege (art. 1705) , ad probationem si nu ad validitatem.Forma solemna se cere numai in cazul tranzactiilor extrajudiciare.

Conditii de validitate.

Partile trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, adica de a face acte de dipozitie.Obiectul il reprezinta bunurile ce se aflta in circuitul civil.Neindeplinirea uneia dintre conditiile de validitate atrage nulitatea tranzactiei , in conditiile dreptului comun.Tranzactia produce efecte depline daca a avut ca obiect stingerea tuturor drepturilor litigioase dintre parti.

Efectele contractului de tranzactie.

In principiu , tranzactia produce efecte declarative , in sensul ca partile isi recunosc reciproc drepturile ce fac obiectul litigiului , adica drepturi preexistente , inclusiv garantiile sau drepturile accesorii existente pe langa creanta recunoscuta.Avand caracter declarativ , tranzactia produce efecte si ptr trecut (retroactiv) , pana la momentul nasterii drepturilor ce se consolideaza si sunt recunoscute prin tranzactie.Ea nu poate constitui just - titlu ptr uzucapiunea de la 10 -20 ani , deoarece acesta trebuie sa fie un act translativ de proprietate.

Tranzactia produce efecte constitutive sau translative de drepturi atunci cand una din parti , in schimbul concesiilor facute de cealalta parte , consimte sa constituie in favoarea acesteia , drepturi noi sau sa-i transfere un drept din patrimoniul sau.

Tranzactia fiind un contract civil , efectele sunt opozabile partilor si tertilor.Tranzactia produce si efecte extictive in sensul ca prin intelegerea partilor se pune capat litigiului dintre parti , iar drepturile ce au facut obiectul tranzactiei , nu mai pot fi puse in discutie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate