Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
» Sursa informationala de baza a analizei financiare o reprezinta bilantul contabil


Sursa informationala de baza a analizei financiare o reprezinta bilantul contabil
Sursa informationala de baza a analizei financiare o reprezinta bilantul contabil

Bilantul este documentul contabil principal care prezinta situatia patrimoniala a unei intreprinderi la un moment dat. In activul bilantului sunt inregistrate toate drepturile de proprietate si de creanta ale intreprinderii in ordinea inversa a lichiditatii (capacitatea posturilor de activ de a se transforma in numerar), iar in pasiv toate obligatiile, respectiv angajamentele asumate, aranjate in ordinea crescatoare a exigibilitatii (timpul cat sursa respectiva ramane la dispoziatia intreprinderii). Egalitatea bilantiera este necesara deoarece activul si pasivul sunt doua reprezentari ale aceleiasi marimi economice. Pasivul reflecta sursele fondurilor intreprinderii, iar activul constituie utilizarile carora le sunt afectate aceste fonduri, deci nici o sursa nu poate ramane fara alocare, dupa cum nici o nevoie de finantare nu poate exista fara surse de fonduri.

Unele aspecte privind volumul si structura activelor si pasivelor sau asigurarea surselor de dinantare a activitatii pot si investigate si pe baza bilantului contabil intocmit conform legislatiei in vigoare. In legatura cu analiza situatiei financiare pe baza bilantului contabil, exista insa doua teorii fundamentale:

teoria bilantului patrimonial (financiar), care are la baza analiza lichiditate-exigibilitate, numita in practica analiza patrimoniala; aceasta analiza pune in evidenta riscul de insovabilitate al intreprinderii, adica incapacitatea firmei de a-si onora angajamentele asumate fata de terti;

teoria bilantului functional, conform careia intreprinderea reprezinta o entitate economica si financiara asigurand realizarea anumitor functii cum ar fi functia de productie, functia de investire si dezinvestire, precum si functia de finantare.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate