Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
COORDONATELE SI DIRECTIILE DE EVOLUTIE A CONTABILITATII IN TARA NOASTRA


COORDONATELE SI DIRECTIILE DE EVOLUTIE A CONTABILITATII IN TARA NOASTRA


COORDONATELE SI DIRECTIILE DE EVOLUTIE A CONTABILITATII IN TARA NOASTRA

Sistemul contabil aplicat in economia noastra incepand din anul 1994, este ancorat la cerintele economiei de piata. El este elaborat in concordanta cu legislatia tarii noastre in vigoare la finele anului 1993, precum si cu prevederile Directivei a IV-a a Comunitatii Economice Europene si Standardelor de contabilitate internationalaComunitatea Europeana a facut o serie de eforturi pe linia armonizarii sistemelor de contabilitate si a intocmirii rapoartelor societatilor comerciale, care s-au concretizat in directive la care sunt supuse statele membre. Odata cu finalizarea lucrarilor directivelor, fiecarui stat membru ii revine obligatia de a le incorpora in legislatia proprie.

In cadrul reformei contabile in tara noastra, s-a optat pentru sistemul continental, din necesitatea de a adopta un cadru contabil aliniat Directivei a patra si a sasea ale Comunitatii Economice Europene, referitoare la armonizarea contabilitatii in cadrul Uniunii Europene, pastrand traditia contabilitatii romanesti. Noul sistem contabil a fost stabilit dupa o analiza a normelor revazute ale Comitetului International de Standarde Contabile, urmarindu-se asigurarea posibilitatii de comparare a bilanturilor contabile ale agentilor economici din Romania cu cele ale unor unitati similare din alte tari ale Europei de Est. Sistemul continental permite intreprinderilor sa elaboreze propriul lor sistem de informare contabila la nivelul gestiunii, administrarii definind in acelasi timp reguli clare pentru elaborarea bilantului contabil.

In tara noastra, noile reglementari contabile care au fost elaborate au drept scop de a permite agentilor economici sa utilizeze un sistem contabil si de gestiune, adaptat caracteristicilor economiei de piata. Acest sistem cuprinde:

- o parte standardizata (normalizata) care presupune o serie de reguli, tehnici, metode privind terminologia, evaluarea, prezentarea etc, pentru a obtine situatii financiare care sa dea o imagine fidela, clara si completa a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute;

- o parte nestandardizata care cuprinde precizari practice pentru a permite fiecarei intreprinderi sa-si elaboreze propriile evidente si instrumente de gestiune, adaptate nevoilor si specificului activitatii acestora.

Sistematizarea coordonatelor noului sistem din tara noastra:

a) Sistemele contabile sunt puternic conceptualizate, pe baza actiunii unor principii noi precum: prudenta, independenta, exercitiilor, constinuitatea activitatii, imaginea fidela etc. denumite pricipii contabile general admise, agreate de toate tarile Europei comunitare.

b) In conditiile economiei de piata o parte din informatiile contabile devin transparente, cu deosebire informatiile care modeleaza situatia patrimoniala, rezultatele si situatia financiara. Partea cealalta a informatiilor contabile tin de gestiunea interna, de criteriile dupa care aceasta isi calculeaza costurile, de structura bugetara si rezultatatele executiei bugetelor, de bazele informationale ale constituirii costurilor previzionale, de masurarea performantelor interne la nivel de sector de activitate, functie sau produs.

Asadar, sistemele de contabilitate in conditiile economiei de piata, in tara noastra practica dualismul contabl respectiv:

informatiile publicate tertilor (dar utilizate si de conducerea intreprinderii) sunt produsul contabilitatii financiare (numita si generala sau externa);

informatiile confidentiale (utilizate numai de conducerea intreprinderi) sunt produsul contabilitatii de gestiune (numita si contabilitate manageriala sau interna).

c) In noul sistem de contabilitate, in centrul atentiei stau documentele de sinteza in calitatea lor de instrumente de informare a tertilor si de realizare a analizelor financiare. Sistemul de conturi este subordonat finalitatii contabilitatii finaniare si anume de a oferii o imagine fidela asupra situatiei patrimoniale, a rezultatelor si sistemelor financiare.

d) Schimbarea prioritatilor diferitelor functii ale contabilitatii. Deci, din punct de vedere al contabilitatii financiare functii noi: cea de comunicare financiara externa si de furnizare a informatiilor necesare sisntezelor macroeconomice precum si functia traditionala, de instrument de gestiune interna a intreprinderii, vor castiga teren.

Din punct de vedere al contabilitatii de gestiune tendinta este legata de functia previzionala respectiv producerea de informatii destinate elaborarii bugetelor si conturilor previzionale. Contabilitatea intreprinderii isi va juca rolul de arbitru intre in rade informatii contabile.porturile de forte generate de de cererea si oferta de informatii contabile. Ea va reprezenta una din bazele informationale pentru construirea conturilor nationale.

e) Evaluarea patrimoniala si gestionarea sufera de asemenea schimbari radicale, de ordin calitativ si cantitativ.

f) Determinarea rezultatului intreprinderii este puternic influentata de evaluarea patrimoniala si gestionara, precum si de aplicarea principiului prudentei in urma inventarului la sfarsit de an. Se calculeza si se opereaza cu amortismente si provizioane, elemente ce vin sa corecteze marimea rezultatului. Prin unele tehnici permise, intreprinderea va puttea sa aleaga intre: varianta de profit mai mare (stimulativ pentru actionari, salariati si intreprinzatori) si varianta unui profit mai mic, nestimulativ dar mai putin expus pretentiilor fiscale.

g) Interventia fiscalitatii in viata intreprinderii se va amplifica.

h) Normalizarea contabilitatii trece de la birocratism si impunere de sus la flexibilitate si deschidere catre realizarile altor tari sau organisme internationale.

Elaborarea normelor in Romania este de factura publica si se realizeaza la nivelul Ministerului Finantelor prin Directia Generala a Contabilitatii asistata de Colegiul Consultativ al Contabilitatii (infiintat in 1992) care este format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai altor ministere interesate in reforma si evolutia contabilitatii, ai bancilor si fiscalitatii, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, AGER-ului, ai universitatilor economice si cercetarii contabile.

Pentru viitor se doreste organizarea unei institutii a normalizarii contabile de tipul 'Colegiul National de contabilitate', organism creat sub responsabilitatea statului si respectand legislatia nationala. Rolul acestei institutii va consta in avizarea si elaborarea de norme contabile, asigurarea participarii active a tuturor persoanelor interesate in contabilitate: profesionisti ai contabilitatii, reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale, delegati implicati ai administratiilor sau jurisdictiei, cadre didactice de contabilitate si gestiune.

Sistemul contabil aplicat in economia noastra incepand din anul 1994, este ancorat la cerintele economiei de piata. El este elaborat in concordanta cu legislatia tarii noastre in vigoare la finele anului 1993, precum si cu prevederile Directivei a IV-a a Comunitatii Economice Europene si Standardelor de contabilitate internationalaDumitru Visan, Contabilitatea in comertul exterior, vol. 1, Editura Economica, Bucuresti, 1995, pag. 37.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate