Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
CONTABILITATEA ALTOR IMOBILIZARI NECORPORALE


CONTABILITATEA ALTOR IMOBILIZARI NECORPORALE


CONTABILITATEA ALTOR IMOBILIZARI NECORPORALE

La alte imobilizari necorporale se inregistreaza programele informatice create de unitate sau achizitionate de la terti, pentru necesitatile de utilizare proprii, evaluate la costul de productie, respectiv la costul de achizitie si alte imobilizari necorporale.

Dupa destinatia lor, programele informatice pot fi: cu utilizare comerciala sau pentru uz intern.

Dupa modul de obtinere acestea pot fi achizitionate sau create. De asemenea, se cuvine sa se distinga programele informatice specifice cu cele standard.Primele sunt elaborate in principiu pentru acoperirea unor nevoi particulare ale unui utilizator, in timp ce cele standard ("progiciels") sunt concepute pentru a raspunde necesitatilor mai multor utilizatori. In acest din urma caz evaluarea devine mai complexa si poate sa fie sub influenta unor elemente aleatoare deoarece la baza evaluarii stau incasarile viitoare generate de utilizarea lor.

Programele informatice de utilizare comerciala create de intreprindere sunt evaluate la costul de productie . Sub aspect contabil, ele pot urma cai diferite de prelucrare.

a.Exista programe create pentru necesitatile mai multor utilizatori:

1.Daca este vorba de programul - mama conceput de intreprindere,acesta poate fi inregistrat la imobilizari (mai intai ca imobilizare necorporala in curs- contul 230 iar la terminarea lucrarilor de concepere si productie, ca imobilizare necorporala-contul 208). Sa remarcam si faptul ca in cazul unui esec definitiv al proiectului de concepere si productie, cheltuielile imobilizate prin contul 230 sunt virate la cheltuielile exceptionale inregistrate prin contul 2721 - "Cheltuieli privind activele cedate".

2.Daca este vorba de programe reproduse in serie pe baza programului-mama, acestea vor fi inregistrate la stocuri.

b.Apoi, mai exista programe create pentru un client unic:

Cheltuielile efectuate in timpul anului sunt inregistrate prin intermediul conturilor de cheltuieli (clasa a 6-a).

La inventar, lucrarile neterminate si deci nefacturate sunt inregistrate la "Lucrari si servicii in curs de executie" (stocuri) si in mod corespondent la venituri (productie stocata).

Programe informatice de utilizare comerciala achizitionate de intreptindere sunt evaluate la costul de achizitie. Aceasta categorie apare mai ales in cazul programelor standard.

Ele vor fi inscrie:

a.Fie in activul imobilizat : contul 208, daca sunt destinate sa serveasca in mod durabil activitatii intreprinderii.

b.Fie in stocuri : contul 371 - "Marfuri", daca programele informatice sunt achizitionate pentru a fi revandute in aceiasi stare.

Programe informatice de uz intern create de intreprindere:

Evaluarea si inregistrarea in contabilitate sunt identice cu cazul programelor informatice de utilizare comerciala create de intreprindere.

Programe informatice de uz intern achizitionate de intreprindere sunt evaluate la costul de achizitie. Ele pot fi inscrise la imobilizari necorporale sau, la cheltuieli in functie de durata de utilizare a acestora.

Deci, inscrierea programelor informatice in activul imobilizat este dependenta de o serie de conditii iar prelucrarea lor contabila trebuie sa tina cont de acest lucru.

Din clasa altor imobilizari necorporale mai fac parte si cheltuielile cu descoperirea rezervelor de substante minerale utile, neconcretizate in mijloacele fixe, la zacamintele puse in exploatare. Ministerul Finantelor nu a stabilit daca asemenea imobilizari fac obiectul unui cont sintetic destinat, ori se vor inregistra la contul 208 - "Alte imobilizari necorporale".

Pentru punerea in exploatare a unor rezerve de substante utile se fac o serie de cheltuieli, de regula de mare amploare, care sunt asimilate imobilizarilor.

DEBIT  CONT 208"Alte imobilizari necorporale" CREDIT

-costul de achizitie , de productie sau valoarea de utili-

tate a programelor informatice

cumparate, produse sau aduse

ca aport.

-valoarea de cesiune sau de scoa-

tere din uz a acestor programe

(care in mod normal este egala cu

valoarea de intrare): coresponde-

ta se realizeaza cu un cont de

amortizare (pentru partea recupe-

rata) si un cont de cheltuieli ex-

ceptionale (pentru partea nerecu-

perata).

Contul 208- "Alte imobilizari necorporale" este un cont de Activ.

Se debiteaza cu valoarea altor imobilizari necorporale achizitionate prin creditul contului 404 - "Furnizor de imobilizari" realizate pe cont propriu prin creditul contului 721 - "Venituri din productia de imobilizari necorporale", aduse ca aport la capitalul social prin creditul contului 456 - "Decontari cu asociatii privind capitalul", precum si cu cele provenite din imobilizari necorporale in curs, receptionate prin creditul contului 230 - "Imobilizari in curs necorporale".

Se crediteaza cu valoarea imobilizarilor scoase din functiune sau vandute, complect amortizate, prin debitul contului 2808 - "Amortizarea altor imobilizari necorporale", cu valoarea contabila a imobilizarilor scoase din functiune sau vandute, incomplet amortizate, prin debitul conturilor 2808 - "Amortizarea altor imobilizari necorporale", cu valoarea amortizarii si 6721 - "Cheltuieli privind activele cedate", cu valoarea neamortizata a celor vandute, respectiv 6721 - "Cheltuieli privind activele cedate'; cu valoarea neamortizata a celor vandute, respectiv 6718 - "Alte cheltuieli exceptionale privind operatiile de gestiune" pentru valoarea neamortizata a imobilizarilor scoase din functie, inainte de termen; cu valoarea altor imobilizari retrase in corespondenta cu debitul conturilor 456 -" Decontari cu asociatii privind capitalul" si 108 - "Contul intreprinzatorului".

Soldul debitor reprezinta valoarea programelor informatice existente.

Operatiile privitoare la contul 208 - "Alte imobilizari necorporale", reflectate in contabilitatea sintetica, se rezuma astfel :

Operatii cu care se debiteaza

Contul co-respondent creditor

Operatii cu care se crediteaza

Contul core-sopondent debitor

-Valoarea altor imobiliza-ri necorporale aduse ca

aport de intreprinzatorul

individual

-Valoarea altor imobili-

zari necorporale retrase

de intreprinzatorul

individual

-valoarea altor imobilizari

necorporale provenite din productie in curs de

executie

-valoarea altor imobili-

zari necorporale amor-

tizate complet cedate

sau scoase din  activ

-Valoarea altor imobili-

zari necorporale achizi-

tionate de la furnizori

-valoarea altor imobili-

zari necorporale amor-

tizate partial(valoarea

neamortizata)

-valoarea altor imobil-

zari necorporale aduse ca aport la capitalul

social

-valoarea altor imobili-

zari necorporale retra-

se de catre asociati

-valoarea altor imobili-

zari necorporale realizate

cu forte proprii in

unitate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate