Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
PRINCIPALELE DIRECTII DE EVOLUTIE A TURNARII CONTINUE A OTELULUI


PRINCIPALELE DIRECTII DE EVOLUTIE A TURNARII CONTINUE A OTELULUI


PRINCIPALELE DIRECTII DE EVOLUTIE A TURNARII CONTINUE A OTELULUI

Cel de al XXVII - lea Congres al PCUS a trasat caile de crestere radicala a nivelului tehnic al siderugiei.

In procesul de evolutie a turnarii continue a otelului se prevad urmatoarele:

- marirea productivitatii specifice a masinilor de turnare continua a semifabricatelor;

- imbunatatirea radicala a calitatii semifabricatelor turnate continuu pana la un nivel care ss permita folosirea lor pentru prelucrarea ulterioara fara verificarea si reparatia (adica in regim de introducere la cald a semifabricatelor in cuptorul de incalzire al laminorului si laminare directa);- crearea unor noi ale procesului pentru reducerea ciclului de productie metalurgica si pentru obtinerea unor produse metalice cu noi caracteristici calitative.

Pentru perfectionarea procesului traditional de turnare continua a otelului cu masinile de turnare continua existente exist un program vast de lucrari de cercetari stiintifice, proiecari si constructii; urmeaza sa se asimileze si sa se dea in exploatare in conditii industriale noi masini de turnare continua de constructie sovietica, caracterizate printr-o serie de solutii tehnice principale noi.

In intreprinderirle metalurgice, in sectiile mari de otelarie se prevede constructie de masini de turnare continua de tip curbiliniu (radial) cu puterea unitara pana la 3 milioane tone sleburi si pana la 1 milion pe an.

O raspandire din ce in ce mai mare pentru productia de semifabricate laminate si tevi (inclusiv rotuinde) capta masinile de tip curbiliniu - inclinat cu o productivitate anuala de pana la 50 mii tone.

Folosirea masinilor de turnare continua de tip orizontal va fi determinata de volumul necesar de productie de semifabricate profilate turnate, in special din otel aliat in volume relativ mici (productia anuala a unei masini de turnare continua de acest tip este pana la 200 mii tone).

pag. 16

Inca din anii 1988 - 1989 se prevede darea in explotare a unei masinii de turnare continua de mare viteza si de analta productivitate pentru productie de brame, a unui prototip de masina de turnat continuu experimentala de tip curbiliniu - inclinat iar apoi asimilarea masinilor de turnare continua de tip in combinat si altele.

Eforturile principale trebuie concentrate asupra problemelor care determina nivelul tehnic al masinilor de tu8rnare continua de orice tip, care realizeaza schema traditionala de turnare continua a otelului.

Pentru atingerea productivitatii maxime in conditiile existente in prezent in sectiile de otelarie cu sistem automatizat de dispercerizare, pentru asigurarea turnarii succesive a sarjelor in serii mari, hotaratoare vor fi durata functionarii continue a masinii de turnare continua sau reducerea opririle pentru reparatii.

Influenta acestui din urma factor pana la limitele utilitatii tehnice poate fi redusa prin marirea stabilitatii (durabilitatii) utilajului tehnologic de baza - a cristalizatoarelor si dispozitivelor de sutinere din zona de racire secundara.

Se prevede perfectionarea in continuare a acestui utilaj. Exista solutii tehnice pentru folosirea unor noi materiale la peretii activi si cristalizatoarelor si rolelor din zona de racire secundara, aplicarea unor acoperiri pe acestea, perectionarea elementelor de constructie, a procedeelor de exploatare si repartitie etc., prin a caror stabilitatea cristalizatoarelor de toate tipurile va creste in medie de cinci ori iar stabilitatea ansamblurilor cu role va creste de 3 - 5 ori.

Fara rezolvarea problemei legate de marirea stabilitatii produselor refractare, procesul de turnare continua a otelului cu o inalta productivitate nu este realizabil. Aceasta se refera in special la stabilitatea paharelor care se cufunda in metalul topit si a captuselii distribuitoarelor. Daca pentru atingerea stabilitatii necesare a paharului (aproximativ 1000 t otel) exista deja solutii tehnice si problema consta in organizarea productiei la scara industriala, problema alegerii tipului optim de captuseala pentru distribuitoare (tipul materialeului refractar, procedeul de repartitie, folosirea unor placi inchizatoare etc.) pentru o crestere considerabila a stabilitatii acesteia, care limiteaza schimbul in cazul turnarii succesive, se afla inca in stadiu de rezolvare.

O piedica serioasa in ceea ce priveste folosirea pe scara larga a materialelor refractare de inalta eficienta o constituie faptul ca tn industriea materialelor refractare nu exista o intreprindere specializata pentru turnarea a otelului, unde sa se concentreze productia intregii game de produse si materiale pentru acest proces si sa se foloseasca o materie prima de buna calitate si un utilaj modern.

Problemele analizate in legatura cu marirea stabilitatii cristalizatoarelor si a produselor refractare (conductelor de metal) pentru masiniile de turnare de tip orizontal cu o importanta principala pentru aplicarea lor in industrie.

Exista solutii tehnice care permit marirea stabilitatii conductei de metal, a peretilor activi ai cristalizatorului pana la un nivel rational din punct de vedere tehnic si economic, sa se elaboreze si sa se incerce un procedeu care sa reduca de zeci de ori adancimea cutelor pe semifabricate, caracteristice in cazul turnarii continue de acest gen.

In totalitate, aceste solutii permit ca an timpul cel mai scurt sa se poata crea dosumentatia tehnologica si de constructie pentru adoptarea pe sacara larga in industrie a masinilor de turnare continua de tip orizontal.

Se stie ca folosirea amestecurilor care formeaza zgura in cristalizator (cu exeptia masinilor de turnare continua de tip orizontal) constituie unul din elementele hotaratoare ale tehnologiei turnarii continue a otelului. Pentru imbunattirea calitatii amestecurilor de formare a zgurii trebuie organizata o productie centralizata a acestora in intreprinderile metalurgice mari, de exemplu pe principiul regional. Aceasta va permite folosirea unui utilaj modern si de inalta productivitate, rezolvarea cardinala a problemelor de ecologie, mecanizand integral toate operatiile tehnologice si de transport si realizarea controlului materiei prime, a proceselor tehnologice si produselor finite. Urmeaza sa fie rezolvate o serie de probleme legate de alegerea bazei de materie prima, de folosirea unor materiale necositoare, de perfectio0nare a caracteristicilor tehnologice ale amestecurilor si, in particular, pentru obtinerea unor proprietati ale acestora, care sa contribuie la rezolvarea problemei legate de crearea unui dispozitiv bun de turnare in cristalizator in regim automat.

Sunt prevazute retete de amestecuri de formare a zgurilor in compozitia carora vor fi folosite componente obtinute din deseurile altor industrii. Aceasta permite sa se reduca in mod considerabil (pana la 50 %) costul amestecurilor si excluderea folosirii cimentului Portland, fluoritului si grafitului amorf.

Realizarea unei industrii specializate pentru productia de amestecuri de formare a zgurilor in locul sectiilor existente in sectoarele cu masinii de turnare continua, pune in mod inevitabil probleme productiei unor amestevcuri care sa-si men-ina proprietatile in timpul operatiilor de transport. In legatura cu aceasta se acorda o mare atentie realizarii unor amesecuri granulare. Dintr-o serie de lucrari care se vor executa in refgim de concurs se va alege varianta optima pentru a fi folosita in proiectele de sectii specializate a caror alegere initiala este facuta impreuna cu organizatia Ghipromez.

Folosirea agitarii electromagnetice a nucleului lichid al bramei trebuie ss fie diferentiata in functie de sortimentul semifabricatelor care se toarna.

pag. 17

Pe langa imbuntatirea macrostructurii prin reducerea gradului de licuatie axiala si extinderea zonei de dendrite cu axe egale, folosirea agitarii electromagnetice in stadiile timpunrii ale solidificarii (in special in cristalizator) contribuie la obtinerea unei brame cu o zona superficiala fara incluziuni nemetalice si fara bule de gaze. Se prevede realizarea unor dispozitive si stabilirea regimurilor de agitare electromagnetica prin ro tatia metalului in cristalizatorul masinilor de turnare continua a unor semifabricate profilate si a unor dispozitive de tipul stator plan" pentru zona de racire secundara a masinilor de turnare continua la turnarea blumurilor si bramelor.

In prealabil, s-a stabilit domeniul de folosire a acestora si pentru aceasta intreprinderiple Ministerului industriei electrotehnice vor fabrica inca din cursul celui de al 12 - lea cincinal prototipuri industriale.

Se elaboreaza si se va incerca in conditii industriale in anul 1988 un sistem de agitare electromagnetica de tip conductiv care are o serie de avantaje in comparatie cu sistemul de agitare electromagnetica de tip inductiv care se foloseste in prezent.

S-a experimentat industrial procedeul de prelucrare prin vibratii in impulsuri electronice a unor piese turnate cu sectiunes de 220 x 280 mm; s-a observat scaderea cu 1,5 puncte a licuatiei axiale in semifabricatul turnat.

Dupa o anumita perfectionare, acest procedeu s-ar putea ss fie mai bun decat agitarea electromagnetica, deoarece, avand aceeasi eficienta, el se caracterizeaza printr-o constructie mai simpla si printr-o exploatare mai simpla si in acelasi timp consuma mult lai putina energie electronica (de 5 - 10 ori) decat sistemul de agitare electromagnetica.

Automatizarea procesului de turnare continua a otelului, cand in regim automat functioneaza diferite elemente (locale) ale sistemului, se executa controlul si inregistrarea parametrilor procesului si starea utilazului, nu mai poate fi satisface conditiile moderne ce se impun din punct de vedere al conditiilor de lucru in regim de introducere la cald a semifabricatelor pentru prelucrarea ulterioara, astfel, incat sa se asigure prognoze calitatii semifabricatelor cu o certidunie de peste 90 %. Este posibila reducerea deseurilor de metal cu 2 % si reducerea consumurilor energetice inainte de laminare cu cel putin 20 % in comparatie cu cele existente. Acesti parametrii si tehnologiei si exploatarii stabile prognozate a utilajului de inalta calitate al masinilor de turnare continua sunt apropiati de cei limita pentru procedeul traditional de turnare continua si pot fi realizati numai in cadrul functionarii intregului sistem de conducere in regim automatizat.

Pentru rezolvarea acestei probleme trebuie sa se elaboreze modelul matematic si algoritmii de conducere a calitatii semifabricatelor turate continuu; sa se stabileasca volumulu necesar al sistemului de control si de masura a parametrilor tehnologici (traductoarele); sunt necesare de asemenea metode fizice de determinare in flux, in metalul fierbinte, a tuturor tipurilor de defecte.

Pe toate cele trei directii se desfasoara lucrari si numai in ceea ce priveste metodele fizice de control al semifabricatelor se realizeaza prototipuri pilot de defectoscoape folosindu-se diferite principii: de la radiatia infrarosie pana la razele de laser - drept mediu de contact.

A deveniut acuta problema realizarii unei serii de traductoare, deoarece produsele cu aceasta destinatie sunt necesare in canititate limitata si, prin urmare, ministerele constructoare de aparate specializate nu sunt interesate in productia acestora. Cea mai rationala este organizarea fabricarii lor in sistemul Cermetenegro al Ministerul siderugiei al URSS.

Aceste probleme de perfectionare a elementelor de utilaj si a tehnologiei procedeului traditional de turnare continua a otelului sunt atat de importante incat au fost inglobate partial in sarcinile Programului complex de progres tehnico - stiintific al tarilor membre in CAER; multe din capitolele acestui program sunt realizate in comun cu specialisti din tarile socialiste.

Necesarul din in ce mai mare debimetale pentru diferite scopuri in economia nationala a facut necesara elaborarea unei tehnologii eficiente de obtinere a asemenea produse prin metoda turnarii continue. Pentru obtinerea unui bimetal placat pe o singura fata si pe doua fete s-au incercat procedee de turnare, folosindu-se tabla de metal de placare care se introduce direct in cristalizator, cu doua cristalizatoare situate unul deasupra celuilalt precum si cu introducerea metalului intr-o cavitate a semifabricatului care se formeaza. Prin aceste procedee s-a obtinut un lot experimental de produse metalice turnate, care dupa laminare va fi livrat beneficiarului pentru incercari.

Ultimul procedeu in care se realizeaza regimul de cristalizare strat cu strat" prezinta dupa toate probabilitatile perspectiviele cele mai bune si se afla in stadiu de lucrari experimentale.

O anumita completare la metoda traditionala de turnare continua a otelului o constituie procesele care permit imbunatatirea considerabila a calitatii semifabricatelor turnate continuu.

Dintre aceste procese trebuie amintit procedeu elaborat in URSS de vidare in flux in timpul turnarii si de concentrare si inlaturare a zonei axiale de licuatie. De exemplu, laminatele prevazute de GOST 801 - 78 din otel de rulmenti, obtinute dintr-un asemenea semifabricat, satisface cele mai inalte conditii din punct de vedere al macrostructurii care se pot impune metalului pentru fabricarea corpurilor de rostogolire.

Procedeul vidarii in flux simplifica in mod considerabil prelucrarea metalului in afara cuptorului inainte de turnare si permite atingerea unei eficiente mai inalte garantandu-se mentinerea rezultatelor obtinute pana la inceputul cristalizarii otelului. Investitiile si cheltuielile de exploatare sunt mult mai mici decat in cazul instaltiilor de vidare traditionale, stationare.

In acelasi timp, printr-o serie de studii fundamentale in domeniul perfectionarii in continuare a procesului de obtinere a produselor din otel lichid sunt orientate in directia creerii unor scheme principale noi si unor variante de proces de turnare continua.

O cintinuare logica a evolutiei acestuia este crearea unor instalatii si procese tehnologice noi care sa permita obtinerea prin turnare contnua a unor semifabricate apropiate ca sectiune de laminate finite. Utilitatea tehnica si, prin urmare si cea economica a combinarii turnarii semifabricatelor de asemenea sectiuni si a laminarii lor intr-un singur agregat devine evidenta.

Turnarea continua a unor brame subtiri, a unor semifrabicate profilate, benzi, fasii si combinarea proceselor de turnare si de laminare vor permite reducerea consumului de metal intre stadiul de otel lichid si de produs finit, reducerea consumului de energie si imbunatatirea omogenitatii si propirietatilor mecanice ale laminatelor finite ca rezultat al obtinerii unui semifabricat initial cu structura microgranulara si cu un grad mai mic de licuatie; de asemenea se vor reduce consumul general de metal pentru utilaje, suprafetele de productie, investitile de capital si cheltuielile de exploatare si se va putea obtine bandaa din aliaje greu deformabile.

Pentru realizarea solutiilor tehnice mentionate se construiesc instaltii cu rotor de mai multe tipuri si se proiecteaza diferite constructii de utilaj de laminare care sa lucreze dupa o schema combinata. Se presupune ca la fabricarea de semifabricate, marunte productivitatea unui canal ( calibru) va putea ajunge la 20 t/h.

Se desfasoara lucrari de proiectare pentru creearea unor agregate combinate pentru asigurarea fabricatelor de piese metalice standardizate cu semifabricate laminate.

Se planifica de asemenea constructia unui agregat combinat pentru turnare unor brame subtiri (40 x 850 mm) din otel electrotehnic si laminarea ulterioara a acestuia. Productivitatea uni asemenea complex va fi aproximativ 400 mii tone pe an.

S-a trecut la elaborarea unor proiecte de masini pentru turnat benzi; in diferite variante se foloseste atat metoda depunerii prin solidificare cat si metoda noua de turnare in spatiul dintre benzi.

Calculele arata ca la turnarea semifabricatelor de forma speciala cu latimea de 1000 mm, prductivitatea unui calibru poate fi de 100 t/h. Se proiecteaza utilaj de loaminare pentru combinarea cu aceste agregate.

O varietate mare de agregate pentru obtinerea de semifabricate turnate subtiri este realizata de diferite organizatii in sistem de concurs.

In problema proiectarii sectiilor de turnare continua a otelului si, in particular, in ceea ce priveste solutiile de organizare si amplasare a acestora, pe primul loc trebuie sa stea conditia care sa asigure posibilitatea organizarii introducerii la cald a semifabricatelor, indiferent daca sectia de turnare continua a otelului se proiecteaza intr-un atelier nou sau intr-unul care se reconstruieste. Astfel, chiar in cazul cand se rezolva problema organizarii turnarii continue a otelului topit in cuptoare Martin, institutele de cercetari stiinsifice si de proiectari ale ministerului siderugiei din URSS vor analiza variantele de amplasare a masinilor de turnare continua pe platformele adiacente laminoarelor. In aceste conditii, pentru asigurarea turnarii sarjelor in serii, masina de turnare continua trebuie sa lucreze in combinatie cu agregate de prelucrare a metalului in afara cuptorului, de tipul cuptor - oala.

In prezent, nivelul de evolutie a turnarii continue a otelului este unul din indicatorii de baza ai progresului tehnic in otelarie. Pana la sfarsitul cincinalului in curs, trebuie sa se termine proiectele tehnologice care sa se asigure o functionare stabila a masinilor de turnare continua intr-un regim indelungat si sa permita obtinerea unor semifrabicate turnate de buna calitate pentru laminarea la cald; trebuie sa se realizeze prototipuri de masini de turnare continua de tipuri noi pentru semifabricate turnate cu diferite destinatii, apropiate ca forma de laminatele finite si sa stabileasca schema rationala a unui agregat combinat de turnare si laminare pentru obtinerea diferitelor sortimente de produse metalice.

DISCUTII

F. H. Sahpszov (URSS)

In prezent, una din problemele de baza, pe langa crearea unor masini de turnare continua (dupa schema tehnologica traditionala obisnuita) de generatie noua este elaborarea unor utilaje principal noi si tehnologii noi pentru obtinerea din otel topit, prin metoda turnarii continue, a unor semifrabicate de dimensiuni si forma apropiate de produsele finite. Trebuie sa mentionam ca anumite variante ale acestui utilaj trebuie sa se proiecteze si sa se execute in complex cu utilajul de laminare, adica trebuie create agregate de turnare - laminare care sa asigure obtinerea de produse metalice de la benzi subtiri pana la produse de profile speciale.

Elaborarea acestor tehnologii si utiliaje trebuie sa se faca intr-un ritm accelerat, de regula pe baza de concurs, atragandu-se in aceasta activitate organizatiile de cercetari stiintifice, constructii si proiectarii dintre cele mai importante.

S-ar putea sa fie necesara restructurarea subunitatilor insistitutelor de cerectari stiintifice pentru concentrarea atentiei catre rezolvarea problememlor analizate mai sus.

Organizatiile de proiectaridin acest domeniu trebuie sa stabileasca in timpul cel mai scurt, variantele posibile de combinare a agregaatelor de turnare si laminare.

D. P. Evteev (Institutul Tniicermet)

O directie importanta in evolutia turnarii continua a otelului este crearea unor module metalurgice in care sa se combine turnarea continua cu laminare.

Institutele Tniicermet si Ghimpromez li s-a trasat sarcina sa realizeze o serie de module pentru diferite productivitati si diferite sortimente pe marci si dimensiuni.

In prezent, se studiaza probleme legate de crearea unor procese combinate pentru fabricile de produse metalice:

- turnarea bramelor cu sectiunea de 50 x 300 mm cu masinii radiale de turnare continua si laminare ulterioara, cu o combinare completa a operatiilor intr-un laminor planetar;

- turnarea de brahme cu sectiunea de 50 x (600 - 150) mm printr-un cristalizator conic, debitarea in tronsoane de o anumita lungime (30 - 50 m), incalzirea intr-o grrupa continua de caje;

- turnarea de semifabricate marunte cu masini de turnare continua cu rotative, laminarea dreapta intr-un laminor planetar si laminarea longitudininala intr-o grupa continua de caje;

- turnarea de semifabricate mari (din otel aliat si inalt aliat) cu masinii de turnare continua de tip orizontal, debitarea, laminarea intr-un laminor planetar de laminare elicoidala si laminara longitudininala definitiva.

Fiecare din variantele mentionate se pregateste intr-o masura sau alte pentru a fi adoptata in industrie, desi la majoritatea acestor variante trebuie sa se intenstifice lucrarile experimentale si cele de proiectare.

De mai multi ani, aliajele de precizie se toarna cu masini de turnare continua in brame cu grosimeea de 50 mm si latimea de pana la 300 mm. Au fost puse la punct procedeele de alimentare cu metal si de protectie a acestuia contra oxidarii cu ajutorul gazelor inerte. Calitatea semifabricatelor satisface conditiile de obtinere a benzii laminate la rece. Productivitatea unei asemenea instalatii poate ajinge la peste 10 mii tone pe an.

Viteza de turnare permite combinarea directa a turnarii si laminarii bramei cu un laminor planetar.

Turnarea bramelor cu sectiunea de 50 x (600 - 1500) mm cu ajutorul masinilor de turnare continua printr-un cristalizator conic cu viteza de pana la 6 m/min este din punct de vedere teoretic perfect justificata. Trebuie ca in timpul cel mai scurt sa se verifice in practica parametrii calculati.

Probleme noi in acest proces combinat constitue realizarea unei noi constructii de cuptor de trecere pentru analizarea temperaturii bramei si a unui laminor cu grade inalte de comprrimare si cu viteza mica de laminare.

Lucrarile experimentale in domeniul turnarii de semifabricate profilate mici cu o masina de turnare continua rotativa vor permite ca in viitorul apropiat sa se stabilieasca domeniul de folosire a unor asemenea instalatii in agregate combinate de turnare si laminare.

Perfectionarea constructiei instalatiilor si a tehnologiei de turnare cu masinile de turnare continua de tip orizontal va contribui la folosirea lor pe scara larga pentru turnarea otelului aliat si inalt aliat si laminarea ulterioara directa a semifabricatelor.

In urma creerii acestor procesae combinate se asteapta o economie considerabila de combustibil si energie, reducerea ciclului de productie si marirea productivitatii muncii.

M. M. Privalov (Ministerul siderurgiei URSS)

In comunicarea Institutului Tniicermet este prezentata perspectibva dezvoltarii turnarii continue a otelului in URSS si sunt date informatii asupra studiilor facute in domeniul tehnologiei si utilajului de turnare a otelului cu masini de turnare continua in sectiile de cuptoare Martin si, in particular, in domeniul creerii de masinii de tip orizontal, inclinat - curbiliniiu si inclinat - rectiliniu. In comunicare nu sunt insa masura suficienta problemele legate de imbuntatirea calitatii materialelor refractare existente si de elaborarea unor noi materiale refractare pentru turnarea contiuna a otelului.

Trebuie sa se organizeze o productie specializata de materiale refractare pentru turnarea continua, care sa cuprinda intreaga nomenclatura de produse folosite in masinile de turnare continua: pahare care se cufunda in meta topit, pahare dozatoare, monoblocuri opritoatre, tuburi de protectie precum si mese pentru captusirea oalelor intermediare.

Trebuie sa se organizeze productia pe scara industriala a unor masini hidrostatice pentru presarea acestor produse.

L. M. Akselrod (Institutul Unional pentru materiale refractare)

Cu toate ca este unanim recunoscuta influenta puternica pe care o exercita calitatea produselor si materialelor refractare folosite la turnarea continua a otelului asupra eficientei acestui proces, intreprinderile metalurgice nu sunt prea interesate in crearea unor noi materiale refractare de inalta stabilitate, ceea ce explica, dupa parerea mea, imperfectiunea metodelor de determinare a eficientei folosirii lor.

In fabricile de materiale refractare, aceste se complica si prin faptul ca utilajul tehnologic existent nu permite asimilarea productiei de produse noi tn termene restranse si este necesara o reconstructie care implica cheltuieli suplimentare.

Iata una di cauzele pentru care institutele de proiectare nu au posibilitatea realizarii rapide a unor noi materiale mai perfectionate.

Trebuie sa atragem de asemenea ca folosirea unui pahar cu rezistenta mai mare la uzura, realizat deja de Intitutul VIO, se poate complica prin faptul ca pana in prezent nu s-a stabilit cine va executa manipulatorul mecanic pentru acest pahar, deoarece transportorul manual al paharului de la cuptor la cristalizator este practic imposibil din cauza masei mari a paharului.

In 1988 se prevede punerea in functiune a unei masini de turnare continua de analta productivitate la combinatul metalurgic Cermk iar disputele dintre centrala industriala "Urlamas" si Institutul Lenghipromez in ceea ce priveste executantul manipulatorului si a cuptorului de incalzire nu sunt inca rezolvate.

A. F. Viskarsov (MISIS)

Din pacate, in comunicare s-a acordat prea putina atentie problemelor legate de calitatea metalului. Asi dori sa ma opresc asupra unei probleme generale, ilustrand-o cu ajutorul uniu exemplu de folosire a amestecurilor care formeaza zgura. Se stie ca practic in fiecare uzina se folosesc amestecuri proprii, care difera din punct de vedere al compozitiei de alte amestecuri si care nu totdeauna au caracteristicile cele mai bune. Cauza consta in faptul ca in fiecare uzina exista brevete proprii de inventii pentru amestecurile care formeaza zgura si autorii respectivi.

pag. 20

Acestora le convine mai mult sa lucreze cu amestecurile elaborate in intreprindera respectiva. Astfel, sistemul de premiere pentru brevetele de inventii devine o frana a progresului tehnic. Aceasta situatie este caracteristica nu numai pentru amestecurile care formeaza zgura, ci si pentru multe alte solutii tehnice si tehnologice. Este timpul ca Institutul Tniicermet sa analizeze solutiile existente in diferite uzine si sa formuleze recomandari bine fundamentate.

In comunicare s- aratat ca una din problemele cele mai importante este elaborarea unor modele matematice de turnare continua a otelului si crearea unor sisteme automatizate de conducere a acstui proces. Orientarea lucrarilor este corecta, cu aceasta nu putem sa nu fim de acord. Pentru rezolvarea cu succes a acestei probleme este inca necesara crearea unei banci de date tehnologice Turnarea continua a otelului". Din pacate, in aceasta directie avem foarte putina experienta iar lucrul pe aceasta directie este complicat si necesita multa manopera. Trebuie sa ne unim insa eforturile si sa trecem la aceasta lucrare.

O. V. Nosocenko (Combinatul metalurgic Azovstali

Ridicarea radicala a nivelului tehnic al metalurgiei feroase trasata de hotarariloe celui de al XXVII - Congres al PCUS, conditiile riguroase impuse calitatii laminatelor de metal si extinderea sortimentului pe marci si dimensiuni al semifabricatelor turnate continuu au pus in fata specialistilor combinatului Azovstali" problema complexa de perfectionare a tehnologiei turnarii continue a otelului.

Atfel, in combinat s-a efectuat reconstructia masinilor de turnare continua a semifabricatelor, construite de Urlamas in 1977. Realiztarea unor sectii de rulmenti de capacitate portanta marita si cu jocuri radiale marite cu alezarea in coordonate a locasurilor de montare a acestora, etansare buna a fusului care se invarteste si folosirea pe portiunea curbilinie a unor sectii de cate doua role, compacte si interschimbabile, cu role de egala rigiditate si mecanisme de redistribuire a sarcinii intre ele au permis reducerea de peste 10 ori a numarului de defecte interioare in semifabricatele turnate continuu, imbunatatirea de peste 2 ori a calitatii suprafetei si marirea cu 10 - 15 % a productivitataa masinilor de turnare continua.

Procedeul traditional de racire secu8ndara cu role si injectoare nu poate asigura din punct de vedere al caracteristicilor temotehnice si solutiile constructive o calitate inalta a suprafetei semifabricatelor de turnare continuu, in special in ceea ce priveste fisurile transversale si recticulare, ceea ce a necesitat realizarea unui procedeu principial nou de racire secundara - combinat cu un sistem de racire secundara cu apa si aer. Acest sistem permite racirea bramei turnate continuu dupa o lege exponentiala de al lungul zonelor de racire secundara si asigura o gama larga de reglare a intensitatii racirii, reducerea monotona a temperaturii suprafetei si distributia uniforma a acesteia pe perimetrul semifabricatului.

In prezent, in combinat, la toate masinile de turnare continua se exploteaza cu succes regimuri racire secundara a otelurilor din diferite grupe de marci, ceea ce a asigurat marirea pana la 98,5 % a randamentului in semifabricate turnate bune din otel slab aliat, din punct de vedere al defctelor superficiale.

Adoptarea uni sistem principal nou de racire secundara a unei protectii combinate a metalului contra oxidarii secundare la turnarea otelului din oala de turnare in cea intermediara printr-o teava de material refractar cu suflare de argon, turnarea metalului prin oale intermediare de capacitate marita si folosirea in acestea a unor perti despartitori special si folosirea raciri incetinite a bramelor turnate continuu in "termose" tn depozitul de brame au perims sa se realizeze turnarea cu ajutorul masinilor de turnare continua a unor brame de otel crom-nichel-molibden si de otel de marci speciale, sensibil la fisurare.

In sectia de convertizoare a combinatului, la masinile de turnare continua s-a adoptat tehnologia de turnare continua a metalului in brame cu sectiunea de 300 x 1950 mm. Aceasta a permis marirea productivitatii masinilor de turnare continua (cu 18 - 20 %) si a laminorului 3000 al combinatului Ilici", organizarea lucrului in sectia de convertizoare prin metoda "convertizor - masina de turnare continua" si imbunatatirea macrostructurii bramelor turnate continuu si laminatelor.

In prezent, in combinat se acorda o mare atentie urmatoarelor directii:

- rafinarii si modificarii metalului chiar in distribuitor, in procesul de turnare cu masina de turnare continua, fara a exclude tehnologia existenta de prelucrare a metalului in afara cuptorului cu UDM;

- optimizarii structurii bramei turnate continuu pentru marirea neomogenitatii chimice in sectiune si pentru reducerea licuatiei axiale si in forma de V si a porozitatii;

- punerii la punct a regimurilor de laminare si tratament termic al laminatelor in forma de tabla groasa destinate obtinerii unor laminate metalice de compactitate buna din brame turnate continuu cu nivelul existent al licuatiei, porozitatii si neomogenitatii chimice.

Astfel, experientele facute in ceea ce priveste rafinarea si modificarea mertalului in distribuitor si marirea capacitatii acesteia pana la 45 - 50 tone au aratat ca prelucrarea in flux a metalului lichid chiar inainte de turnare acestuia in cristalizatorului masinii de turnare continua cu argon si cu elemnte modificatoarew (Si, Ca, RZM) si marirea inaltimii si volumului metalului in sectia de turnare a distribuitorului permit nu numai mentinerea nivelului necesar al metalului in distribuitor pe timpul turnarii intregii serii de sarje ori si marirea considerabila a eficientei in modificarea metalului, in comparatie cu prelucrarea in distribuitor in UDM, reducerea (cu 30 - 40 %) a continutului de hidrogen in metalul turnat si reducerea (cu pana la 50 %) a cantitatii si dimensiunilor incluziunilor nemetalice in otel.

Introducerea in cristalizatorul masinii de turnare continua a unor elemente racitoare consumabile si neconsumabile este in prezent metoda cea mai de prespectiva de actionare asupra macrostructurii bramei turnate continuu, care ii imbunatateste structura ca rezultat al extinderii zonei de cristale cu axe egale si de reducere a neomogenitatii axiale si chimice.

Turnarea experimentala in conditii industriale cu introducerea unei benzi metalice subtiri cu ajutorul unor dispozitive speciale intr-un cristalizator cu sectiunea de 250 x 1650 mm a aratat ca odata cu inalaturarea supraincalzirii oteslului lichid in cristalizator si cu aparitia unui numar mare de noi centre de cristalizare, lungimea zonei de cristale cu axe egale s-a majorat pana la 70 % din grosimea bramei turnate continuu iar licuatia axiala si in forma de V a disparut practic in totalitate. Rezultate apropiate de acestea s-au obtinut si prin folosirea racitoarelor de cupru neconsumabile: folosirea lor nu implica nici o cheltuiala suplimentara si consum de banda si sarma metalica consumabila.

Inlaturarea supraincalzirii si introducerea unor centre suplimentare de cristalizare se face in acest caz ca rezultat al unor porcese simultane de depunere prin solidificare si de topire pe suprafesa racitorului de cupru a metalului care se toarna.

In prezent insa, racitoarele neconsumabile nu sunt tehnologice si prezinta complicatii in exploatare. Folosirea lor practica la turnarea continua depinde de intensitatea si de calitatea lucrarilor efectuate pe aceasta directie. Experientele au aratat deasemenea ca pot fi obtinute posibilitati suplimentare prin introducerea de banda metalica in cristalizator, intr-un regim care sa excluda topirea ei. In acest caz este posibila turnarea unui semifabricat format din mai multe straturi si laminarea acestuia obtinandu-se noi propietati tehnologice si de exploatare.

Conditiile din ce in ce mai riguroase impuse calitatii laminatelor metalice din otel slab aliat din punct de vedere al exfolierii (stratificarii) si al discontinuitasilor metalului si cresterea cantitatii de tabla groasa care da rezultate bune la controlul ultrasonic au necesitat o serie de lucrari de cercetare nu numai in domeniul otelariei, ci si un complex se studii pentru optimizarea si punerea la punct a tehnologiei laminarii de tabla groasa din table turnate continuu cu nivelul de licuatie, prozitate si neomogenitate chimica existent in prezent in combinatul Azovstali

Laminarea experimentala a unui asemenea metal la grosimi diferite cu ajutorul unui laminor 3600 a aratat ca optimizarea regimurilor de incalzire a bramelor si, in special a tratamentului, a tehnologiei de laminare a bramelor si, in special a tratamentului termic al tablei dupa laminare au exclus practic in totalitate rebuturile din cauza stratificarii si altor tipuri de discontinuitate al metalului in instalatiile de control ultrasonic.

Astfel, numai accelerarea cercetarilor si asimiliarea in productia a unui complex de tehnologii de rafinare si modifcare a metalului in distribuitor a sasinii de turnare continua, prin reducerea considerabila a licuatiei axiale a bramei turnate continuu si a unei tehnologii optime de laminare si tratament termic al tablei vor permite imbunatatirea considerabila a calitatii tablei groase laminate.

I. F. Vestkin (Ministerul siderugiei al URSS)

In prezent, eforturile institutelor de cercetari stiintifice departamentale sunt concentrate asupra rezolvarii tehnice a uneia din cele mai actuale probleme ale turnarii continue a otelului - obtinerea de tabla subtire si de benzi, direct din otel lichid precum si elaborarea unor module industriale cu agregate combinate de turnare si laminare a metalului in benzi si profile.

Aceste lucrari se executa pe baza de concurs de catre diferitele organizatii ale Ministerului siderugiei din URSS, Ministerului constructiilor de masini grele al URSS si Ministerului invatamantului superir din URSS, in cadrul unui program unional unic al Comitetului de stat pentru stiinta si tehnica al URSS. In cadrul unei analize facute in Comitetul de stat pentru stiinta si tehnica al URSS in ceea ce priveste activitatea in cadrul acestui program, Institutului central Tniicermet i s-a recomandat sa analizeze diversele realizari in domeniul turnarii continue a otelului si sa stabileasca tipurile de masinii si instalatii care prezinta perspectivele cele mai bune pentru viitor.

In prezent, in intreprinderile din acest domeniu, pentru turnarea otelului cu masiniile de turnare continua se folosesc in mod nejustificat diferite sisteme de racire secundara si diverse amestecuri de zgura. Si aici este foarte importanta pozitia Institutului principal. In viitorul cel mai apropiat trebuie sa se determine compozitiile optime ale amestecurilor care formeaza zgura si tipurile sistemelor de racire secundara pentru unificarea lor si pentru elaborarea unor recomadari de folosire optima la turnarea continua a otelului cu masinii de turnare continua de diferite tipuri.

Studiile in problemele mentionate mai sus trebuie accelerate, deoarece experienta practica utila prin asimilarea lor trebuie sa se includa deja in tehnologiile noi de turnare continua a otelului pentru masinile de turnare continua de mare viteza si de inalta productivitate.

Institutul Tniicermet trebue sa coordoneze mai precis programele de elaborare a tehnologiilor si utilajelor pentru instalatiile de generatie noua de tip orizontal, inclinat - rectiliniu si inclinat - curbiliniu.

Eforturile principale ale organizatiilor de cercetari stiintifice si proiectari din acest domeniu trebuie sa fie orientate in primul rand catre proiectarea si realizarea unor module industriale cu agregate combinate de turnare si laminare in benzi si in profile, pentru imbunatatirea radicala a calitatii produselor metalice si pentru extinderea sortimentului.

pag. 22

In cadrul unei sedinte a sectiei de otelarie a Consililui tehnico - stiintific al Ministerului siderugiei din URSS pe tema Directiile de evolutie a turnarii continue a otelului" au fost adoptate o serie de recomandari pentru rezolvarea unor probleme radicale, care determina evolutia accelerata a otelului in intreprinderile din aceasta ramura, ceea ce se incadreaza in sarcinile de baza traste de cel de al XXVII - lea Congres al PCUS si de Plenarea din iunie (1987) a CC al PCUS.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate