Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Domeniile de activitate ale institutiilor publice


Domeniile de activitate ale institutiilor publice


Domeniile de activitate ale institutiilor publice

Institutiile publice produc bunuri publice pe care le ofera mai ales sub forma serviciilor publice fie gratuit, fie la preturi "modice", uneori chiar sub nivelul costurilor de productie, cu scopul de a satisface nevoi sociale ale contribuabililor. Sunt bunuri pe care nu le pot oferi institutiile private, sau le-ar oferi la preturi foarte ridicate si se caracterizeaza prin:

- nonexclusivitate - deoarece poate fi utilizat (consumat) simultan de mai multe persoane, iar consumul lui de catre un singur individ nu reduce cantitatea valabila pentru altii, nu afecteaza consumul pentru nici o alta persoana- nonrivalitate - deoarece pentru orice consumator aditional costul social marginal este zero (ex. aparare nationala, iluminat)

Serviciile publice in sens larg, sunt privite ca "ansambluri de persoane si lucruri create in vederea satisfaceri unei nevoi publice de catre o colectivitate publica, supuse autoritatii si controlului acesteia"[2].

Bunurile si serviciile publice oferite de institutiile publice constituie mijloacele prin care statul isi indeplineste functiile ce-i revin, stabilite prin Constitutie in urmatoarele domenii importante:

1. social-cultural

2. aparare nationala

3. ordine publica

4. autoritate publica

5. economie

1. Domeniul social-cultural cuprinde activitati prin care statul isi indeplineste:

functia educativa prin institutiile publice de invatamant in care se includ unitatile de invatamant prescolar, primar, gimnazial, liceal, complementar, profesional, postliceal, case de copii, universitati, academii, case de cultura, biblioteci, muzee, centre de creatie, scoli populare de arta, teatre, sali de concerte, programe de cultura ce vizeaza protectia monumentelor de arta, naturale, istorice etc. Este asigurata in mare masura prin gestiune directa de catre institutiile publice, dar coexista si institutii educative private (invatamantul privat)

functia de sanatate prin dispensare, policlinici, spitale, sanatorii, leagane de copii, centre de recoltare a sangelui, statii de salvare

in ultima vreme se impune o interventie publica accentuata determinata de existenta riscului de epidemii care intareste nevoia de securitate sanitara

coexista cu o functie sanitara privata

functia de asistenta sociala manifestata prin:

interventie in beneficiul anumitor categorii defavorizate ale populatiei (batrani, copii, handicapati)

sisteme de asigurari sociale cu grupe de risc (somaj, boala, accidente de munca)

venit minim garantat.

Este functia care s-a dezvoltat in ultimele decenii si a impus conceperea si aplicarea unor variate forme de protectie sociala ce se realizeaza prin: camine de batrani si pensionari, camine-spital pentru bolnavi cronici, camine pentru copiii infirmi, cantine de ajutor social, centre de primire a minorilor, institutii de plasament familial.

functia cultural-sportiva - asigura  dezvoltarea individuala a corpului si sprintului uman si este o misiune colectiva)

institutiile publice trebuie sa asigure infrastructura pentru desfasurarea acestor activitati si un mediu favorabil practicarii lor

in multe cazuri au devenit activitati de tip comercial, ingradind accesul unor categorii de cetateni prin preturile practicate.

2. Domeniul apararii nationale revine prin traditie statului si se realizeaza prin unitatile militare si institutiile de invatamant specializate.

3. Domeniul ordinii publice si sigurantei publice include unitatile de politie, pompieri, jandarmi, corpul gardienilor publici, Serviciul Roman de Informatii

- aceste functii asumate traditional de stat corespund exigentelor primare de solidaritate politica si formeaza fundamentele statului, structurile de baza ale comunitatilor

- serviciile publice realizate in acest domeniu nu pot fi incredintate mecanismului pietei, desi unele componente ale lor se pot asigura si de catre organizatii private.

4. Domeniul autoritatii publice este cel in care activeaza Presedintia, Parlamentul, Guvernul, ministerele, alte organe ale administratiei publice centrale, consiliile locale, primariile, prefecturile, autoritatile judecatoresti, Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala etc.

5. Domeniul economic - in care activeaza institutii specializate in asigurarea serviciilor pe care colectivitatea trebuie sa le furnizeze cetatenilor datorita imposibilitatii tehnice de a fi realizate individual.

- sunt denumite frecvent servicii urbane care asigura infrastructura, transportul public, locuinte, energie, comunicatiile, intretinerea zonelor verzi s a strazilor, colectarea si depozitarea deseurilor

- includ si institutiile din domeniul cercetarii stiintifice, protectiei mediului, gospodaririi apelor etc.

Diversificarea activitatilor economico-sociale, cu siguranta va conduce si la multiplicarea serviciilor publice, care sa poata raspunde prompt unor nevoi cu caracter social.N. Dobrota (coord.) - Dictionar de economie, Ed. Economica, Bucuresti, 1999, pag. 77.

I. Alexandru - Structuri, mecanisme si institutii administrative, Ed. Sylvi,Bucuresti, 1996, pag. 114.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate