Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
REZISTENTE ADMISIBILE. COEFICIENTI DE SIGURANTA


REZISTENTE ADMISIBILE. COEFICIENTI DE SIGURANTA


REZISTENTE ADMISIBILE. COEFICIENTI DE SIGURANTA

In timpul functionarii elementele de rezistenta , piesele unui mecanism , a unei masini sunt solicitate . Se ridica intrebarea : pana la ce valoare poate ajunge incarcarea piesei : pana cand in elementul de rezistenta se atinge valoarea tensiunii de curgere c sau pina la rupere ?

Daca s-ar ajunge la valoarea tensiunii de curgere ,piesa ar prezenta deformatii remanente ce ar afecta dimensiunile acesteia , modificind conditiile initiale , iar pana la rupere nici nu poate fi vorba !

Pe baza unei indelungate experiente , de proiectare si exploatare , s-a ajuns la concluzia ca , tensiunile efective (reale ) din elementul de rezistenta , sa fie mai mici decat a valoare maxima , numita rezistenta admisibila , aleasa astfel incat sa fie respectate conditiile de rezistenta , rigiditate si stabilitate ale elementului de rezistenta .Rezistenta admisibila se noteaza cu σa ( sau τa ) si este :

. 20 )

in care σcrit se ia in functie de material, din curba caracteristica, in modul urmator :

-pentru materiale ductile sau tenace ( oteluri de rezistenta mica si mijlocie , cu deformatii mari inaintea ruperii ) , σcritc , respectiv:

. 21 )

-pentru materiale fragile ( materiale ceramice ,fonta , otelurile aliate ) fara deformatii inaintea ruperii . σcritr, respectiv :

. 22 )

Cc si Cr sunt coeficienti de siguranta la alegerea carora se tine seama de o serie de factori precum : importanta piesei , natura , temperatura si durata de functionare , felul , tipul sarcinii aplicate , etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate