Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Limitatoare de sarcina


Limitatoare de sarcina


Limitatoare de sarcina

Elementele constitutive ale unei masini de ridicat sunt dimensionate la o anumita sarcina (sarcina nominala). Depasirea acestei sarcini poate duce la distrugerea unui element, cel mai slab dimensionat, ceea ce uneori poate atrage dupa sine distrugerea intregii masini. Intrucat aprecierea sarcinii care poate fi ridicata nu poate fi lasata pe seama experientei sau indemanarii personalului de deservire, macaralele sunt echipate cu dispozitive speciale, limitatoare de sarcina, care intrerup automat functionarea masinii in cazul depasirii cu 10 % a sarcinii admise. Ele nu trebuie insa sa reactioneze la impulsuri de scurta durata (sub 0,8 s).

In prezent exista numeroase constructii de limitatoare de sarcina. In figura 8.1 este prezentat un limitator cu parghie.


Cablul palanului de sarcina este trecut peste o rola montata intr-unul din capetele unei parghii cu doua brate. La celalalt capat al parghiei, aflat in legatura cu intrerupatorul circuitului electric al motorului, este montat un arc comprimat, care prin forta elastica N mentine intrerupatorul in pozitie de functionare. Daca rezultanta R a eforturilor S din ramurile de cablu depaseste valoarea de calcul, respectiv daca:
, (8.1)

limitatorul intra in functiune, intrerupand circuitul electric.

In figura 8.2 este prezentat un limitator cu sector dintat, la care capatul cablului de ridicare a sarcinii (sau rola de egalizare a palanului) este fixat la tija limitatorului. Aceasta, la depasirea sarcinii nominale, invinge rezistenta arcurilor si, prin intermediul sectorului dintat, transmite miscarea rotii dintate care actioneaza intrerupatorul.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate